Hlavní obsah

Jak se vyhnout přejídání při práci z domova

Novinky, lin

Při práci v kanceláři si často stěžujeme na rušivé elementy v podobě hlučných kolegů, kteří brzdí naši produktivitu. Při práci z domova tento problém odpadá, nicméně rozptýlení se nevyhneme ani zde. Hlavním nepřítelem se stává lednička, která je nám stále k dispozici. Jak v době karantény ovládnout své chutě?

Foto: Profimedia.cz

Pomocí zdravé stravy se udržíte v kondici.

Článek

Dodržujte harmonogram

Lidé, kteří pracují z domova pravidelně, uvádějí, že klíčem k produktivitě je nastavení si své vlastní osobní rutiny. Umyjte si obličej, učešte se, oblečte se a nastavte si hranice v používání telefonu, ale také navštěvování ledničky.

„Největší chybou je neustálé ujídání věcí z ledničky. Ideální je si den rozdělit stejně tak, jako když chodíte do svého běžného zaměstnání. To znamená pořádně se nasnídat, vyhradit si přestávku na oběd a svůj den zakončit večeří. Případně zařadit pár zdravých svačinek,“ říká nutriční terapeutka Wilma MacDonaldová pro Huffington Post.

Klíčem k tomu, aby nás zbytečně nehonila mlsná, je přitom zdravá a nutričně vyvážená snídaně.

„Před začátkem svého pracovního dne si sedněte ke stolu a vychutnejte si svou snídani. Může to být semínkový chleba s avokádem a vejcem nebo třeba ovesná kaše s ovocem a oříškovým máslem. Snídaně bohatá na proteiny zajistí pocit plnosti a také udrží hladinu cukru pod kontrolou,“ dodává MacDonaldová.

Jak být efektivní při práci z domova

Zdraví

Nastavte hranice kofeinu a navyšte hydrataci  

Pokud s prací z domova teprve začínáte, možná vás překvapí, kolik kávy jste schopni vypít. V případě, že si uvaříte například celou konvičku, je vám pak líto zbytek vylít, a proto vypijete kávy více než jste zvyklí například v kanceláři. Překvapivě ale káva není největším zdravotním prohřeškem, kterého se můžete dopustit.

Odborníci se shodují, že 400 miligramů kofeinu, což odpovídá přibližně čtyřem až pěti šálkům denně, je bezpečné. Samozřejmě je ale každý člověk individualita a důležité je i to, v kolik hodin si kávu dopřáváte. „Pokud máte problém se spánkem, pijte kávu v rozmezí od devíti do jedenácti hodin ráno,“ radí MacDonaldová.

S pitím kávy lidé obvykle nemají problém, to samé ale nejde říci o vodě. Výzkumy uvádějí, že lidé mezi dvaceti a šedesáti lety nepijí dostatek vody. Hydratace je přitom pro organismus velmi důležitá, navíc se nadarmo neříká, že hlad je převlečená žízeň.

Nejlepší potraviny na podporu imunity

Zdraví

„Postavte si na stůl karafu s vodou, která vám bude neustále připomínat, že se máte napít. Pokud vám samotná voda nechutná, ochuťte ji citronem či mátou nebo si připravte domácí neslazený ledový čaj,“ říká MacDonaldová.

Připravte si zdravé svačinky

Nechcete to přehánět se svačinami, ale přesto nechcete hladovět. Jak si poradit? „Než se vydáte do ledničky, položte si sami otázku, jestli máte skutečně hlad, nebo se jen cítíte znuděni, jste ve stresu, otrávení nebo se cítíte osamělí. Emoce totiž naše stravovací návyky dokážou lehce narušit.“

Pokud se jedná skutečně o hlad, zkuste ho utišit lehkou svačinkou v podobě zeleninových hranolek s hummusem, datlemi či ořechovým máslem v rozumné míře.

„Smoothies jsou také skvělou alternativou, díky kterým získáte energii. Nezapomeňte ale, že i smoothies se počítá jako plnohodnotné jídlo, protože obsahuje velké množství živin.“ V případě, že máte chuť na sladké, zkuste ji vykompenzovat ovocem, jako jsou jablka či hrušky.

Vždy ale ke svačinám přistupujte individuálně. Neexistuje zaručený recept na to, jak se správně stravovat. Někomu svačiny vyhovují, jinému ne. Pokud tedy upřednostňujete klasické stravovaní v podobě tří jídel denně, není potřeba do svého harmonogramu svačiny přidávat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám