Hlavní obsah

Inteligence a schopnost učit se souvisí s velikostí mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Ačkoli i člověk s menším mozkem může mít vysoké IQ, ve většině případů skutečně souvisí velikost našeho centrálního počítače s inteligencí. Podle nové studie je propojená velikost mozku se schopností učit se a logicky uvažovat. Lidé s nadprůměrným IQ tak mají v průměru větší mozek než ti, kteří mají IQ podprůměrné.

Foto: Profimedia.cz

Na velikosti mozku prý záleží.

Článek

Odborníci z chicagské University of Illinois zjistili, že velikost mozku, která ovlivňuje, jak rychle se člověk učí, byla klíčovým indikátorem úspěchu při testech inteligence.

„Tato informace by mohla být užitečná při vzdělávání, kdy někteří žáci vyžadují delší dobu na opakování a procvičování, využít lze tyto podklady také při léčbě mentálních poruch a demence,“ věří profesor Arthur Kramer.

Objemem a hmotností průměrný mozek člověka s vysokým IQ převyšuje toho s IQ průměrným či podprůměrným.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nejlépe podporovat tvořivost u dětí

Vysoce tvořiví lidé bývají obvykle i vysoce inteligentní. Opačně ale tato úměra neplatí: ne každý vysoce inteligentní člověk je zároveň i tvořivý.

Inteligence ženy se prý pozná podle křivek

Figura a inteligence spolu prý mohou souviset. Myslí si to kalifornští vědci, kteří vyzkoumali, že ženy s bujnějšími křivkami dosahují v průměru lepších...

Leninův mozek byl prý hmotnostně pod normou

Mozek vůdce ruských bolševiků Vladimíra Iljiče Lenina, který byl po smrti revolucionáře předán do péče vědců jako "měřítko geniality", vážil méně, než...

Výběr článků

Načítám