Hlavní obsah

Jak se nechat očkovat proti encefalitidě?

Právo, Václav Pergl

Základní očkovací schéma se skládá ze tří dávek. Očkovat se může po celý rok, pro teplé měsíce existuje zkrácené očkovací schéma. Ochrana se získává už po 14 dnech. Vakcína není hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Některé zdravotní pojišťovny přispívají na očkování proti klíšťové encefalitidě všem lidem bez omezení věku. Standardem jsou příspěvky na vakcíny pro děti a mládež.

Foto: ČTK

Před klíšťovou encefalitidou nejlépe ochrání očkování.

Článek

Některé pojišťovny se zaměřují také na seniory. Cena dávky je od 392 do 439 korun, dávají se tři, celkem vyjde očkování na 1200 až 1300 korun.

Unikátní přípravek

Na trhu je i přípravek Antisept Juwimgel, který je českým unikátem a působí proti klíšťatům a ostatnímu krvesajícímu hmyzu. Vyvinula ho firma Juwital ve spolupráci s Parazitologickým ústavem Akademie věd ČR a dostala za to Cenu zdraví, kterou každoročně uděluje Nadace prince Charlese z Velké Británie.

Přípravek nenahrazuje očkování ani prevenci, ale přikládá se na postižené místo přisátí klíštěte a působí jak proti klíšťové encefalitidě, tak lymeské borelióze. Je dvousložkový, skládá se ze speciální jodové tinktury a gelu, mohou ho používat děti a také domácí mazlíčci, tedy psi a kočky. Je k dostání v lékárnách bez receptu.

Jak se onemocnění projevuje

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, probíhající jako nehnisavý zánět mozkových blan nebo zánět mozku. Inkubační doba je dva až čtrnáct dní.

V první fázi onemocnění se objevují horečky, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, bolesti v kloubech, které trvají čtyři až patnáct dní.

Druhá fáze je po osmi až patnáctidenním klidovém období, kdy se nemocný cítí lépe. Opět nastanou horečky a v různé intenzitě se projevují příznaky postižení centrálního nervového systému.

Postiženého bolí hlava, zvrací, tuhne mu svalstvo šíje, má poruchy paměti, spánku, orientace. Často mívá závratě, svalový třes, obrnu nervů a dobře nevládne končetinami.

U nejtěžších forem může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti. Těžší průběh onemocnění bývá u starších lidí. Ochranou je očkování.

Kllíště pod lupou.foto: Právo

Lymeská borrelióza

Onemocnění má časné a pozdní stadium.Časné stádium je pomalu se šířící červená skvrna zvaná erithema migrans, objevující se v místě, kde se klíště přisává. Dalšími příznaky onemocnění bývá horečka, třesavka, bolesti ve svalech a celková únava.

Pozdní stadium lymeské borreliózy postihuje klouby, kůži a nervový systém.

Proti onemocnění dosud neexistuje účinná vakcína. První pokusy však už učiněny byly. Nemoc se léčí antibiotiky.

V Evropě od 30. let

Po roce 1930 popisovali vědci ze sibiřské tajgy klinicky těžké případy encefalitidy, které končívaly smrtí, nebo trvalými následky.

Ve většině evropských zemí byly podobné případy nejasného původu. Poprvé v roce 1931 popsal Dr. Schneider z Rakouska hromadná onemocnění jako sezónní meningitidu, která se vyskytuje v jarních a letních měsících.

O šestnáct let později, v roce 1947, doktor Galia izoloval virus z klíštěte ze Strakonicka, Berounska a Vyškovska, kde se taková onemocnění často vyskytovala.

Počet případů klíšťové encefalitidy
Země19952000200520062007
ČR7447196421029546
Německo226133431546236
Rakousko109601008445
Slovensko8992289146
Slovinsko260190291372195

Očkování proti encefalitidě

Základní schéma:

1. dávka: co nejdříve

2. dávka: 1–3 měsíce po 1. dávce

3. dávka: 5–12 měsíců po 2. dávce První přeočkování 3 roky po třetí dávce, další přeočkování každých 3–5 let

Zkrácené schéma:

1. dávka: co nejdříve

2. dávka: 14 dní po 1. dávce

3. dávka: 5–12 měsíců po 2. dávce

3. dávka: 5–12 měsíců po 2. dávce První přeočkování 3 roky po třetí dávce, další přeočkování za 3–5 let.

Proti lymeské borelióze očkování neexistuje.

Reklama

Související články

Proti klíšťovce se nechte očkovat

Řidiče kamiónu z Benešova připravilo infikované klíště o práci. Nemůže pořádně hýbat pravou rukou. Poznamenala mu ji obrna, kterou způsobila klíšťovka.

Výběr článků

Načítám