Hlavní obsah

Jak na obtíže se zažíváním

Novinky, das

Podle výzkumu z roku 2010 trpí zažívacími obtížemi 80 % žen, což je dvakrát více než u mužů. Muži ovšem v důsledku zažívacích problémů více trpí. Obtíže při trávení negativně ovlivňují požitek z jídla, radost ze života, vztahy, kvalitu spánku. Důležité je tento stav neakceptovat a začít o zažívací trakt pečovat.

Foto: Profimedia.cz

Zažívání ovlivňuje naši náladu více, než si myslíme.

Článek

Problémy se zažíváním se kromě fyzické nerovnováhy projeví i na duševní pohodě. Ovlivňují naši náladu více, než si myslíme. Pětadevadesát procent serotoninu, hormonu dobré nálady, je produkováno právě ve střevech. Střeva jsou tak smyslovým orgánem, který vysílá signály do našeho mozku.

Nedávné studie rovněž potvrdily, že existuje úzký vztah mezi stravou, střevní mikroflórou a celkovým zdravotním stavem.

Proto vznikl projekt Světové gastroenterologické společnosti „Hýčkejte své bříško“, kde lidé naleznou informace, jak se zdravěji stravovat a předcházet zažívacím potížím.

Základní tipy, jak zlepšit zdraví bříška

  • Jezte méně, ale častěji, přičemž však nezvyšujte celkový příjem kalorií. Nevynechávejte snídani; pozdě večer nejezte těžká jídla.
  • Do svého jídelníčku zařazujte potraviny bohaté na vlákninu: 5 porcí ovoce a zeleniny denně, včetně celozrnných potravin a luštěnin.
  • 3–5krát týdně jezte ryby.
  • Omezte příjem potravin s vysokým obsahem živočišného tuku a konzumaci mastných a smažených jídel.
  • Jezte zakysané mléčné výrobky obsahující probiotika s prokázanými prospěšnými účinky na zdraví zažívacího traktu.
  • Dávejte přednost libovému masu, např. kuře, krůta, králík… popřípadě libovému hovězímu, vepřovému nebo jehněčímu masu.
  • Pijte dva litry pitné vody denně a omezte konzumaci nápojů obsahujících kofein, alkohol a velké množství cukru.
  • Nejezte ve spěchu a jídlo pomalu a důkladně žvýkejte.
  • Žijte zdravým životním stylem, pravidelně cvičte a nekuřte.
  • Udržujte si zdravý index tělesné hmotnosti; snažte se mít ideální tělesnou váhu.
  • Pro pohodové zažívání je dobré dávat přednost potravinám, které lze lépe štěpit, a potravinám, které jsou vhodnější pro funkčnost našeho organismu.
Vhodné potraviny
Cereálie, chléb a pečivo, rýže, těstoviny a luštěniny – Celozrnné potraviny jsou dobrým zdrojem vlákniny, která má zásadní význam pro udržení zdraví vašeho zažívacího systému.
Ovoce bohaté na pektin (například jablka, jahody, liči nebo hrušky) je dobré na zácpu, protože zvyšuje objem stolice a usnadňuje střevní pasáž.
Zelenina – například hrášek, mrkev, zelené fazolky, cuketa, tykev, chřest, červená řepa, dýně.
Maso a ryby – Je známo, že drůbeží a králičí maso má nižší obsah tuku. Ryby jako tuňák, sardinky, losos a mečoun a rovněž bílé ryby jako hejk, platýs a mořský jazyk jsou bohaté na Omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Nejzdravějším řešením je vybírat libové maso a pro tepelnou úpravu jídla používat co nejmenší množství tuků.
Mléčné výrobky – Mléčné výrobky s nulovým nebo nízkým obsahem tuku jsou hlavním zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Zakysané mléčné výrobky, jako například jogurt, jsou dobře tolerovány i lidmi, kteří mají problémy s trávením laktózy (mléčného cukru). Každodenní konzumace zakysaných mléčných výrobků obsahujících probiotické bakterie může pomoci zlepšit vaši pohodu při zažívání.
Tuky a oleje – Dávejte přednost tukům obsahujícím mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou obsaženy v olivovém, slunečnicovém a kukuřičném oleji, v oleji ze semen zeleniny, v tučných rybách a v oříšcích. Obecně platí, že byste měli konzumovat minimální množství nasycených tuků a tuků obsahujících trans-mastné kyseliny.
Tekutiny – pro zdravé zažívání je důležité při každém jídle pít. Ideální je voda, ovšem malé množství zeleninové nebo ovocné šťávy zajistí navíc cenné živiny. Lidé, kteří trpí plynatostí, by se měli vyhýbat konzumaci nápojů obsahujících kofein a perlivých nápojů.
Probiotika – slovo „probiotikum“ v doslovném překladu znamená „pro život” a slouží k označení potravin nebo potravinových doplňků obsahujících baktérie, kterým říkáme „přátelské“, „prospěšné“ nebo „hodné“. Aby bylo možné tyto mikroorganismy označovat jako probiotické, musí být testováním prokázáno, že mají prospěšný účinek pro lidský organismus. Mezi nejběžnější probiotické potraviny patří některé jogurty a zakysané mléčné nápoje. Několik různých typů probiotických kultur je na celém světě používáno ve stále rostoucím počtu různých mléčných výrobků. Existuje mnoho kmenů prospěšných kultur, které mají probiotický potenciál. Prospěšné účinky spojené s probiotiky jsou specifické pro daný bakteriální kmen a musí být dostatečně prokázány odpovídajícími studiemi.

Reklama

Související články

Proč jsou jogurty tak populární

Mezi jednu z nejčastějších snídaní a svačin u nás bezesporu patří jogurt. Populární jsou jogurty bílé, ovocné, ale i s oříšky nebo müsli. Jíme je jednak,...

Výběr článků

Načítám