Hlavní obsah

Imunitní systém krokodýlů likviduje HIV

SYDNEY

Vědci v severoaustralských tropech zkoumají krokodýlí krev v naději, že se jim podaří izolovat z ní účinná antibiotika pro lidi. Testy prokázaly, že imunitní systém těchto plazů likviduje virus HIV.

Článek

Krokodýlí imunitní systém je mnohem účinnější než lidský. Dokáže předcházet smrtelným infekcím, ke kterým by u těchto zvířat došlo po vzájemných soubojích, při nichž si způsobují těžká zranění. 

"Mohou si ukousnout nohu a přesto se v prostředí, kde žijí, a které je plné mikrobů, velmi rychle uzdraví a většinou nedojde k infekci," říká dr. Mark Merchant.  

Původní studie z roku 1998 prokázaly, že krokodýlí krev obsahuje několik proteinů čili protilátek, které zabíjejí bakterie odolné proti penicilínu, jako je Staphylococcus aureus, známý jako zlatý stafylokok. Jsou také učinnější v hubení viru HIV.

Australský vědec dr. Adam Britton říká, že krokodýlí imunitní systém je od lidského odlišný tím, že hubí bakterie přímo a okamžitě, jakmile se objeví náznak infekce.  

"Imunitní systém krokodýlů funguje tak, že napadne bakterii a ta se rozpadne. Jako byste dali hlaveň k hlavě bakterie a stiskli spoušť," říká.

Vědci nyní doufají, že se jim podaří z dostatečného množství krokodýlí krve izolovat protilátky, z nichž by bylo možné vyvinout antibiotikum účinné i pro člověka. Nevylučují, že může být pro lidský organismus dokonce příliš silné. Potom by bylo nutné jej synteticky upravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám