Hlavní obsah

Jak přirozeně posílit svou obranyschopnost

Novinky, lin

Základním pozitivem v boji proti virům je nepochybně dobře fungující imunita. Jak tu svoji doslova nakopnout a stát se tak odolnější proti případným nákazám? Zapomeňte na exotické superfoods, bohatě postačí dodržování následujících zásad.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní spánek posiluje imunitu.

Článek

Jezte zdravé potraviny

Zcela základní pravidlo je dodržovat zdravý jídelníček. Strava bohatá na ovoce, zeleninu, zdravé tuky a vlákninu je klíčem k dobře fungujícímu tělu.

Existuje řada potravin, které napomáhají imunitnímu systému a přispívají k vyvážené stravě. Řadí se mezi ně například česnek, špenát, kurkuma či citrusové plody. Současně do svého jídelníčku můžete zařadit potravinové doplňky, které obsahují vitamíny B6, D či zinek, které mají rovněž pozitivní vliv na naši imunitu.

Nejlepší potraviny na podporu imunity

Zdraví

Je však nutné si uvědomit, že ani vitamíny nejsou léky a nepůsobí zázračně na lidský organismus. Je proto důležité dodržovat i další doporučení.

Pravidelně cvičte

Pravidelná fyzická aktivita je úzce spjata se zdravým životním stylem. Cvičení totiž snižuje krevní tlak, zlepšuje kardiovaskulární systém a obecně přispívá k lepšímu fyzickému, ale i psychickému zdraví, které má rovněž velký vliv na náš imunitní systém.

Vyhněte se kouření i alkoholu

Kouření narušuje imunitní systém hned několika různými způsoby. Oslabuje obranyschopnost, čímž se organismus stává náchylnější k prodělání nejrůznějších druhů infekcí a může také zvýšit pravděpodobnost, že váš imunitní systém bude na infekci hůř reagovat než u nekuřáků. To stejné platí i pro nadměrné popíjení alkoholických nápojů.

Jak se ubránit nebezpečným virům? Strachem svou imunitu spíše oslabíte

Zdraví

Dostatečně spěte

Ačkoliv v dnešní době je jen pár šťastlivců, kteří se mohou pochlubit pravidelným kvalitním a dlouhým spánkem, věřte, že právě spánek není radno zanedbávat. Jen správně odpočinutý organismus totiž může fungovat na sto procent. A to zejména, když je vystaven dlouhodobému, ale i krátkodobému stresu, kterých je teď všude plno.

Zkuste se proto uklidnit a vytvořit si vlastní komfortní rutinu, díky které se budete cítit více sami sebou.

Co dělají odborníci na spánek, když nemohou usnout

Zdraví

Dodržujte hygienické návyky

Pravidelné a důkladné mytí rukou by mělo být pro každého samozřejmostí. O to důležitější je v době, kdy společnost bojuje proti koronaviru. V případě, že si nemáte kde umýt ruce, pak se vybavte antibakteriálním gelem, který můžete kdykoliv využít a je dobré ho mít při ruce.

Šest kroků ke správnému mytí rukou. Pomůže dezinfekce, ale i obyčejné mýdlo

Koronavirus

Kromě mytí rukou je také důležité minimalizovat dotýkání obličeje. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jsou ruce snadným přenašečem infekce a při sahání si na obličej se infekce může snadno dostat do očí, nosu či pusy a pokračovat tak dál do těla.

Reklama

Související články

Jak cukr ničí náš spánek

Mnozí lidé vědí, že cukr a jeho častá konzumace se se zdravým životním stylem příliš nemusí, přesto jsou to právě laskominy plné cukru, po kterých sahají, když...

Nejlepší potraviny na podporu imunity

S aktuální hrozbou koronaviru se s doporučeními, jak se proti viru chránit, roztrhl pytel. Mezi hlavní zásady patří kromě hygieny rozhodně zdravý životní styl....

Výběr článků

Načítám