Hlavní obsah

Inhalační inzulín se zkouší i u nás

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obzoru je zajímavá novinka - inhalační inzulín. Ve světě jsou ve stadiu závěrečných zkoušek a schvalování dva z těchto léků, další se zkoušejí nebo vyvíjejí. U nás bude první nejdřív příští rok. Ale k čemu je vlastně dobré to, že diabetici budou inzulín také inhalovat?

Článek

Řada pacientů má panický strach z injekční stříkačky. Obvykle proto, že si píchání inzulínu ještě nevyzkoušeli. Leká je představa, že by si ho každý den, třeba i několikrát aplikovali. Myslí si - jehla rovná se bolest. Přesvědčit je, že to není pravda, poněvadž u moderních inzulínových per cítí vpich jen minimálně, někdy není vůbec jednoduché. Diabetologové by o tom mohli vyprávět své.

Jakmile těmto lidem začne píchání inzulínu hrozit, protože se nemoc zhoršuje, snaží se doktora ukecat, aby to ještě jednou zkusil s dietou, pohybem a tabletkami. Někdy k němu přestanou pravidelně chodit. Nebo se to snaží řešit tím, že ho vymění za jiného diabetologa. Špatně kompenzovaná choroba jim ale zatím začíná skrytě poškozovat organismus.

Pro řadu těchto lidí by proto mohl být řešením právě inhalační inzulín, ze kterého podobné obavy nemají. Někteří diabetici si ho už mohli vyzkoušet v rámci ověřovacích zkoušek.

I tuto novinku však musíme vnímat střízlivě. Nejde o zázrak, který dokáže vše. Jde o alternativu k určitému typu inzulínu. Navíc bude mít svá omezení. Tento inzulín zřejmě nebudou moci užívat kuřáci. A je otázka, do jaké míry bude vhodný pro lidi s vážnými plicními a vůbec dýchacími chorobami nebo potížemi.

Musíme také počítat s tím, že se na trhu objeví několik inhalačních preparátů s různými vlastnostmi. Ze začátku ale budou určitě určeny jen úzké skupině pacientů. Zejména těch, kteří trpí prokazatelnou fóbií z injekcí.

Stačí dva hluboké nádechy

Inzulín, se kterým jsem se mohl seznámit v Mělníku, inhalují diabetici těsně před jídlem. Stačí dva hluboké nádechy ze speciálního inhalátoru a dostanou do těla potřebnou dávku. Jak je to možné?

Miniaturní kapičky inzulínu vdechne pacient až do drobných vzduchových sklípků v plicích, bohatě protkaných kapilárami. A právě prostřednictvím husté sítě jemných cév se účinné látky z jemných kapiček vstřebají do těla.

To, že se inzulín inhaluje těsně před jídlem, má svůj důvod. Je totiž alternativou k takzvaným krátkým inzulínovým analogům. Pacienti si je píchají proto, aby snížili hladinu krevního cukru, kterou jídlo naopak zvyšuje, a co nejvíc se tak přiblížili přirozenému průběhu hladiny krevního cukru.

Až když je jídlo na stole

To, že si mohou píchnout krátký analogový inzulín těsně před jídlem, případně hned před ním inhalovat, má své výhody. U starších, dosud hojně používaných inzulínů si diabetik musel píchnout svou dávku půlhodinu před jídlem.

Když si třeba objednal jídlo v restauraci, nikdy nevěděl:
* za jak dlouho mu ho číšník přinese;
* jak velká bude porce;
* jestli mu bude chutnat a sní ho celé, nebo jen část atd.

To všechno totiž ovlivňuje dávku inzulínu a její načasování. Pokud se diabetik může rozhodnout až ve chvíli, kdy má talíř s jídlem na stole, je to pro něj jednodušší. Také kompenzace krevních cukrů bývá logicky lepší.

Zbaví je strachu

MUDr. Jiří Březina, diabetolog z Mělníka, zaznamenal u svých pacientů, kteří zkušebně užívají inhalační inzulín:

* nižší hladiny krevních cukrů;
* příznivější průběh glykemického profilu, tedy hladiny krevního cukru v průběhu dne;
* výrazně menší sklon k hypoglykemickým stavům;
* lepší spolupráci pacienta se zdravotníky, kteří o něj pečují, a tedy i lepší kompenzaci nemoci.

Podle jeho názoru by inhalační inzulín mohl přispět hlavně k tomu, že ho pacienti začnou užívat hned, jak se to ukáže nutné. Tedy tehdy, když dieta a režimová opatření nebudou stačit. A když přestanou být dostatečně účinné i tabletky. Ty stimulují přirozenou produkci inzulínu nebo zvyšují jeho využití v tkáních.

"Významně by se tedy mohl zkrátit okamžik, kdy pacienti mají chorobu špatně kompenzovanou, protože oddalují aplikaci inzulínu pomocí injekce, které se mnohdy opravdu bojí," říká doktor Jiří Březina.

To je docela důležité. Diabetik, který zvládá svou chorobu podobně dobře jako řízení auta, má šanci žít prakticky stejně tak dlouho a kvalitně jako zdravý člověk. Paradoxně na tom může být v některých případech i lépe, protože je pod pečlivější a pravidelnější kontrolou lékařů. Navíc se víc snaží vystříhat věcí, které mu škodí.

JE KLIDNĚJŠÍ A SPOKOJENĚJŠÍ

"Začal jsem inhalovat inzulín před hlavními jídly a od té doby jsem přestal mít problémy s občasnou hypoglykemií, tedy nebezpečně sníženou hladinou krevního cukru," řekl mi právník, který zkouší inhalační inzulín.

"Hypoglykemie se obvykle projevuje pocením, fyzickou slabostí, závratěmi, třesem, bolestmi hlavy, hladem a dalšími nepříjemnými příznaky. Tím nejhorším je úplná ztráta vědomí, která může poškozovat mozek. Nemusím vám tedy vysvětlovat, proč se mi teď mnohem lépe jedná s klienty a u soudu a proč jsem klidnější a spokojenější i v soukromém životě."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám