Hlavní obsah

Imunoterapie - naděje pro lidi s pokročilým stádiem rakoviny kůže

Právo, Petr Veselý

Lékaři dostali nové zbraně na rakovinu. Jde o léky, které dokážou nabudit a odbrzdit lidskou imunitu tak, aby začala sama likvidovat buňky zhoubného nádoru. Mají nečekaně dobré výsledky.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetření pih pomocí dermatoskopu

Článek

Odborníci označují novou skupinu léků jako imunoterapii. Stala se hlavním tématem největšího kongresu onkologů ASCO, který se každý rok koná v Chicagu. Pro vaši představu: do obrovitého McCormickova centra, které stojí na břehu Michiganského jezera, přijede kolem 30 000 lékařů. A probírají tu nejnovější objevy i výsledky klinických studií.

Letos se týkaly hlavně mechanismu, který umožňuje odbrzdění imunity. Zhoubné nádory ji totiž umí obelstít. Deaktivují T-lymfocyty tak, aby si jich nevšímaly. Tento druh bílých krvinek totiž likviduje například buňky napadené viry nebo právě nádorové buňky. Ve chvíli, kdy nový druh léků zabrání této deaktivaci, začnou dělat svoji práci.

Výzkum a zkoušky nových léků ještě nejsou tak daleko, aby odbrzdění imunity zvládaly dokonale u každého nádoru a u každého pacienta. Ale třeba dosavadní výsledky léčby pokročilého melanomu, tedy zhoubného nádoru kůže, jsou pozoruhodné.

Jedna z nejhorších diagnóz

To je pro onkology i pro pacienty hodně dobrá zpráva. Zhoubné nádory kůže jsou totiž nejrychleji narůstajícím druhem rakoviny. Melanom je hodně agresivní, a pokud se nezachytí včas, tak i obtížně léčitelný. Představuje jednu z nejhorších onkologických diagnóz.

Když s ním pacient přišel v pokročilých stadiích, neměli mu onkologové moc co nabídnout. Jakmile skončili klasickou chemoterapii, začaly se ty buňky nádoru, které ji přežily, obvykle zase rychle množit. Doba, kterou nemocní přežívali po léčbě, se v průměru pohybovala mezi 6 až 9 měsíci. Déle než rok žil jenom jeden ze čtyř.

Díky nové léčbě žije déle dvakrát tolik pacientů, po roce i po dvou letech. Ale co je nejpozitivnější, 20 až 25 % nemocných má šanci na dlouhodobé přežití. U dosavadní terapie se to v ČR dařilo jenom u zlomku z nich.

Optimistický příběh o naději

Sedmašedesátiletý elektrotechnik z Prahy přišel k lékařům před sedmi roky. Dotlačila ho tam manželka. Měl na zádech podebraný a zvětšený útvar, který ho svědil a občas i krvácel. Lékaři zjistili, že to je melanom. Šel okamžitě na operaci a podstoupil léčbu.

Na podzim 2010 u něj onkologové objevili metastáze v plicích. Absolvoval chemoterapii. Vedlejší účinky dosavadních druhů léčby, které podstoupil, zvládal špatně. Bylo mu zle a zvracel. Cítil se také hrozně unavený a padaly na něj deprese. Metastáze, které zmizely, se navíc po několika měsících objevily znovu.

MUDr. Ivana Krajsová, MBA, primářka Dermatovenerologické kliniky VFN v Praze a pacientova ošetřující lékařka, mu nabídla nový druh léčby: imunoterapii.

„Nemusel jsem ležet na oddělení, lékaři mi léky dávali v infuzích ambulantně,“ řekl mi. „Byl jsem doma a mohl jsem dělat, co jsem potřeboval. Cítil jsem lehkou únavu, ale jinak jsem vše zvládal dobře. Nezvracel jsem, ani neměl ostatní potíže, jako u předchozích druhů léčby.“ Metastáze zmizely a pacient je už tři roky bez problémů.

Má i svoje nevýhody

Daleko mírnější vedlejší příznaky, to je jedna z dalších předností imunoterapie. Má ale i své nevýhody. Nelze ji například nasadit každému pacientovi.

„Zatím neumíme odhadnout, který z nich dobře odpoví na tento typ léčby,“ vysvětluje primářka Krajsová. „Proto jsme ho navrhovali těm, u nichž selhala předchozí léčba. Od srpna může být léčbou první linie. Nesmí ji ale dostat lidé, kteří trpí zároveň některou z autoimunních nemocí, jako je třeba roztroušená skleróza, revmatoidní artritida, Crohnova choroba a podobně.“

Vedle únavy mohou mít nové léky i další nežádoucí účinky. Nejsou však závažné a lze jim dobře čelit. Další nevýhodou imunoterapie je zatím její vysoká cena. Základní kúra stojí kolem miliónu korun.

Do imunoterapie patří celá skupina léků, které se zavádějí do praxe nebo klinicky zkoušejí. Budou určeny na řadu dalších diagnóz, například na karcinom plic, ale i další typy rakoviny.

Co je nelepší? Nepotřebovat léky!

Bez ohledu na tyto optimistické zprávy platí u melanomu zásady rozumné prevence. Chránit se před nadměrným sluněním a používat krémy s odpovídajícím ochranným faktorem. Móda do bronzova opálené pleti, která představuje jeden z nejvyšších rizikových faktorů pro vznik melanomů a dalších zhoubných nádorů, má neuvěřitelně tuhý kořínek. Být opálený je pořád sexy.

Není náhodou, že nejvíc těchto nádorů je v Austrálii, která se pyšní jedním z nejvyšších počtů slunečních dnů. Dalším rizikovým faktorem je spálení od slunce, zejména v dětství. Pokožka dětí je totiž velmi citlivá a neumí čelit negativnímu vlivu UV paprsků tak dobře jako pleť dospělých. Mezi lidmi, u kterých se melanom objevil, je vysoký počet těch, kteří se v dětství na slunci spálili, někteří i opakovaně.

Velký pozor by si měli dávat zejména lidé, jejichž příbuzní prodělali rakovinu kůže nebo jiný typ zhoubných nádorů. Rizikové jsou zejména pihy, které se začnou měnit, podebírat, zvětšovat nebo dokonce krvácet. Už při prvních změnách je dobré zajít ke kožnímu lékaři. Ten vás v případě podezření na zhoubný nádor pošle na specializované pracoviště.

Pokud lékaři zachytí měnící se útvar včas a odstraní ho, má pacient velkou šanci, že se vyhne zbytečným potížím. Nejlepším řešením je nepochybně to, aby člověk žádnou léčbu nepotřeboval. Když neprošvihne správnou dobu, jsou jeho šance vysoké.

Internetová poradna

Pokud se o novém druhu léčby nádorů chcete dozvědět víc, podívejte se na internetové stránky www.tribune.cz, do vyhledávače napište heslo imunoterapie. Pár dalších informací najdete na webu České onkologické společnosti, www.linkos.cz.

O samotném melanomu a rakovině pak na www.melanomy.cz. Tady je i poradna, kam můžete napsat své dotazy. Odpoví vám na ně MUDr. Monika Arenbergerová. PhD. z Dermatovenerologické kliniky FNKV.

Reklama

Související témata:

Související články

Rizika rakoviny kůže podle odstínu pleti

Rakovina kůže je nádorové onemocnění, které si nevybírá. Postihuje bez rozdílu muže i ženy s různou barvou pleti. Přesný odstín kůže pak může podle odborníků...

Výběr článků

Načítám