Hlavní obsah

Infekce z klíšťat se léčí dlouho a složitě

Právo, Petr Veselý

Klíšťata nejvíc útočí v červnu a v září. Alarmující je, že stále přibývá těch, která roznášejí infekci nebezpečného zánětu mozkových blan a lymeské borreliózy. Ty každý rok těžce poznamenají zdraví stovek lidí v Česku. To proto, že si lidé nevšimnou klíštěte. A někdy ani projevů infekce, která se u nich rozvine. Obě dvě choroby se pak složitě léčí. Navíc dokážou zanechat na lidském organismu vážné následky.

Článek

Poslední rok byl pro řidiče náklaďáku z Benešova nejhorším rokem jeho života. Pozdě si všiml příznaků klíšťového zánětu mozku. Způsobil mu obrnu ramene. Nemohl zvednout pravou ruku. Obléct se, najíst, ale třeba i učesat byl najednou problém. Už rok se léčí a rehabilituje. Zatím s malými výsledky. Je doma a neví, jestli se ještě někdy vrátí ke své práci.

Průvodkyně cestovní kanceláře ochrnula na půlku obličeje. Obrna lícního nervu, kterou způsobila infekce Lymeskou borreliózou, ji handicapuje v práci, navíc jí ztěžuje výslovnost. Stav se přes dlouhodobou léčbu zlepšuje jen málo.

Řidiče kouslo klíště na chatě, průvodkyni na výletě v Posázaví. Klíšťata se nejvíc vyskytují v rekreačních oblastech, zejména v blízkosti řek a vodních nádrží. Jejich oblíbeným místem jsou okraje listnatých a smíšených lesů. Ale najdete je také v parcích velkých měst.

Nespoléhat na vitamíny B

Jak je oblast v ČR, kde bydlíte nebo kam jedete, zamořená infikovanými klíšťaty, to vám řeknou na místní hygienické stanici. Tam také nabízejí preventivní očkování proti encefalitidě. Na borreliózu zatím neexistuje. Sníst komplex vitamínů B asi není špatné, ale nedá se spolehnout na to, že všechna klíšťata odpudí. Podobně jako komerční repelenty.

Důležité je večer se pečlivě prohlédnout, zda někde není cizopasník přisátý. Pokud ano, není dobré natírat ho olejem, pastou nebo krémem. Klíště se totiž udusí, vyvrátí obsah střeva do rány a tím infekci jenom urychlí. Také se nedoporučuje odstranit živé nebo udušené klíště pinzetou, protože stiskem parazity ránu spíše infikujeme, nákaze nezabrání ani to, když budeme klíště odtrhávat nebo rozmačkávat, i to nákazu zhoršuje. Za nejlepší postup považovali odborníci dosud to, že jste parazita i ránu natřeli silnou dezinfekcí a pak ho z rány vyviklali.

Nejčastější chyby

Jak se má člověk racionálně chovat, když zjistí, že ho klíště kouslo? Určitě neudělá chybu, když zajde k lékaři, aby mu parazita odborné odstranil. Sníží tím riziko možných potíží. Lékař mu ale nedokáže hned říct, jestli ho klíště infikovalo nebo ne (ne všechna klíšťata jsou nakažená). Na to je třeba zhruba týden. Teprve pak má smysl, aby postiženému odebrali na infekčním oddělení krev.

Druhou nejčastější chybou je to, že pacienti přicházejí k lékaři pozdě, protože podcenili příznaky, kterými se infekce projevují.

Jsou záludné, připomínají chřipku

Klíšťový zánět mozku čili encefalitida se hlásí nevolností a malátností. Ale také teplotou, horečkou a bolestmi hlavy, páteře i kloubů. Tyto příznaky se projevují 7-21 dní poté, co vás klíště infikovalo. Člověk zároveň ztrácí chuť k jídlu a někdy zvrací. Tato fáze trvá 3 až 7 dnů a pokaždé nemusí dál pokračovat. U některých lidí se ale po 5 až 14 dnech klidu ohlásí druhá fáze.

Pro ni jsou příznačné horečky, zvracení, silné bolesti hlavy, zatuhnutí šíje a třesy prstů, víček nebo jazyka. Někteří pacienti si stěžují na poruchy spánku, orientace a paměti, případně na světloplachost nebo obrnu. Výjimečně vyvrcholí potíže smrtí postiženého.

Borrelióza se často ohlašuje zarudlou skvrnou na kůži, ale ta se někdy nemusí vůbec objevit. V druhém stadiu může pacienta bolet hlava, záda a končetiny, Někdy cítí mravenčení, případně se změní i citlivost jeho kůže. Jindy se u něj objeví zánět mozku nebo mozkových blan, nejrůznější postižení kloubů, kůže a nervové soustavy. Občas postihne srdce.

Vzácněji přejde do třetího stádia a vyvolá chronické změny. Obě infekce jsou záludné tím, že v počátcích připomínají chřipku. Navíc se projevují různými kombinacemi a silou uvedených příznaků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám