Hlavní obsah

I zdravá kůže si zaslouží péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Péče o náš vzhled je nedílnou součástí života každé ženy. Úpravou zevnějšku dáváme najevo, jak vnímáme svět kolem nás. Zejména u teenagerů stojí péče o pleť v popředí zájmu. Nedokonalá pleť má často za následek šrámy na duši. Proto vyhledáváme rady kosmetických poradců a nezřídka i dermatologů, abychom se svěřili do jejich péče.

Článek

Koordinovaná a soustavná péče o pleť, zahrnující jak fyziologické, tak estetické hledisko, vyžaduje, aby tento největší orgán lidského těla byl chápán pod jediným zorným úhlem, a tím je jeho funkce v celé své komplexnosti.

Dermatolog si musí být neustále vědom, že estetická a reprezentativní funkce kůže je nedílnou součástí nejen orgánové, ale i duševní fyziologie a odborníci všech kosmetických profesí by měli připustit, že řada hygienických a kosmetických postulátů, mezi něž patří i současný kult mytí a koupelí, není fyziologickou, ale výhradně kulturní potřebou.

Máme-li hodnotit skutečné možnosti kosmetické péče a především vliv kosmetických přípravků na kůži, ať už v negativním či pozitivním slova smyslu, je nezbytné vyjít ze současného stavu vědomostí o struktuře a z ní plynoucích funkcí kožního orgánu.

Třebaže posláním kosmetiky je péče o estetický vzhled kůže jako celku, je logické, že největší pozornost je třeba věnovat strukturám a funkcím, které se na vzhledu pleti nejvíce podílejí a s nimiž přicházejí kosmetické přípravky do přímého styku, tj. pokožce a jejímu povrchu.

Kosmetiku zajímá zdravá kůže

Narozdíl od dermatologie, zabývající se především chorobnými změnami kůže, se kosmetika zajímá převážně o kůži zdravou. Podobně jako dermatolog potřebuje popsat a klinicky zařadit chorobný projev, potřebujeme v kosmetice vzhledově a funkčně blíže určit a podle určitého systému zařadit i zdravou kůži.

Hlediska, podle kterých toto bližší určení provádíme, jsou různá. Používáme pak přívlastků suchá, mastná, smíšená, normální, citlivá, nečistá a mnoho dalších. Všechna tato označení jsou však zatížena značnou mírou subjektivity a jsou z hlediska logiky nesouměřitelná.

I zkušený dermatolog, pokud by měl blíže charakterizovat stručným a výstižným přívlastkem vzhled dané pleti a z něho plynoucí funkční vlastnosti, by se tedy pravděpodobně ocitl v rozpacích. Zatímco je zcela běžné určit na základě klinických projevů kožní chorobu, chybí možnost bez rozsáhlého popisu, na základě vizuálně patrných znaků přesněji charakterizovat kůži zdravou.

Materiál převzat z publikace: Kosmetika v teorii a v praxi, 4. vydání. Vlasta Feřteková a kolektiv. Vydalo nakladatelství Maxdorf

Reklama

Související témata:

Související články

Se sluníčkem přichází i riziko melanomu

Teplý a slunečný nadcházející víkend přímo vybízí k návštěvě přírodních nádrží či koupališť a opalování. V souvislosti s tím však odborníci varují před...

Kůže potřebuje prevenci

Podle předběžných výsledků bylo ve 172 dermatologických ordinacích po celé ČR vyšetřeno kožními lékaři více než pět tisíc pacientů. Proti loňsku tak narostla...

Výběr článků

Načítám