Hlavní obsah

Hubnutí ve středním věku může signalizovat demenci v pozdním věku

Novinky, das

Hubnutí po čtyřicítce nemusí mít jen pozitivní dopady. Podle výzkumu odborníků z Mayo Clinic v Minnesotě může předznamenávat problémy s pamětí a myšlením v pozdějším věku. Zvlášť pokud toto hubnutí souvisí se slábnoucí chutí k jídlu, tedy tzv. anorexií stárnutí.

Foto: Profimedia.cz

Za poruchami paměti může stát i hubnutí.

Článek

Pokud lidé ve věku 40–70 let zhubli pouhých pět kilogramů během deseti let, měli 24procentní předpoklad vzniku kognitivní poruchy, která velmi často vede k Alzheimerově chorobě či jiné formě demence.

Přestože lékaři nedokázali prokázat přesnou příčinu toho, proč se tak děje, mají podezření, že s tím souvisí tzv. anorexie stárnutí, jež vzniká v důsledku deprese a apatie, což má za následek i hubnutí.

Vědci se zaměřili na 1895 lidí ve věku 70 let, kteří neměli žádné známky demence. O čtyři roky později se u 524 z nich vyvinuly mírné kognitivní poruchy. Když se lékaři podívali zpětně do všech jejich lékařských záznamů a porovnali, jak se měnila jejich hmotnost od 40 let věku, zjistili, že měli během deseti let výraznější úbytek váhy.

„S ohledem na příčinu mechanismů ztráta hmotnosti může souviset s tzv. anorexií stárnutí, za kterou může pravděpodobně nedostatečná produkce některých hormonů a s tím související snížený příjem potravy,” vysvětlují autoři studie pro odborný magazín JAMA Neurology.

Stále na bázi výzkumu

Podle britské doktorky Laury Phippsové, jež se dlouhodobě zabývá výzkumem Alzheimerovy nemoci, je ale vše jen na bázi domněnek a nelze z tohoto zjištění dělat skutečné závěry. K tomu bude zapotřebí ještě mnoho dalších výzkumů.

Tudíž nelze tvrdit, že lidé nemají po čtyřicítce hubnout ani přibírat na váze. Pořád zůstává, že udržování si zdravé hmotnosti má z pohledu zdraví mnohonásobně víc výhod než negativ.

Reklama

Výběr článků

Načítám