Hlavní obsah

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně zlepšují dlouhodobou paměť a mohou pomáhat dokonce nemocným s Alzheimerovou chorobou.

Článek

Jahody jsou bohaté na přírodní flavonoid fisetin, jenž stimuluje v mozku signální dráhy a podporuje tak dlouhodobou paměť. Výzkumem jeho účinnosti na mozkové buňky se zabývala doktorka Pamela Maherová ze Salkova institutu pro biologické vědy. Všimla si, že některé flavonoidy navozují diferenciaci a zrání nervových buněk v mozku.

"Fisetin může nejen chránit nervové buňky před smrtí, ale může také podporovat nová spojení mezi jednotlivými buňkami. Dobrá zpráva je, že fisetin můžeme nalézt ve větším množství v jahodách. Potřebovali bychom další výzkum jeho účinnosti zvláště u nemocných Alzheimerovou chorobou," tvrdí doktorka Maherová.

Tento flavonoid však nalezneme také v řadě dalších druhů zeleniny a ovoce. Dostatek ho obsahují rajčata, cibule, pomeranče, jablka, broskve, hrozny, kiwi a kaki.

Reklama

Související témata:

Související články

Paměť je třeba si hýčkat

Zapomnětlivost dnes připomíná pomalu virovou epidemii. Postiženy nejsou jen starší generace, ale stěžují si na ni i lidé mladí. Jisté uklidnění přináší...

Výběr článků

Načítám