Hlavní obsah

Intenzivní cvičení je zdravé jen hodinu denně, pak může poškozovat srdce

Západní civilizaci trápí nedostatek pohybu a obezita. Odborníci tak stále vybízejí lidi ke cvičení a hubnutí. Ale ani příliš mnoho intenzivního pohybu tělu neprospívá. Podle kardiologů je ideální hodina náročného pohybu denně. Kdo běhá, jezdí na kole, plave či jinak extrémně namáhá své tělo déle než hodinu denně, svému srdci škodí.

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší pro srdce jsou výkonností sporty jako cyklistika na dlouhé tratě, běh maratonu či triatlon.

Článek

Nejhorší pro srdce jsou výkonností sporty jako cyklistika na dlouhé tratě, běh maratonu či triatlon. Představují totiž extrémní zátěž pro srdce a nelze o nich rozhodně hovořit jako o zdraví prospěšných aktivitách.

„Rutinní denní fyzická aktivita může být velmi účinná v prevenci a léčbě mnoha chorob, včetně onemocnění koronárních cév srdce, vysokého krevního tlaku, srdečního selhání a obezity. Ale tak jako u každého léku, existuje i tady bezpečná horní hranice dávky, za níž se už projevují spíš negativní účinky fyzického cvičení, jako svalově-kostní trauma a kardiovaskulární stres,“ varuje kardiolog James O’Keefe z Kansas City, podle něhož existuje řada lékařských studií prokazujících negativní vlivy dlouhodobé extrémní sportovní zátěže na oběhovou soustavu člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější mýty o srdeční arytmii

Srdeční arytmie a jejich nejčastější forma - fibrilace síní, která se projevuje zrychleným bušením srdce, zadýcháváním či únavou, stále častěji postihuje...

Výběr článků

Načítám