Hlavní obsah

Jak oslavit Den českého piva ve velkém stylu

Novinky, das

Pivo na český stůl patří již stovky let a nejinak by tomu mělo být v předvečer svátku svatého Václava, patrona naší země i pivovarníků, 27. září 2014. Oslavte s námi tento večer ve velkém stylu a vyzkoušejte recepty jednoho z našich předních šéfkuchařů Tita Eliáše.

Foto: Český svaz pivovarů a sladoven (6x)

Konfitované hovězí žebro marinované v medu a bylinkách.

Článek

A pokud nebudete chtít zůstat doma, Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) pro vás připravil speciální akci, do které se zapojilo více než 4 000 hospod, hospůdek, barů a restaurací, jež budou v ten den nabízet speciální menu. Více informací, včetně zapojených podniků naleznete na www.denceskehopiva.cz.

Na tuto akci pak naváže i populární Pilsner fest, který tradičně připadá na první říjnovou sobotu v plzeňském pivovaru. Více informací na  www.pilsnerfest.cz.

Vepřová líčka na černém pivu s celerovým pyré
Suroviny: 800 g vepřových líček, 100 g vepřového sádla, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 100 g cibule, 2 snítky tymiánu, 2 stroužky česneku, 100 g rajského protlaku, 0,5 l černého piva, 0,3 l demiglace, sůl, pepř (čerstvě namletý) Pyré: 400 g brambory, 400 g celeru, 100 g másla, 0,3 l mléka, hrubá mořská sůl, černý pepř
Postup: Líčka zprudka opečeme v kastrolu s tlustým dnem z obou stran. Vyjmeme z kastrolu a na tom samém základě opečeme kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem do tmava. Přidáme protlak, tymián a vše zarestujeme ještě jednou. Přidáme líčka, zalijeme pivem a demiglacem. Dusíme do měkka. Když jsou líčka měkká, tak je z omáčky vyndáme a omáčku rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.Celerové pyré: Oloupané brambory i celer uvaříme do měkka. Vše prolisujeme. Zahřejeme mléko, které vmícháme do brambor s celerem. Postupně přidáváme i máslo a sůl.Tip: Můžeme si z celeru usmažit chipsy na dekorování.
Vepřová játra s karamelizovanými jablky a bramborovým pyré
Suroviny: 800 g vepřových či selecích jater, 50 g másla, černý pepř (čerstvě namletý) sůl, 4 ks jablek, 30 g másla, 0,2 l pšeničného nebo černého piva, 50 g hnědého cukru, tymián, černý pepřBramborové pyré: 500 g brambor, 100 g másla, 3 dl plnotučného mléka, sůl
Postup jablka: Vyjadřincovaná a oloupaná jablka nakrájíme na ¼. V hluboké pánvi povolíme máslo a jablka na něm opečeme. Zasypeme cukrem. Až se cukr rozpustí, přidáme pivo, tymián, pepř a ještě jablka dusíme do měkka.Játra: Zprudka opečeme na přepuštěném másle a necháme odležet cca 10 minut. Dopečeme v troubě na 180 °C cca 5 minut:Bramborové pyré: Oloupané brambory uvaříme ve vodě doměkka. Prolisujeme ještě teplé. V hrnci zahřejeme mléko. Do brambor pomalu za stálého míchání přiléváme teplé mléko a studené máslo. Osolíme.Tip: Vyberte raději trochu moučnější jablka, jsou na tepelnou úpravu vhodnější.
Jelítko s pošírovanou hruškou v pšeničném pivu s bramborovou kroketou
Suroviny: 500 g jelit, 4 ks máslové hrušky, 50 g másla, 0,5 l pšeničného piva, 1 ks celé skořice, sůl, bílý pepřBramborová kroketa: 400 g brambor typu C, 1 lžíce bramborového škrobu, 3 ks žloutků, 4 ks hřebíčku, sůl, muškátový oříšek, 100 g strouhanky, 2 ks vejce na obalení, 2 dl oleje na usmažení
Postup - hruškové pyré: Do hrnce vložíme oloupané vyjadřincované hrušky a zalijeme je pivem. Přidáme skořici a máslo. Vaříme do měkka. Hrušky vyjmeme a rozmixujeme do hladka. Osolíme a opepříme. Dáme vychladit.Bramborová kroketa: Brambory typu C upečeme v celku a neoloupané. Ještě teplé je oloupeme a ihned propasírujeme. Přidáme žloutky, škrob, sůl a muškátový oříšek. Vypracujeme těsto a tvoříme z něj krokety ve tvaru hrušky. Do špičky zasuneme obráceně hřebíček, který navozuje zdání stopky. Dáme zamrazit. Pak obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme.Jelito: Vyndáme ze střívka a upečeme v tvořítku na pánviTip: Pyré z hrušky si udělejte dopředu, ať dobře vychladne. Stejně tak hruškové krokety. Ty můžete mít v mrazáku i na další použití. Samozřejmě nemusíte tvořit hruštičky, ale výsledný efekt je skvělý.
Konfitované hovězí žebro marinované v medu a bylinkách
Suroviny: 2 kg hovězích žeber, 2 kg vepřového nebo kachního sádla, černý pepř (čerstvě namletý), sůl, 1 ks česneku, 2 snítky tymiánu, 100 g medu, 20 g Dijonské hořčice, 2 cl Worchesteru, 0,2 l ležáku, snítka tymiánu, snítka ploché petržele, černý pepř.Petrželové brambory: 500 g malých brambor, snítka tymiánu, 5 g soli, 1/2 česneku, 50 g sádla na opečení, snítka ploché petržele
Postup - žebra konfitovaná: Žebra osolíme, přidáme česnek, tymián a opepříme. Vložíme do vhodného pekáče, abychom je zcela zalili sádlem. Dáme na 100 °C do trouby přes noc cca 6 hodin.Marináda: Vše smícháme v míse s trochou vypečeného tuku. Vychladlá žebra touto směsí potřeme a dáme na alespoň hodinu do lednice odpočinout. Pak maso zprudka pečeme pod grilem cca 10 minut na barvu.Petrželové brambory: Brambory uvaříme ve velkém hrnci se slupkou a v celku. Přidáme tymián, česnek a sůl. Po uvaření dáme vychladnout a poté rozkrájíme na plátky. Na velké pánvi rozehřejeme sádlo a brambory opečeme dozlatava. Pak prosypeme nasekanou listovou petrželí.Tip: Doporučuji péci maso v troubě na nízkou teplotu cca 100 °C. Trvá to samozřejmě déle, ale maso je po upečení krásně šťavnaté. Maso neztratí svou vláčnost a tzv. vyschne.
Ragout ze srnčí kýty se šalotkou, žampióny a špeclemi
Suroviny: 1 kg srnčí kýty, 100 g vepřového sádla, 1 l černého piva, 0,5 l demiglace, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g kořenové petržele, 100 g cibule, 2 snítky tymiánu, 100 g protlaku, jalovec, černý pepř (čerstvě namletý)Na špecle: 250 g hladké mouky, 5 ks vajec, voda, sůl, pepř, 20 g sádla, 2 snítky ploché petrželeDekorace: 100 g  žampióny malé, 50 g slanina, 4 ks šalotka, 20 g másla
Postup ragout: Maso nakrájíme na kostky 3 x 3 cm. Zalijeme pivem a přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, tymián a koření. Marinujeme přes noc. Pak vyjmeme maso a zeleninu z marinády a osušíme na papírovém ubrousku. V hrnci s tlustým dnem opečeme na sádle maso ze všech stran a vyjmeme. V tom samém hrnci opečeme do tmava kořenovou zeleninu s cibulí. Přidáme protlak a opět zarestujeme. Maso vložíme zpět k zelenině. Přidáme pivo a koření z marinády a demiglace. Dusíme na mírném ohni do měkka. Opět vyndáme maso a zbytek zeleniny v omáčce rozmixujeme. Přecedíme na maso.Špecle: Mouku smícháme s vejci a osolíme, přidáme trochu vody, aby těsto bylo vláčné, a necháme chvíli odpočinout. Do vařící vody zavařujeme pomocí síta špecle. Vyjmeme je z vody a necháme vychladnout. Pak opékáme na sádle na pánvi, osolíme a přidáme nasekanou plochou petržel.Dekorace: Na velké pánvi rozehřejeme máslo a opečeme slaninu nakrájenou na nudličky. Pak přidáme šalotku celou a žampiónové hlavičky. Podlijeme trochou vývaru/piva a necháme na mírném ohni vařit cca osm minut. Dekorujeme na ragout.
Gratinované ovoce
Suroviny: 100 g meruněk, 50 g ostružin, 50 g jahod, 50 g švestek, 50 g hrušek, 4 žloutky, citrónová kůra, šťáva z půlky mandarinky, 0,1 l ovocné pivo, 100 g moučkového cukru, 0,25 l smetany na šlehání
Postup: Žloutky smícháme v nerezové míse s citrónovou kůrou, mandarinkovou šťávou, pivem a moučkovým cukrem. Metlou na vodní lázni šleháme do husté pěny (sabayonu). Smetanu vyšleháme a po zchladnutí pěny zlehka promícháme dohromady.Do talíře vyskládáme ovoce nakrájené na rovnoměrné kusy a zhusta přikryjeme sabayonem. Talíř gratinujeme pod grilem do ztmavnutí. Ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám