Hlavní obsah

Inkontinence přestává být tabu

Právo, Petr Veselý

Ledy se prolamují. Stále více žen se přestává stydět a ptá se lékařů, jak řešit potíže s inkontinencí, tedy únikem moči. Přesto není výjimkou, když jim doktor řekne: "Ve vašem věku a po dvou těžkých porodech, co byste chtěla? S tím se musíte naučit žít."

Článek

Nemusí. Pokud jim nenabídne řešení jejích potíží, měly by zavolat na bezplatnou telefonní linku, na které jim terapeutky poradí, co by bylo nejlepší v jejich případě.

Kde poradí:
800 100 150 - pondělí až pátek 8.00-16.00
800 660 100 . pondělí až pátek 16.00 -20.00
www.inkontinence.com
www.incoforum.cz
www.ordinace.cz

Trápí polovinu žen

Že inkontinence není nijak okrajovým problémem, o tom svědčí statistiky. Podle nich se s ní setká téměř polovina žen. V různé intenzitě i formě.

Některým z nich znepříjemňuje život určitou dobu po porodu nebo když hodně přiberou, obvykle se však začne objevovat po čtyřicítce. U mužů pak po šedesátce, jejich počet se s postupujícím věkem začne vyrovnávat počtu žen.

Lékaři rozeznávají několik druhů inkontinence:

- Stresová, tedy námahová, vzniká při ochabnutí svalů pánevního dna, které uzavírají hrdlo močového měchýře a močové trubice. Dochází k ní tehdy, když žena napíná břicho při tělesné námaze, smíchu, kašli apod.

- Urgentní, nutkavá, se projevuje náhlým a neovladatelným nucením na močení i při malém naplnění močového měchýře a trápí zejména starší lidi.

- Reflexní: člověk není schopný ovládat svěrače.

- Paradoxní: projevuje se pocitem nedokonalého vyprázdnění močového měchýře a je způsobena slabou svalovinou močového měchýře nebo zablokováním odtoku moči. Často se objevuje u stárnoucích mužů.

Speciální cvičení

Inkontinence mívá řadu příčin: svalových, nervových, režimových, vyvolaných léky, nemocemi atd. Proto na ni neexistuje univerzální řešení. Někdy pomohou režimová opatření, jindy léky, v dalších případech operace, někdo zůstane odkázaný na hygienické pomůcky.

Pětačtyřicetiletou ženu, která bydlela ve třetím patře činžáku bez výtahu, trápily nepříjemné úniky moči, hlavně tehdy, když stoupala s plnými nákupními taškami do schodů. A nejhorší to bylo v botách na podpatku. Hodně jí pomohlo cvičení pánevního dna.

Ale pomohlo jí i to, že místo kávy začala v průběhu dne popíjet bylinné čaje. Večer vynechala oblíbenou dvojku červeného a výrazně omezila kořeněná nebo pálivá jídla (to všechno působí močopudně). Také začala s kamarádkou jezdit na kole a podařilo se jí během roku shodit patnáct kilo (obezita zhoršuje inkontinenci, podobně jako kouření).

Díky cvičení a změně životosprávy ji potíže s únikem moči trápily jen minimálně. Cvičení jí navíc zmírnilo bolesti zad i problémy při menstruaci a zároveň zlepšilo prožitky při pohlavním styku.

Pomůcky pro těžké případy

Inkontinenci rozeznávají lékaři lehkou (únik moči do 100 ml za 4 hodiny), střední (od 200 ml do 300 ml) a těžkou (více než 300 ml). U té musí postižený obvykle používat hygienické pomůcky, které jsou dostatečně savé a vzdušné. Udržují intimní místa relativně suchá a bez výrazně nepříjemných pachů.

Pacient nebo jeho rodina musí také intenzivněji pečovat o kůži na těchto místech. To je důležité zejména u starších lidí. Jejich kůže bývá sušší a snáz se na ní mohou objevit různé komplikace (podráždění, boláky, ekzémy zanícené rány atd.).

Hodně jim pomůže, když začnou na její mytí a promazávání používat gely a masti určené speciálně na tyto potíže. Víc vám o nich řeknou na informačních linkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Šetrná metoda chirurgické léčby inkontinence

České pacientky mohou využít novou operační metodu léčby samovolného úniku moči. Pochází z USA a ve srovnání s dosud používanými postupy používá pouze krátkou...

Posilování pánevního dna nejen po porodu

Během těhotenství dochází k poklesu pánevního dna. Z těchto důvodů se v období po porodu mohou objevit první příznaky obtíží, jako je například stresová...

Výběr článků

Načítám