Hlavní obsah

Jak karanténa ovlivňuje spánek

Novinky, bok

Prodlužující se období nařízené karantény, ale také dlouhodobější práce z domova ovlivňují řadu lidí v mnoha ohledech. Pokud nejde přímo o vliv nového koronaviru na zdraví, působí sociální izolace na psychiku a celkovou pohodu lidí. Stejně tak ale ovlivňuje i jejich spánek. Jak?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jakkoli koronavirus a opatření s ním spojená mají vesměs na mnohé negativní dopad, najdou se i jistá pozitiva. Britská studie pro společnost 23andMe například zjistila, že se poměrně dost mění spánkové návyky těch lidí, kteří kvůli uzavření pracoviště nebo nařízené karanténě zůstávají doma.

Každý třetí člověk podle zjištění v tomto období například nepotřebuje k rannímu probuzení nastavovat budík, i když při běžném dojezdu do práce tak pravidelně činil. Průběžná doba vstávání těchto lidí se totiž podle studie prodloužila o celých 48 minut - průměrný čas vstávání mnohých jedinců byl kolem čtvrt na sedm ráno, nyní tak vstávají něco po sedmé hodině.

Jak vydržet doma a nezbláznit se

Vztahy a sex

Jak odborníci vysvětlují, i těchto necelých padesát minut stačí k tomu, že se lidé více přiblížili k „běžnému geneticky nastavenému” času vstávání, který je podle nich cca v 7:55, jednoduše se budí „automaticky”. Což má ve výsledku mnohem pozitivnější vliv na celkovou náladu nejen po ránu, ale i na funkčnost mozku.

V tomto genetickém čase mají lidé navíc mnohem větší šanci, že se vzbudí během tzv. REM fáze, kdy je kromě jiného aktivita mozku podobná stavu při samotném probouzení, tudíž při vstávání nedochází k takovému šoku, uvádí Daily Mail.

Více snů 

V době rozsáhlé karantény si také více lidí všímá toho, že se jim nejen častěji zdají sny, ale jsou i více „živé”. To se podle odborníka na spánek Neila Stanleyho stává právě častěji, když člověk vstává v uvedené REM fázi spánku.

Zdál se vám příjemný sen a chcete v něm pokračovat? Poradíme vám, jak na to

Zdraví

„Každý člověk sní čtyřikrát až pětkrát za noc, sen si ale zapamatuje jen tehdy, když se během něj vzbudí,” vysvětluje.

I s těmito pozitivy je ale podle odborníků vhodné dbát na běžnou rutinu a i při domácí karanténě chodit spát brzy a pravidelně ve stejnou dobu. I to přispěje k tomu, že se ráno vzbudíme přirozeně a bez donucení budíkem.

Jak lépe usnout

I vzhledem k tomu, že mají mnozí lidé nyní více času na odpočinek, to automaticky neznamená, že tak činí. Především v případech, kdy si rozhodí běžnou denní rutinu, se pak často stává, že místo dřívějšího uléhání „straší” vzhůru dlouho do noci. Což se pak samozřejmě projeví i na kvalitě ranního vstávání.

Modré světlo nenarušuje jen spánek, urychluje i stárnutí pokožky

Zdraví

Jinou situací pak je, pokud si jde člověk lehnout dříve, ale nemůže jednoduše usnout. V takovém případě mohou být na vině především elektronické přístroje a tzv. modré světlo, které vyzařují. Ty v době karantény používáme a využíváme mnohem více, než je potřeba a zdrávo, a to i těsně před spaním.

„Všem radím vypnout telefony a tablety minimálně 40 minut před tím, než si jdou lehnout,” doporučuje Stanley.

Studie rovněž doporučuje nastavit si každý večer před spaním pravidelnou zklidňující rutinu - dát si teplou koupel, přečíst si pár stran z pěkné knížky - to jsou jen některé tipy, jak před spaním zklidnit svou mysl.

Jak minimalizovat negativa modrého světla
Odborník přes zdraví očí, optometrista Dhruvin Patel, radí, jak minimalizovat dopady modrého světla nejen na kvalitu zraku a zdraví očí, ale i kvalitu spánku.
1. Hlavu mějte od obrazovky na vzdálenost natažené paže. Snížíte tím zátěžový stres vyvíjený na oční bulvy.
2. Dodržujte pravidlo 20/20/20. Každých dvacet minut alespoň na dobu dvaceti sekund zaměřte svůj pohled mimo obrazovku na objekt vzdálený alespoň 20 stop (cca 6 metrů).
3. Výška nastavení monitoru je velmi důležitá. Pozorovací místo na monitoru by mělo být o trochu výše než v úrovni očí.
4. Vyhněte se oslnění monitoru od stropních svítidel nebo přímého světla z oken. Na oknech je lepší používal žaluzie, u monitoru na pracovním stole pak mít doplňkové světlo s nižší intenzitou.
5. Při práci na počítači se podle odborníka snižuje četnost mrkání lidského oka. Běžně člověk za minutu mrkne zhruba dvacetkrát, vše je řízeno automaticky centrálním nervovým systémem. Při práci na počítači se ale intenzita mrkání výrazně snižuje, na hodnotu 3 až 5krát za minutu. Pamatujte tak na to, že musíte mrkat vědomě. Klidně si napište na viditelné místo poznámku - mrknout.
6. Na zdraví očí se podepisuje i kvalita zařízení, na kterém pracujeme. Nejnovější přístroj přitom v tomto případě neznamená lepší pro oči. Nejnovější telefony například vyzařují mnohem jasnější modré světlo než starší typy.
7. Vypínejte na večer všechna zařízení. Doktor Patel vysvětluje, že noční mód nebo ztlumení jasu obrazovky ve večerních hodinách automaticky neznamená, že snížíme dopad modrého světla na naše oči na minimum. Nejlepší podle něj je veškerá taková zařízení na večer a noc zcela vypínat a nejlépe je nepoužívat.

Anketa

Budí vás i v karanténě ráno budík?
Ano, bez něj to nejde.
7,7 %
Ano, ale jen někdy.
18,9 %
Ne, budím se teď i bez něj.
52,1 %
Ne, nikdy nebyl potřeba.
21,3 %
Celkem hlasovalo 169 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám