Hlavní obsah

Jak rozumně bojovat se zácpou

Právo, Petr Veselý

Různě silnou zácpou trpí asi polovina žen a třetina mužů. Nejrozšířenějším prostředkem na ni jsou projímadla. Při jejich dlouhodobém užívání hrozí rizika, o kterých nemáme ani tušení.

Článek

Špičkovou manažerku vyděsila srdeční arytmie. Přičítala ji stresům. Vyšetření to ale nepotvrdilo. Po sérii různých vyšetření na příčinu odborníci přišli. Její potíže odstartovalo to, že dlouhodobě užívala na zácpu projímadla. Úplně si tím rozvrátila hospodaření s minerály v těle. Měla zejména nedostatek draslíku, který dokáže vyvolat poruchy srdečního rytmu. V lékárně ji nikdo neupozornil na to, co od klasických projímadel může hrozit.

Na radu lékaře je okamžitě vysadila a začala s režimovými opatřeními. Pila tři litry balené vody denně, jedla mnohem víc zeleniny, ovoce i obilovin a večer u zpráv šlapala na rotopedu. Během několika dní ji potíže se zácpou přestaly trápit. Vracely se jen občas, třeba když odjela na služební cestu. Teprve tehdy si na chvilku pomohla projímadly.

Co nám hrozí

Dlouhodobé užívání nebo nadužívání laxativ může také:
* snížit vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K), zhoršit vstřebávání léků,
* narušit nervovou činnost střev, případně vyvolat zánět tlustého střeva,
* poškodit funkci jater
* přispět k odvodnění organismu a zvýšit riziko kolapsu střev nebo jejich neprůchodnosti,
* negativně změnit složení střevní mikroflóry.

"Někdy dojde i k tomu, že si člověk vypěstuje na projímadlech závislost," říká doc. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. "Může si i narušit nervovou činnost střev, až to způsobí chronickou nebo spastickou zácpu, která reaguje špatně anebo vůbec na jakoukoliv léčbu. Dlouhodobější užívání laxativ by měl pacient konzultovat s lékařem."

Varovný signál nemoci

Zácpa patří k civilizačním chorobám. Vyvolává ji nedostatek pohybu a tekutin. Ale také strava chudá na vlákninu (jen dvě procenta z nás jí doporučovaných 25 g vlákniny denně). Hodně vlákniny je hlavně v obilninách a v zelenině i ovoci.

Lékaři obvykle rozlišují zácpu akutní a chronickou. Tu první často způsobí změna jídelníčku nebo prostředí a většinou se upraví sama.

Příčinou chronické zácpy je někdy špatná životospráva, jindy bývá druhotným následkem užívání léků (proti žaludečním vředům, depresím, vysokému tlaku a křečím nebo na přílišné napětí vnitřních orgánů a na uklidnění). Může být signálem chorob - nádorů, onemocnění štítné žlázy, žlučníku a ledvin, podobně jako problémů s vylučováním stolice nebo příznakem postupující cukrovky.

Skoncovat s rohlíky

Léčba chronické zácpy musí být komplexní. Lékaře by měl zajímat i náš jídelníček. K nevhodným potravinám patří třeba bílé pečivo a potraviny z bílé mouky (knedlíky, buchty, piškoty). Ale také ty, které zpomalují činnost střev (kakao, čokoláda, pudinky, kaše, paštiky atd.)

Správnou činnost střev naopak podporují celozrnné výrobky a obilniny (otruby, müsli, ovesné nebo pšeničné vločky), stejně jako ovoce se slupkami (švestky, jablka, hrušky, třešně, meruňky), a to i sušené, nebo jako zelenina včetně luštěnin a kysaného zelí. Příznivý vliv mají také jogurty další zakysané mléčné výrobky obsahující probiotické bakterie. Ty mohou zlepšit složení střevní mikroflóry a činnost střev.

Součástí komplexní léčby jsou také režimová opatření. Správnému vylučování stolice pomáhá například to, že ráno vypijeme sklenici vody a tím stimulujeme pohyb střev, nebo to, že v průběhu dne jíme pravidelně, včetně snídaně, kterou sníme v klidu (příjem potravy často vyvolává defekační, tedy vylučovací reflex). Projímadla mají být až dalším krokem v léčbě zácpy, obvykle při akutních potížích.

Užitečná knížka

Spoustu užitečných informací najdete v knize Zácpa (nakladatelství Maxdorf). Gastroenterolog MUDr. Pavel Kohout a nutriční terapeutka Jaroslava Pavlíčková v ní mají i recepty na konkrétní jídla. Špatná skladba naší stravy má společně s nevhodnou životosprávou rozhodující podíl na vznik většiny případů této choroby.

Debaty o umění jako lék

Potíže se zácpou mohou mírnit debaty o umění. Tento kuriózní objev udělala švédská vědecká pracovnice BrittMaj Wikstrmová. Čtyři měsíce si jednou týdně povídala se skupinou starších dam o umění. S druhou skupinou stařenek se bavila o tom, jak tráví svůj volný čas. Ženy z první skupiny byly po čtyřech měsících pozitivněji naladěné a vykazovaly vyšší kreativitu. Ale nejen to. Většině dam z první skupiny se zlepšil krevní tlak a obešly se bez léků na zácpu. Přetrvávalo to u nich ještě několik měsíců po experimentu.

Luther psal na toaletě

Zácpa trápila řadu historických osobností. Třeba známého církevního reformátora Martina Luthera (1483-1546). Jeho učení vyvolalo společenskou revoluci a nejen ve vztahu k církvi. Archeologové a historici zjistili, že například svých slavných 95 tezí proti kupčení církve s odpustky napsal podle všeho na záchodě. Luther trpěl chronickou formou této choroby.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak můžeme předejít špatnému zažívání

Lidé se dnes nemusí vyrovnávat jen s důsledky vědecko-technické revoluce, ale i s totální revolucí, pokud jde o způsob jejich života. Nikdy v historii lidstva...

Výběr článků

Načítám