Hlavní obsah

Jak se vyrovnat se stresem před příchodem periody

Novinky, Dana Sokolová

Změny nálad, nervozita, stres i tak lze popsat období, které většinu žen provází téměř pravidelně těsně před příchodem periody. Za vše mohou hormony. Výkyvy jejich hladin ovlivňují ženskou psychiku. I když vědci ještě přesně neví, proč tomu tak je, ženy i jejich okolí by udělaly cokoliv, aby tyto stavy minimalizovaly.

Foto: Profimedia.cz

Menstruační cyklus přináší hormonální změny a každá změna je pro organismus stresovou záležitostí.

Článek

Menstruační cyklus přináší hormonální změny a každá změna je pro organismus stresovou záležitostí. Pokud se navíc nahromadí více stresových podnětů, jako jsou například otoky, napětí či citlivost v prsou nebo bolest v kříži, je pochopitelné, že se objeví i změny v chování či výbušnější nálada.

Každá žena se s touto situací vyrovnává různě, nicméně většina se shoduje, že jsou v tomto období opravdu nepříjemné a emoce s nimi lomcují mnohem více, než v jiných dnech. Co s tím?

Jak se vyrovnat s touto stresovou zátěží?

Existuje hned několik řešení. Gynekologové preferují hormonální antikoncepci. Jejich argumentem je především minimalizování hormonálních výkyvů. Proto by dnes ženy neměly hledět jen na velmi nízký obsah hormonů v pilulkách, ale také dávkovací režimy, které přímo ovlivňují stabilitu hladiny hormonů.

Až dosud bylo klasické dávkovací schéma u většiny antikoncepčních přípravků 21/7 (21 aktivních pilulek a 7 dní pauzy nebo užívání neaktivních pilulek). Nicméně právě díky 7 denní pauze docházelo u žen ke kolísání hladiny hormonů a s tím i přibývalo menstruačních potíží.  Proto je v tomto směru doporučován nový režim dávkování 24/4 a nebo tzv. harmonický systém dávkování, jež využívají pilulky s přirozeným estrogenem,  který se chová stejně jako estrogen, jenž se normálně tvoří v ženských vaječnících.

U těchto pilulek se nejvíce minimalizují změny nálad, ale také nervozita i výbušnost či další projevy premenstruačního syndromu.

"Každé platíčko obsahuje 28 pilulek, z toho 26 pilulek poskytuje různé dávky hormonů, 2 pilulky obsahují placebo. Žena tedy užívá během 28 dní cyklu každý den 1 pilulku a mezi platíčky nedělá pauzu. V průběhu celého užívání udržuje harmonický režim hladiny estradiolu v  normálních – pro ženské tělo přirozených – hodnotách," vysvětluje gynekoložka Dagmar Makalová.

Gynekologové tak mnohdy doporučují ženám používat tzv. dlouhý režim pro všechny ostatní jednofázové pilulky (všechny tablety mají stejné složení), kdy ženy hned několik měsíců za sebou užívají pilulky bez pauzy. Menstruovat žena totiž podle nich vůbec nepotřebuje.

"Menstruace nemá ani nic společného s čištěním organismu. Pravěké ženy nemenstruovaly – pořád byly těhotné nebo kojily. Pravidelné menstruační cykly jsou až civilizační úkaz. Nemají žádné zdravotní výhody, menstruační krvácení pouze odebírá organismu železo," dodává Makalová.

Často pomůže změna jídelníčku

Kromě hormonální antikoncepce pomáhá minimalizovat stres změna jídelníčku. Britská Národní asociace pro premenstruační syndrom doporučuje dietu s nízkým obsahem cukru, soli a úplné vynechání alkoholu s kofeinem.

Ženy by měly naopak zvýšit příjem ovoce, zeleniny, ale i kvalitních bílkovin (libové maso, mléčné výrobky). Neměly by zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin, nejlépe čisté neperlivé vody.

V tomto období by si ženy měly dopřát i více spánku (min. 8 hodin denně) a zároveň do denních aktivit přidat i nějaký ten pohyb. Není pochyb o tom, že se při sportu vyplavují do krve endorfiny, jež výrazně zlepšují náladu.

Někdy mohou pomoci i potravinové doplňky, jež obsahují hořčík, vápník, vitamin E a B6 a nebo například Pupalku a další byliny. Pokud máte rády bylinné čaje, pak určitě vyzkoušejte směsi pro zmírnění stresu, anebo namíchané bylinky přímo od bylináře určené pro toto období.

Pomoci může i kvalitní čokoláda

Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje vyšší množství fenyletylaminu, který dokáže potlačit všechny negativní pocity a probudit pocity spokojenosti. Navíc zvyšuje i hladinu hormonu serotoninu, jenž ovlivňuje pocit pohody.

Přímo zázračně působí sex

Bude-li si žena dopřávat pravidelný sex, a to zejména v období největších hormonálních výkyvů, pak se to odrazí celkově na jejím chování.

Potvrzuje to i studie amerických vědců, již doporučují dostatečnou dávku sexuálního uspokojení pro všechny neurotické i hysterické partnery. Pokud jim bude partner schopen zajistit pravidelně hodně sexu a uspokojení, pak se tito lidé zklidní a i oni naleznou svou rovnováhu.

„Častá pohlavní aktivita páru stačila na to, aby zcela odstranila nedostatek štěstí, který neurotické osobnosti ve vztahu obecně zažívají,“ potvrzují autoři studie. [celá zpráva]

Anketa

Trpíte premenstruačním stresem?
Ano, jsem velmi citově labilní
44 %
Ano, mám až agresivní chování
19 %
Ano, jsem doslova nesnesitelná
14,5 %
Ano, ale jen v mírných formách
9,1 %
Ne, užívám antikoncepci a jsem v pohodě
3,7 %
Ne, nikdy jsem na tyto stavy netrpěla
5,6 %
Jen občas
4,1 %
Celkem hlasovalo 2021 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám