Hlavní obsah

Hubnout a užívat si

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádnou dietu, při které se budeme špatně cítit, nedokážeme držet dlouho. Odborníci to opakují už několik let. Zejména ženám. Marně. Většina z nich stále zkouší nějaký úžasný a jednoduchý recept na hubnutí. A každý z těch neúspěšných pokusů znamená díky jojo efektu kila navíc.

Článek

Proto mi připadal zajímavý koncept Václavy Kunové, odbornice na výživu, a Vladimíra Poštulky, kulinářského odborníka. Vychází z logického předpokladu. Není rozumné držet drastickou dietu a hubnout co nejrychleji. Rozumné je dostat se pomalu na svou přirozenou váhu. Trvale to nezvládne žádná dieta, ale pouze změna stravování a životního stylu, která nám bude příjemná.

A právě v tom je ten chytrý fígl. Když už chceme něco měnit, měly by to být změny, díky kterým se přestaneme jídlem cpát, často i bezmyšlenkovitě. Naopak, začneme si ho vychutnávat a užívat. To je ostatně i trend moderní špičkové gastronomie.

Její tvůrci dávají přednost kvalitě před kvantitou. Uvědomují si, že za těžko zvladatelný příval kalorií vděčíme hlavně příliš velkým porcím často tučného jídla a nerozumnému tláskání různých dobrot. Moderní gastronomie také respektuje zásady racionální výživy. A snaží o to, aby si člověk nejen pochutnal, ale aby se od stolu zvedal lehce, i když bez pocitu hladu. Naopak, zasycení by mu mělo vydržet co nejdéle. To všechno se lehko napíše, ovšem horší je vymyslet, jak to udělat, aby to tak v praxi skutečně fungovalo.

Tajemství bílkovin

Pro spoustu lidí bude zajímavým objevem role bílkovin. Ty se vedle celozrnných obilovin, které obsahují dlouhé cukry a vlákninu, mohou stát další účinnou zbraní proti hladu.

Dokážou nás také zasytit na delší dobu a nezvyšují hladiny krevního cukru, takže v nás nevyvolávají nezvladatelné záchvaty žravosti. Ale mají ještě jednu podstatnou výhodu. Díky nim neztrácíme při hubnutí svalovou hmotu, takže i náš výdej energie zůstává na vyšší úrovni. A to i tehdy, když jsme v relativním klidu.

Navíc náš organismus musí vydat dost energie na to, aby z bílkovin získal potřebné aminokyseliny. Díky tomu můžeme hubnout, aniž bychom hladověli nebo pociťovali únavu a napětí, což jsou průvodní jevy většiny drastických diet.

Čočka po čínsku
Velice zdravou potravinou je i čočka. Jako většina luštěnin obsahuje vedle bílkovin také vlákninu. Její glykemický index je nízký (málo zvedá hladiny krevních cukrů, a nevyvolává tedy záchvaty hladu). U nás se dělá s volským okem a mastí se máslem nebo přepáleným tukem. Z pohledu odborníka na výživu děs.
Ale zkusili jste někdy uvařit čočku tak, aby jemně křupala? Když je hotová, přidejte do ní cibulku osmahnutou na olivovém oleji, jemně nakrájenou papriku (čerstvou nebo nakládanou) a nastrouhejte zázvor. Budete překvapení, jak je to aromatické a svěží jídlo.
Do čočky však můžete přidat třeba ovoce (jablka i hrušky) nebo rozinky a tak dál. Chce to jen odvahu, fantazii a chuť zkusit něco nového. Na ní, stejně jako na spoustě dalších receptů z knihy Hubneme s rozumem, si můžeme vyzkoušet, že láska k jídlu a vaření nám shazování kil vůbec nemusí zkomplikovat. Naopak, může nám ho usnadnit. Je třeba pouze vědět, co a jak funguje, a pak si už jen užívat.
Hitparáda favoritů
U potravin s vysokým obsahem bílkovin, což jsou hlavně masa a mléčné výrobky, je třeba hlídat obsah tuku. Z těch, které mají ve 100 gramech málo tuku a dost bílkovin, jsou nejzajímavější: olomoucké tvarůžky (29,1 g bílkovin), pšeničné klíčky (26,6), krůtí prsa (24,1), zvěřina (24), kuřecí prsa (23,3), tuňák (22,1), telecí kýta (20,8), hovězí libové (20), tvaroh (18,8), krevety (16,5), filé z tresky (16,2), tofu (15,5), sýr Cottage (13), vaječný bílek (11,1), vařené fazole, čočka nebo hrách (8-9), bílý jogurt (4,2-5,9).

Vynikající tofu

Pokud jde o jídlo, chovají se Češi neuvěřitelně konzervativně. Řekněte, kolik z nás si dokáže nakrájet sýr tofu na kostičky a naložit minimálně na hodinu do marinády z kvalitní sójové omáčky? Do ní je pak dobré přidat třeba česnek a provensálské anebo jakékoliv jiné koření, které máte rádi. Můžete ho podávat společně s lehce orestovanou zeleninou. Taková laskominka vyžaduje v Čechách, paradoxně, odvážlivce. Přitom z hlediska výživy a kalorií je to úžasné jídlo. Výhody zeleniny (hodně užitečných látek a minimum kalorií) jsou zjevné. Tofu ale lidé málo znají. Nevědí třeba, že je absolutně bez cholesterolu. Vyrábí se ze sóji (spousta lidí ji považuje za hnus dobrý akorát tak pro ty magory vegetariány). Ta má ze všech luštěnin nejvýhodnější složení. Obsahuje kvalitní bílkoviny, které mohou směle konkurovat masu. Navíc snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Reklama

Související témata:

Související články

Rizika i přednosti vegetariánství

Dvacetiletá Lucie přišla za dermatologem, protože jí začaly řídnout a vypadávat vlasy. Zaskočilo ji, když se dozvěděla, že příčinou jejích potíží je s velkou...

Alarmující zpráva: jíme málo vlákniny

Jíme stále více průmyslově zpracované stravy a naše stravování bývá často nevyvážené. Proto se daleko častěji stává, že málo konzumujeme některou z důležitých...

Výběr článků

Načítám