Hlavní obsah

Hypoalergenní kosmetika pomůže, ale zázraky neumí

Právo, Petr Veselý

Pro alergičky s citlivou pletí je těžké najít dekorativní kosmetiku, která by jim nedráždila kůži na obličeji. Pokud ovšem nemají štěstí na specializovanou poradnu. Taková je například v Ústavu lékařské kosmetiky v Praze Emauzích. Jinak většinu pacientek čeká vyčerpávající a dlouhé martýrium najít to správné řešení. Obvykle jde jen o marné pokusy.

Článek

Štíhlá blondýnka vypadala smutně a odevzdaně. Rozevřela igelitovou tašku, ve které měla špičkovou kosmetiku dobře za pět tisíc. Ukázala ji MUDr. Miroslavě Pelechové, primářce Ústavu lékařské kosmetiky v pražských Emauzích se slovy: "Tohle všechno jsem vyzkoušela, ale zbytečně." Ženu trápil atopický ekzém. "Měla jsem pokaždé podrážděnou pleť."

Tento příběh se v různých obměnách opakuje u většiny alergiček. Pacientka přišla do ústavu proto, že se dočetla o zdejší specializované poradně. Využívají v ní kvalitní francouzskou a italskou hypoalergenní kosmetiku. Žena si ji nemusí hned kupovat. Nejprve ji vyzkouší. A to postupně. Michaela Jandová, kosmetička a zároveň zdravotní sestra, která ve zdejší poradně pracuje, přesně zapisuje všechno, co k líčení použije. V případě potíží pak snadněji vystopuje, co mohlo ženu podráždit.

Marně hledá řasenku, po které by neslzela

Klientku, která měla atopický ekzém v obličeji, doktorka Pelechová nejprve vyšetřila. Pak jí Michaela Jandová udělala základní make-up a to nejjednodušší líčení. Žena přišla za týden znovu a byla velice spokojená. Kosmetika ji nedráždila, nesvědila a nenutila ji škrábat si kůži. Změnila se i její psychika. Nebyla už tak skleslá. Naopak. Viditelně ožila. O jednotlivé přípravky i líčení se tentokrát živě zajímala.

Michaela Jandová ženu s atopickým ekzémem nejen nalíčila, ale také ji učila, jak s tímto typem kosmetiky zacházet. U ženy to bylo komplikované zejména proto, že bylo potřeba co nejvíce potlačit hnědočervené mapy ekzému. Podařilo se to. Pacientka znovu vypadala jako atraktivní mladá žena. Začala do ústavu chodit pravidelně. I když si tu dnes užívá jiné procedury. Kvůli nalíčení sem přichází jen tehdy, když chce jít na ples nebo na podobnou společenskou událost.

Za nalíčení zaplatí 360 korun. Pokud se zákaznice rozhodne, že si líčidla pořídí domů, koupí je v ceně od 250 do 550 korun. Nejdražší je make-up. Výrobky jsou pouze zahraniční provenience.

Je pravda, že hypoalergenní kosmetiku v různých cenových hladinách nabízejí také lékárny. Ale ženy si ji tam nemohou vyzkoušet. Naopak nevýhodou kosmetických poraden pro ženy s alergiemi nebo kožními problémy je to, že jich je zatím velice málo a obtížně se proto hledají. Jedinou cestou je ptát se v zařízeních, ve kterých se zabývají lékařskou kosmetikou.

Dovedou pomoci, ale zázraky neumějí

"Spousta žen se nejprve dívá dost zdrženlivě a skepticky na to, co jim navrhuje kosmetička Míša Jandová," říká doktorka Pelechová.

"Vzhledem k tomu, co mají většinou za sebou, se ani nemůžeme divit. Obvykle stále zdůrazňují, že jsou na všechno alergické. My je sice neumíme vyléčit z jejich kožních potíží, ale umíme jim obvykle pomoci v tom, aby dobře vypadaly. Když vidí výsledky, stoupá jejich důvěra. V Míšu a v hypoalergenní kosmetiku. Naše úspěšnost se pohybuje kolem 90 procent. Mě samotnou to dodnes překvapuje. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že neumíme zázraky a nedokážeme pomoci všem ženám."

Odpočinout si od všech starostí

To, že tu většina alergiček najde kosmetiku, která je nedráždí a lépe po ní vypadají, jim pomůže i psychicky. "Dodá jim to sebevědomí," říká doktorka Pelechová.

"Navíc k nám získají důvěru a vyzkouší si i další kosmetické procedury. Kromě jiného zjistí, jak příjemné je, když na chvíli nemusí o někoho pečovat. Naopak, někdo pečuje o ně. Poslouchají při tom relaxační hudbu a proceduru si opravdu užívají. Naučí se tady vypnout mobil a odpočinout si od všech povinností i starostí. Časem zjistí, že to je pro ně stejně důležité, ne-li důležitější, jako to, abychom jim pomohli s jejich zdravotními i estetickými potížemi."

Reklama

Související články

I kosmetika může způsobit zdravotní potíže

Touha po kráse a stále nová zajímavá nabídka nutí ženy kupovat si nejnovější kosmetické přípravky. Ty se ale doma mohou změnit ve zdraví nebezpečnou časovanou...

Výběr článků

Načítám