Hlavní obsah

Jak se nezlikvidovat nadměrným pohybem

Právo, Petr Veselý

S velkým odhodláním začnou cvičit nebo sportovat. A během pár dnů nebo týdnů skončí na rehabilitaci. Se zablokovanými zády, zatuhlou šíjí a se staženými svaly. Případně se zanícenými šlachami a s dalšími potížemi. Jakou ti lidé udělali chybu?

Článek

Podcenili to, že jsme společnost, která žije vsedě. Většina z nás tuto jednostrannou zátěž nijak nekompenzuje. Máme spoustu svalů nepřirozeně zkrácených nebo ochablých. Kvůli tomu vznikají v našem těle velice vážné nerovnováhy mezi určitými skupinami svalů. A právě tyto nerovnováhy bývají obvyklou příčinou zmíněných potíží.

Naprosto zásadní informace je, že nemůžeme začít hned s posilováním. "Nejprve musíme protahovat svaly zkrácené," vysvětluje fyzioterapeutka Jarmila Novotná z Pardubic. "To trvá nejméně dva měsíce. Teprve potom můžeme posilovat svaly ochablé. Jinak nám hrozí, že si ublížíme."

Alarmující stav

Jen hrstka odborníků má přesnou představu o stavu svalů většiny z nás. Stačí se podívat na devítileté děti. Jejich ochablé a zkrácené svaly připomínají svaly zanedbaných padesátníků, případně šedesátníků.

Z tohoto šokujícího údaje si můžeme odvodit, jak je na tom značná část dospělé populace. Není divu, že tolik lidí stále častěji zápolí s nejrůznějšími svalovými problémy ve chvíli, kdy začnou sportovat, případně cvičit. A je jedno, jestli chtějí zhubnout nebo jen získat zpět ztracenou fyzickou kondici.

Jak se těmto problémům při shazování nadbytečných kil vyhnout? Odpověď je jednoduchá. Zajít předtím, než se pustíme do sportu nebo do cvičení, za dobrým fyzioterapeutem. Zjistí, v jakém stavu máme svaly a jak zásadní je u nás případná nerovnováha. Pokud se ukáže být vážná, doporučí nám speciální cviky. Ty dokážou zlepšit stav svalů během několika měsíců (2-8). Pak není problém pustit se do jakéhokoliv sportu nebo cvičení. Zbavíme se i spousty jiných potíží.

Kdo začne s vážnou nerovnováhou svalů usilovně cvičit, případně sportovat bez konzultace s fyzioterapeutem, riskuje hodně nepříjemné zdravotní problémy.

Ztratil rok života

Padesátiletý muž si po rozvodu našel mladou přítelkyni. Protože chtěl dobře vypadat, začal hubnout a chodit do posilovny. Malér se stal ve chvíli, kdy vzpíral činky. Zády mu projela ostrá bolest.

Jen s vypětím sil se zvedl a odešel po svých. Navštívil pak řadu lékařů, vyzkoušel spoustu léčebných metod a snědl hrsti prášků. Jeho stav se ale příliš nezlepšil. Bolest ho budila i ze spaní.

Trvalo skoro rok, než náhodou potkal kamaráda, který měl kdysi podobné potíže. Ten mu doporučil fyzioterapeutku PhDr. Jarmilu Novotnou z rehabilitačního centra Titan v Pardubicích. Vyslechla ho, vyšetřila a udělala s ním pár mobilizačních technik. Pak začali cvičit. Předvedla mu několik cviků a vysvětlila, proč je musí opakovat přesně a každý den, aby se jeho svalové potíže zase nezhoršily. Měl se přijít ukázat až za dva měsíce. Podivil se, proč za tak dlouho. "Nemůžu za vás protahovat a posilovat vaše svaly," řekla mu bez skrupulí.

Potíže mizely

Cvičil poctivě a usilovně. Připadalo mu až neuvěřitelné, jak rychle jeho potíže ustupovaly. Při poslední návštěvě v rehabilitačním centru se s Jarmilou Novotnou dojatě loučil slovy: "Proč mi tohle všechno neřekl někdo už dávno? Nemusel jsem ztratit rok života a málem i svou mladou přítelkyni."

"Ježišmarjá, vy jste hrozně zhubla," vítala doktorka Novotná jednu ze svých klientek. "Nezhubla, vážila jsem se a mám pořád stejně," vrtěla hlavou žena. "Ale vypadáte, jako kdybyste shodila takových pět až deset kilo," říkala jí fyzioterapeutka.

Tento efekt však neviděla poprvé. Řada žen, které kvůli bolestem zad, potížím s menstruací nebo s otěhotněním začaly cvičit cviky ze sestavy slavné české rehabilitační sestry Ludmily Mojžíšové, budila podobný dojem. To proto, že jim cvičení zformovalo postavu. Zpevnilo jim břicho, zadek a svaly pánevního dna.  Navíc se jejich pánev ocitla ve správném postavení. Lépe se cítily a intenzivněji prožívaly také sex. Ovšem nejen ten.

Najednou začaly znovu zjišťovat, že na světě není jen jídlo, ale také spousta jiných krásných věcí. Nejedna z nich nakonec i zhubla. Ale to už byla jen taková příjemná prémie navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Další pomocníci v boji s hladem

Proti hladu, který nás při hubnutí často trápí, nám mohou pomoci dvě věci, o kterých tu ještě nebyla řeč. Vláknina a rozumné rozložení jídla během dne.

Co pít při shazování kil

Tak jako lidé neznají spoustu kalorických bomb mezi potravinami, neznají jich spoustu ani mezi nápoji. A většina z nich netuší, jak důležité je při hubnutí...

Hledáme méně tučná jídla

Hlavní kalorické bomby jsme si popsali. Neřekli jsme si ovšem, jak nahradit chutná, ale tučná jídla něčím podobně chutným, ovšem méně tučným. Když...

Výběr článků

Načítám