Hlavní obsah

Idiopatická plicní fibróza - včasná diagnóza může zachránit život

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Idiopatická plicní fibróza je vzácné onemocnění, při kterém dochází k poškozování plicních sklípků, které se jizví, čímž plíce tuhnou a snižuje se plocha na dýchání. Sedm let již u nás existuje na toto onemocnění léčba, která nemoc dokáže zastavit. Většina nemocných se k ní ale nedostane, protože jim je nemoc diagnostikována pozdě - tedy ve fázi, když už nezabírá.

Foto: Profimedia.cz

Nemoc se ohlašuje zprvu nenápadně, člověk se začne zadýchávat do schodů, později i při běžné chůzi či hovoru a pokašlává.

Článek

Nemoc se ohlašuje zprvu nenápadně, člověk se začne zadýchávat při chůzi do schodů, později i při běžné chůzi či hovoru a pokašlává.

„Tím, že se nemoc vyskytuje až po šedesátce, řada nemocných nepovažuje pokašlávání a zadýchávání za příznak těžké nemoci, ale za projev vyššího věku. Přisuzují to ztrátě kondice nebo následku kouření. Návštěvu lékaře tak oddalují a přicházejí pozdě,“ upozorňuje lékařka Martina Šterclová z České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS).

Někdy projevy idiopatické plicní fibrózy zamění za jinou plicní či srdeční nemoc samotní lékaři.

„Jedná se o vzácné onemocnění, s nímž se lékař nesetkává denně. Při poslechu plic je slyšet charakteristický zvuk připomínající odepínání suchého zipu nebo chůzi po zmrzlém sněhu, tzv. krepitus. Lidé, kteří nemocí trpí, také mívají paličkovité prsty s nehty tvaru hodinového sklíčka,” upozorňuje profesorka Martina Vašáková, předsedkyně ČPFS.

U nemoci jako je idiopatická plicní fibróza je přitom rychlost určení diagnózy naprosto zásadní. Bez moderní léčby, která dokáže nemoc výrazně zbrzdit, nemocný obvykle do tří let umírá. S léčbou může vzdorovat roky, navíc se zvyšují jeho šance, že se dočká transplantace plic.

V Česku trpí idiopatickou plicní fibrózou přibližně 2000 lidí. Ve specializovaných centrech se dnes ale bohužel léčí jen polovina z těch, kteří by moderní léčbu potřebovali a měli na ni nárok.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Pětina lidí nemá v pořádku plíce

Více než pětina lidí nemá plíce v pořádku. Zjistili to v listopadu čeští pneumologové při letošním Světovém dnu chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN).

Výběr článků

Načítám