Hlavní obsah

Jak se vyhnout infekcím močových cest

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentka ekonomie byla zaskočená. Gynekolog jí vysvětlil, že příčinou opakovaných infekcí močových cest u ní nebude jen reakce na prochlazení a únavu. Významně k ní přispívají i tanga, která nosí. Potvrdil to bakteriologický rozbor.

Článek

V 85 % případů je příčinou infekce močových cest u žen bakterie Escherichia coli, které je součástí naší stolice. Brání střeva před přemnožením nebezpečných bakterií. Jakmile se však dostane do pochvy nebo do močového ústrojí a přemnoží se tam, vyvolává infekce i záněty.

Hlavním mostem pro bakterie bývá úzký proužek látky na tangách, který běží přes intimní místa. K infikování dochází i přesto, že se většina dívek snaží zachovávat zásady hygieny. Potvrzují to rozbory bakterií. Lékaři obvykle naleznou v okolí močové trubice a pochvy zvýšené množství zmíněných baktérií. Negativní vyšetření jsou výjimečná.

Častou příčinou těchto infekcí mohou být i různé sexuální praktiky, střídaní partnerů, nedostatečné pití tekutin, snížená imunita, přehnaná nebo špatná hygiena na intimních místech atd.

Trápí hlavně ženy

Infekce močových cest jsou typicky ženskou chorobou. Je to dané fyziologií jejich pohlavních orgánů. Mají kratší močovou trubici než muži a bakterie se do ní dostanou z konečníku snáz než u mužů. Někdy do ní proniknou i problematické bakterie z pochvy. Muži trpí těmito obtížemi obvykle po operacích, při kterých jim lékaři zavedou do močových cest cévku. Infekci pak prodělá víc než 60 % z nich. U některých žen probíhá infekce mírně, téměř nepozorovaně. U jiných se rozvine do dramatických potíží, které hrozí až selháním ledvin.

Sáhněme po bylinách

Infekcím močových cest můžeme předcházet různými způsoby. Velmi dobrou prevencí je pití dostatečného množství vhodných tekutin, včetně bylinných čajů.

Za klasickou bylinu předcházející vzniku obtíží můžeme považovat medvědici lékařskou nebo list břízy. V některých směsích se kombinují s květem černého bezu, natí z heřmánku, borůvek, přesličky nebo tymiánu. Smyslem je:

* podpořit močopudný účinek, aby se bakteriím zkomplikoval průnik trubicí a co nejvíc se jich vyplavilo z močového měchýře ven

* zmírnit začínající zánět a zklidnit sliznice

* využít také antibakteriálních vlastnosti některých bylin.

Pokud se zánět rozvine, je nutné nasadit antibiotika. Bylinné čaje pak můžou být užitečnou doplňkovou léčbou. Při opakovaných zánětech je možné vyzkoušet současně s antibiotiky také enzymy, jako podpůrný prostředek. Některým lidem mohou pomoci potíže odstranit, u jiných mohou přispět alespoň ke snížení četnosti infekcí.

Bezvadné brusinky

Stále populárnější se stává potravinový doplněk s extraktem z brusinek. Brání bakteriím, aby se přichytily na stěny močové trubice. Jeho účinky při dávkování 1200 mg potvrdila malá klinická studie.

Dělali ji vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se skupinou 60 studentek medicíny. Ukázalo, že extrakt má i významné antioxidační účinky proti negativnímu působení volných radikálů.

Extrakt v tobolkách se osvědčil zejména jako prevence nebo při mírných, anebo začínajících potížích. Případně jako prevence proti opakujícím se problémům. I při jeho užívání je potřeba vypít denně až 3 litry vhodných tekutin.

Profesor Vilím Šimánek, který výzkum vedl, užíval extrakt ve vysokých dávkách po operaci prostaty. Infekci močových cest na rozdíl od většiny pacientů nedostal.

Extrakt by mohl zajímat i diabetiky, kteří mají k infekcím větší sklon. Krevní cukr se totiž u nich někdy vylučuje do moči. A sladké prostředí je ideální pro množení a růst baktérií. Větší riziko těchto infekcí hrozí také kuřačkám.

Nejčastější příznaky zánětu

Signálem počínající infekce močových cest je:

* svědění a posléze i pálení nebo řezání v močové trubici, zejména na konci močení

* může se objevit také lehké začervenání moči, které způsobí malé množství krve ze zanícených sliznic

* někdy ji doprovázejí zvýšené teploty a bolest v oblasti močového měchýře, * pokud se přidá bolest v ledvinách a teplota dramaticky vzroste, bývá to obvykle signál, že se infekce rozšířila z močového měchýře do ledvin a hrozí vážné potíže.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepodceňujte záněty močových cest

Velice běžné onemocnění postihující zejména ženy v reprodukčním věku (v tomto období se vyskytuje 20-50x častěji než u mužů). Nejčastěji bývá infekce...

Brusinky pomáhají proti zánětu močových cest

Infekce močových cest trápí občas pětinu žen, nejčastěji ve věku 40 až 54 let. Čtvrtina pacientek má záněty opakovaně. Rizikovými faktory jsou ženská anatomie,...

Výběr článků

Načítám