Hlavní obsah

Jak se orientovat při výběru kvalitních mléčných výrobků

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zorientovat se dnes ve výrobcích všeho druhu není vůbec jednoduché. Na první pohled řada z nich vypadá stejně, kvalitou se ale mnohdy značně odlišují. Podle čeho tedy vybírat co nejkvalitnější mléčné produkty, jež mají pro lidské zdraví maximum benefitů?

Foto: Profimedia.cz

U jogurtů je dobré sledovat množství tuku.

Článek

1. Sledujte pořadí jednotlivých složek

Pokud se podíváte na etiketu, pak vám již pořadí obsažených složek prozradí mnohé. Na prvním místě je vždy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce - v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

2. Čím méně složek, tím lépe

Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

3. Čeho si dále všímat na etiketě?

U mléka: obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)

U sýrů: množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)

U jogurtů: množství tuku (optimálně polotučná varianta, 2-3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

4. Pozor na rostlinné alternativy

V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku za tuk rostlinný, což výrobek zlevňuje.

Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.

5. Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. Nejde o nic jiného než o výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.

7. Není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.

Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.

Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

8. Sledujte původ výrobku

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obalu, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

9. Jak vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).

Příklad: Eidamský sýr - 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno - sušina: 54 % (suš.), tuk v sušině: 30 % (t. v suš.)

Řešení:  % t = (t.v suš x suš):100 = (30 x 54):100 = 16,2 g

10. Značky kvality

Na obalech některých výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu.

Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při výrobě pocházejí z domácí produkce.

Více informací na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu  akademiekvality.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám