Hlavní obsah

Jak obezita ovlivňuje sexuální život partnerů

Novinky, das

Kila navíc nejsou jen estetický a psychický problém, ale především zdravotní, který úzce souvisí i se sexuální aktivitou. Kromě psychických bloků způsobených nespokojeností s vlastním tělem a tím i nedostatečné uspokojení potřeb, pak především obézní muže trápí erektilní dysfunkce.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí má velmi pozitivní účinek na erektilní dysfunkci.

Článek

Sexuální touha je u obézních stejná jako u lidí s normální hmotností. „Sexuální život však negativně ovlivňují zdravotní komplikace, které s obezitou bezprostředně souvisí. Nejpozději do 5 let od výrazného zvýšení váhy se projevuje zvýšení krevního tlaku, hladiny cukru v krvi a také cholesterolu, které pak často způsobuje erektilní dysfunkci a další problémy,“ komentuje Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Již 10týdenní hubnutí výrazně zlepší zdravotní stav

Potvrdil to průzkum, který Institut redukce a prevence nadváhy kompliment provedl na vzorku 70 lidí s nadváhou a obezitou, u kterých byla diagnostikována hypertenze I. a II. stupně. Jejich průměrný věk byl 49,7 let. V průběhu redukčního programu respondenti zhubli průměrně 9,2 kg a jejich zdravotní stav se výrazně zlepšil.

Téměř 70 % respondentů původně zařazených do kategorie „I. stupeň hypertenze“ bylo přeřazeno do kategorie „optimální, normální nebo vyšší normální hodnota krevního tlaku“. A více jak 57 % respondentů původně zařazených do kategorie „II. stupeň hypertenze“ bylo přeřazeno do kategorie „I. stupeň hypertenze“. Zbylých 43 % respondentů z této skupiny dokonce nově spadá do kategorie „normální“ nebo „vyšší normální hodnota.“

Je tedy více než jisté, že redukce hmotnosti přímo souvisí se zlepšením stavu zdraví. „U mužů má například velmi pozitivní účinek na erektilní dysfunkci, a to nejen prostřednictvím zlepšení metabolismu buněk, ale také poklesu krevního tlaku a cholesterolu. Díky zlepšení stavu totiž často dochází k úplnému vysazení léků a zamezení jejich vedlejších účinků. Zdravý životní styl je tak nejlepší cestou ke zdraví a zároveň i spokojenému partnerskému životu,“ dodává Gabriela Knosová.

Jaké hrozí komplikace

Obezita ovlivňuje především krevní oběh, který hraje zásadní roli ve funkčnosti sexuálních orgánů. Například hypertenze a ateroskleróza bývají přímou příčinou nedostatečného prokrvení tkání a svalů, a tedy i erektilní dysfunkce. Je třeba ovšem dodat, že ta může být i nežádoucím vedlejším účinkem léků, které lékaři právě na tato onemocnění indikují.

Obezita však neovlivňuje pouze mužskou erekci – ač to není obecně známý fakt, i u žen dochází při sexuálním vzrušení k erekci, a to v klitorisu a tkáni v okolí pochvy. Snížená citlivost je navíc doprovázena horší schopností lubrikace, která výrazně ovlivňuje prožitek ze sexu.

A protože nadváha organismus celkově zatěžuje a oslabuje, snižuje se i sexuální výkonnost. Výrazná obezita navíc může samotný akt znesnadňovat i po technické stránce: obézní lidé se rychleji zadýchávají a musejí hledat vhodné polohy, protože některé jsou pro ně prostě nerealizovatelné.

Špatná psychika jako důvod i následek nespokojenosti

Za sexuální problémy žen může z velké části psychika. Žena, která nemá ráda své tělo se při sexu nedokáže uvolnit, protože se neustále soustředí na to, jak zamaskovat kila navíc. V důsledku toho pak často není schopna dosáhnout orgasmu.

„O intimním životě ženy s nadváhou nerady mluví. Po zhubnutí jsou však otevřenější a mnohé se nám se svými pocity svěří. Zlepšení intimního života připisují nejenom atraktivnějšímu vzhledu, ale také zvýšenému pocitu sebejistoty,“ potvrzuje Kristýna Galová.

Překvapivě však i u mužů hraje psychika velkou roli. Vedle toho, že jim bříško často překáží, erektilní dysfunkce pro ně bývá velmi delikátní téma. A tak raději předstírají, že jsou unavení, než aby přiznali, že se bojí, že „selžou“. Žena si toto odmítání vysvětluje ztrátou zájmu o její tělo, případně začne muže podezírat z nevěry. A tak namísto toho, aby partneři problém společně řešili, oba se uzavírají do sebe a problém se prohlubuje. Řešení je přitom nasnadě. Stačí zhubnout.

"Každý kilogram, kterého se zbavíte, zlepší stav vašeho organismu i váš osobní pocit. Budete se cítit lépe a sebevědoměji a vycítí to i vaše okolí," uzavírá Galová.

Přečtěte si také:
I ženy mají své druhé mízy
Jak probíhá druhá míza u žen a co je příčinou jejího vzniku?Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám