Hlavní obsah

I kosmetika může způsobit zdravotní potíže

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Touha po kráse a stále nová zajímavá nabídka nutí ženy kupovat si nejnovější kosmetické přípravky. Ty se ale doma mohou změnit ve zdraví nebezpečnou časovanou bombu. Ani kosmetika totiž nemá neomezenou dobu trvanlivosti, zvlášť když s ní nezacházíme právě nejlépe, například toaletní stolek s krášlicím arzenálem stojí u okna, kam praží sluníčko.

Foto: Jan Pařík

Dorost Brna

Článek

Přestože výrobce nic takového výslovně neříká, všechny pěsticí i krášlicí přípravky by měly být uloženy při maximální teplotě 20 stupňů, a to pokud možno ve tmě. Při nákupu je nutné se podívat, kdy zboží dochází lhůta použitelnosti, a nelze tudíž počítat s jeho nezávadností. Nekompromisně se ho zbavíme, protože chemické reakce mohou způsobit dlouhotrvající potíže.

Značnou měrou se na případných problémech podílíme vlastními silami. Jen málo žen například používá při aplikaci krému omyvatelnou špachtličku a zanáší si tak do něj prsty bakterie. Není-li na výrobku uvedeno jinak, je zapotřebí ho po otevření spotřebovat do tří měsíců, pak už na tvář rozhodně nepatří. Proto bývá lepší kupovat menší balení. Pokud jde o přípravky bez konzervačních látek, což jsou většinou speciální kúry v ampulkách, je nezbytné každou jednotlivou dávku využít po otevření ne-li najednou, tak do 24 hodin.

Řasenka se čistí

Podkladový make-up, i když není zcela vypotřebovaný, patří po roce do kontejneru. Do lahvičky s ním rovněž nesaháme, ale potřebné množství oddělíme na ruku. Totéž platí o krémových očních stínech. Pudry kompaktní i práškové vydrží déle, ovšem pouze za předpokladu, že štětce, labutěnky a houbičky jsou vždy v naprosté čistotě.

Zdrojem největších nesnází bývá řasenka. Po každém použití je žádoucí spirálu opláchnout a utřít čistým hadříkem. Kdo to ale dělá? Není pak divu, že se "z ničeho nic" dostaví svědivé otoky kolem očí. Jakmile na spirále začnou vznikat hrudky, je to znamení, že nastal čas pořídit si řasenku novou.

Rtěnka a lesky na rty, nejpoužívanější kosmetické přípravky, nesnesou především slunce, ale ani mráz. Celkem snadno se může stát, že změní k horšímu barvu, chuť a hlavně vůni poměrně brzy. Záchrany už potom pro ně opravdu není, i kdyby datum na obalu tvrdilo něco jiného.

Reklama

Související články

Boj s vráskami nemusí být prohraný

Obvykle je považujeme za příznak stárnutí. Vrásky proto trápí nejen ženy, ale v poslední době také muže. Příčiny jejich vzniku jsou mnohem složitější. Naše...

Místo oběda návštěva kosmetiky

Většina žen by si ráda uchovala hezkou pleť, nepoznamenanou stárnutím, až do vysokého věku. Snaží se pro to udělat maximum. Zkoušejí nejrůznější preparáty,...

Výběr článků

Načítám