Hlavní obsah

I na obyčejnou chřipku lze zemřít

Novinky, Dana Sokolová

Chřipku mnozí z nás berou jako naprosto běžné onemocnění, které se snadno vyléčí a lze s ním i vcelku dobře fungovat bez toho, aby člověk strávil nemoc v posteli. Pravda je však zcela jiná. I chřipka člověku může velmi ublížit a to zvláště ta přechozená. Podle odborníků může například poškodit srdce člověka až tak, že mu pak pomůže jedině včasná transplantace. O tom, že to není žádný výmysl, vypovídá i fakt, že na běžnou chřipku ročně umírá jen u nás dva tisíce lidí.

Foto: Profimedia.cz

Chřipku se nevyplácí podceňovat.

Článek

Rizika chřipky skutečně nejsou tak banální, jak si mnozí myslí. Přestože mnozí nechtějí přijít kvůli nemocenské o peníze a nemoc přecházejí, podle odborníků pak kvůli komplikacím mohou přijít o mnohem víc, než je týdenní mzda.

Pokud člověk chřipku neléčí a nedá organismu dostatek klidu, aby nemoc zvládl, pak může čekat komplikace, které mohou mít i doživotní následky, nebo skončit i smrtí.

"Viry, které chřipku způsobují, totiž zaútočí hlavně na průdušky a plíce, takže k zápalu plic není nikdy daleko. Když oslabený organismus a hlavně jeho sliznice, napadnou ještě bakterie, například stafylokok nebo pneumokok, může jít o život. Například chřipkový, čili virový zápal plic je často smrtelným onemocněním, zvlášť pokud se pacient velmi rychle nedostane do nemocnice," upozorňují odborníci ze serveru Ulékaře.cz.

Kromě zápalu plic hrozí nemocným kvůli viru chřipky i akutní zánět hrtanu, který se může rozšířit i na svaly a srdce. Zánět osrdečníku - srdečního svalu může způsobit nedomykavost srdečních chlopní či další poruchy, které, když se opakují, mohou trvale zdevastovat srdce, a pak člověka zachrání jen úspěšná transplantace.

Za komplikace chřipky lze považovat i bakteriální záněty středního ucha či vedlejších nosních dutin.

Jak se vyvarovat chřipce?

Chřipkám nejvíce svědčí aktuální počasí a tedy oteplení a obleva, jelikož viry jsou schopny právě v tomto počasí přežít a přenést se vzduchem v mikroskopických částečkách slin a tedy kašlem, při mluvení, kýchání i dýcháním.

Proto se vybavte dostatečnými dávkami vitaminu C, ale i vitaminu D, který též velmi příznivě působí na imunitu. Snažte se vyhýbat místům s velkým počtem lidí, mýt si pravidelně ruce a chránit své tělo před častým střídáním teplot.

Žádný universální lék na chřipku neexistuje, protože viry se zákeřně usídlí uvnitř buněk a léky na ně tzv. nedosáhnou. Obvykle antivirotika působí jen tak, že zpomalují šíření viru v těle, což nemoc maximálně zmírní.

Anketa

Přecházíte často chřipku a nachlazení?
Ano, nemůžu si dovolit, být nemocný/á
53,6 %
Ano, nemocenskou bych přišel/la o moc peněz
4,6 %
Ne, ale neschopenku řeším obvykle dovolenou
15,5 %
Ne, naštěstí mohu pracovat z domova
4,5 %
Ne, každou nemoc řádně vyležím
8,7 %
Občas. Záleží na pracovním vytížení
13,1 %
Celkem hlasovalo 927 čtenářů.

Co ještě nevíte o chřipce?

- tak jako každý virus, tak i virus chřipky, není schopen množení mimo živou buňku, protože potřebuje využívat její jádro a enzymy.

- nejčastěji se chřipkové viry množí v buňkách nosohltanu, vzácněji v buňkách průdušnice.

- Virus chřipky má kulovitý útvar okem nezahlédnutelný, který má na svém povrchu dva typy výběžků. Jedním je hemaglutinin (H), zodpovědný za přichycení viru k povrchu hostitelské buňky. Druhým je neuraminidáza (N) .

- Neuraminidáza je ale také působek (enzym), který štěpí určité látky v hlenové vrstvě na povrchu buňky respiračního traktu. Tak virus proniká lépe k hostitelské buňce. Je dále důležitá při přepisu dědičné informace uvnitř viru a v neposlední řadě napomáhá uvolňování nově vzniklých virových částic z napadené buňky.

Reklama

Související témata:

Související články

Šokující pravdy o nachlazení

Štiplavý ranní vzduch signalizuje sezónu, v níž se kanceláře, dopravní prostředky i školy zaplní smrkajícími a pokašlávajícími bytostmi. Za svůj život si každý...

Výběr článků

Načítám