Hlavní obsah

Jak na dietní letní pochoutku bez lepku a kalorií

Novinky, ema

Už vám dochází inspirace na rychlá, dietní, levná jídla, která vás zasytí, ale zároveň budou co nejvíce chutná? V létě jsou naše preference i chutě většinou hodně ovlivněny touhou po ideální postavě do plavek. Podívejte se proto na skvělou letní inspiraci k přípravě nenáročných a dietních „těstovin”, které budou určitě chutnat i dětem.

BEZ KOMENTÁŘE: Spirály z cukety

 
Článek

Nový trend v oblasti zdravého stravování, tzv. spiralizér, vzal svět doslova útokem. Domácí pomocník, který vám z ovoce i zeleniny dokáže vytvořit chutné, levné a zdravé „nudle”, „těstoviny” nebo dokonce i „rýži”, si zamilovali jak milovníci zdravého životního stylu, tak i obyčejní lidé, kteří by se takovýmto pokrmům jinak vyhýbali velkým obloukem.

Seženete jej do tisícovky

Kouzlo totiž spočívá v jednoduchosti. Zatímco obyčejné těstoviny se musí minimálně osm až deset minut vařit, těstoviny ze zeleniny stačí jednoduchým pohybem „rozkrájet ve spiralizéru” na nudličky, podle potřeby délku zkrátit nůžkami a pak jen na ohřátém oleji s trochou soli a pepře osmahnout a následně dochutit parmezánem a citrónem. Na internetu se dá pořídit i u nás. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, jej seženete již od 720 Kč.

Velmi univerzální a jednoduché použití si nežádá žádný velký kulinářský um, proto tento způsob přípravy může vyhovovat i začátečníkům či lidem, kteří žijí sami. Jednu porci totiž rychle a snadno odhadnete.

Tento způsob přípravy zeleniny a ovoce mohou ocenit i maminky, které marně hledají způsob, jak do stravy svých ratolestí zařadit více ovoce a zeleniny.

Děti zaujaly „špagety” z cukety

Se svými zkušenostmi se svěřila i redaktorka z Dailymail.co.uk Mandy Francisová. „Poprvé jsem pro své děti připravovala 'špagety' z cukety. Poté, co jsem je nařezala, povařila jsem je na dvě minuty ve vroucí vodě (můžete je osolit, pokud chcete), a na talíři je servírovala s domácí boloňskou omáčkou.”

Další recept, který matka dvou dětí, dvanáctiletého syna a sedmileté dcery doporučuje, jsou smažené „nudle” s vejci. „Nudle připravte z jedné velké mrkve, střední cukety a půlky cibule (ingredience na osobu), smažte s dvěma vejci a nakonec lehce zakápněte sójovou omáčkou. Dohromady to dělá jídlo o 150 kaloriích,” doporučuje redaktorka.

A snídaně pomocí  spiralizéru? Také žádný problém. Zkuste například plátky z hrušky s řeckým jogurtem, posypané ořechy a lžičkou medu. Ideální a lehká snídaně jak pro dospělé, tak i děti. Dohromady vyjde na 170 kalorií.

Sacharidy ze stravy nevylučujte

Nutriční terapeutka Vanessa Hattersleyová k tématu dodává, že není rozhodně dobrý nápad sacharidy, které jsou obsaženy v běžných těstovinách, ze stravy úplně vyloučit. „Dobře vyvážená strava by měla obsahovat čtvrtinu bílkovin, čtvrtinu sacharidů, a půl napůl ovoce i zeleninu. To znamená, že by spiralizér mohl hrát významnou roli při nápravě nutriční rovnováhy v případě, že se někdo snaží zbavit přílišné konzumace sacharidů,” říká Hattersleyová.

Příprava pokrmů pomocí spirálizéru nezná hranic. Kromě těstovin lze vytvořit i chutné syrové či vařené ovocné i zeleninové saláty a spoustu dalších pochutin.

Anketa

Lákají vás zeleninové "těstoviny"?
Ano, je to skvělý nápad
72,3 %
Ne, raději zůstanu u klasiky
27,7 %
Celkem hlasovalo 1848 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám