Hlavní obsah

I kvůli narážkám na váhu začala hubnout. Teď jí sráží sebevědomí nadbytečná kůže

Novinky, bok

Zdravý životní styl se v posledních letech skloňuje ve všech pádech. Pokud ho někdo nedodržuje a váhově se vymyká, nemá to mnohdy jednoduché. Své o tom ví i dnes devětadvacetiletá Amanda Eltaherová, která dlouhé roky poslouchala narážky na svou váhu od okolí i rodiny. Nakonec zhubla téměř 50 kilogramů, radost jí ale kazí nadbytečná kůže.

Foto: Profimedia.cz

Amanda se po dlouhé době odhodlala ukázat množství povadlé kůže, která ji trápí.

Článek

Amanda vyrůstala v tradiční italské domácnosti. Těstoviny a omáčky byly běžnou součástí každodenního jídelníčku. Nikdo tehdy moc nepřemýšlel o zdravém životním stylu, navíc ji vychovávala jen matka, takže jejich jídelníček se řídil hlavně podle toho, na co zrovna byly peníze.

O tom, že podobný životní styl nebyl zrovna dvakrát zdravý, se přesvědčila poměrně brzy. První narážky na její váhu se objevily, když jí bylo sedm let.

Tehdejší přítel její matky si poté, co ji viděl ve slavnostním princeznovském oblečku, neodpustil poznámku, že je na princeznu moc tlustá. Nějaký čas poté se začaly objevovat narážky i od její vlastní rodiny. Začalo to jemně, že by měla začít cvičit, s postupujícím věkem se vše ale stupňovalo.

Urážky a deprese

„Nikdo s tebou nebude chodit, nikdy si nenajdeš manžela ani práci, protože jsi moc tlustá,” svěřila se s některými z urážek Amanda pro server Health.

„Jejich komentáře u mě vyvolávaly deprese. Bohužel moje rodina nikdy nebyla podpoře mentálního zdraví zrovna dvakrát přístupná. Deprese tak pro ně byly jen výmluva a jiné slovo pro lenost,” popisuje dál.

Foto: Profimedia.cz

Amanda v době, kdy ji trápila nadbytečná kila.

Nejhorší na tom bylo, že v mladším věku Amanda všemu z toho věřila. A tak se kvůli rodině snažila ze všech sil zhubnout. Ale žádná z mnoha diet nezabrala, protože, jak sama později zjistila, nedělala to „sama pro sebe”. V nejhorším období vážila téměř 110 kilogramů.

Zdravotní zlom 

Zásadní zlom nastal ve chvíli, kdy u ní lékaři vyslovili podezření na výskyt syndromu polycystických ovarií (charakterizovaný zastavením ovulace, nepřítomností menstruace, neplodností) a také podezření na počáteční stav cukrovky.

V tu chvíli si uvědomila možná rizika a začala hledat způsob, jak opravdu zhubnout – jako ideální se jevila operace, při které by jí byla zmenšena kapacita žaludku.

Jenže lékařka ji na operaci nedoporučila. Protože znala její zdravotní stav a hlavně situaci v rodině, navrhla mladé ženě nejprve podstoupit speciální terapii, kde by se naučila přesně pojmenovat svůj problém a vážit si sama sebe. Teprve potom, co učinila potřebné pokroky v sebeuvědomění a zhodnocení situace, mohla operaci podstoupit – což se nakonec stalo v září roku 2017.

Poté, co nejen začala jíst méně, ale také výrazně změnila složení jídelníčku, se začaly projevovat první změny. Lékaři jí sdělili předběžný odhad, že by mohla zhubnout kolem 30 kilogramů. Realita byla ale mnohem optimističtější – téměř rok po operaci zhubla něco málo přes padesát kilogramů, tedy zhruba polovinu své váhy.

Foto: Profimedia.cz

Amanda poté, co zhubla téměř polovinu své původní váhy.

S tím se ale dostavil i jeden velmi nepříjemný efekt – zůstalo jí na těle velké množství povislé kůže, což je podle jejího vyjádření „neskutečný zabiják sebevědomí”. A tak, i když výrazně zhubla, stále trpí úzkostmi z toho, že by své tělo měla někomu odhalit, randění pro ni tak stále nepřipadá v úvahu. Navíc nadbytečná kůže je docela těžká, takže často trpí různými bolestmi.

Jak ale rovnou dodává, i přesto to stálo za to. Raději bude bojovat s nadbytečnou kůží než hromadou kilogramů. Přednedávnem tak začala pomocí charitativní organizace shánět peníze na další operaci, při které by jí byla veškerá nepotřebná kůže odstraněna.

A všem, kteří jsou v podobné situaci, jako byla ona, radí: „Zkuste negativní reakce ostatních nevnímat. To, že vás nikdo nepodporuje, neznamená, že se s tím nedá nic dělat. Pokud se k něčemu rozhodnete, udělejte to. Vy jediní můžete sami pro sebe najít tolik potřebný pocit štěstí,” uzavírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Štíhlí a vitální můžete být i bez diet

Autoři většiny diet lákají své klienty na shozená kila. Nutriční terapeutce Ivaně Stenzlové (52) jde o něco jiného. Snaží se své klienty naučit to, aby si sami...

Výběr článků

Načítám