Hlavní obsah

Hubneme do plavek s osobním trenérem Vladimírem Korbelem

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po krásném, štíhlém a pevném těle touží většina žen. Bohužel, když už se některá z nich odhodlá začít cvičit, zjistí, že vlastně neví, jak začít a jak nejlépe dosáhnout svého cíle. Abychom našim čtenářkám cestu ke krásné postavě usnadnili, oslovili jsme osobního trenéra Vladimíra Korbela, který radí a sestavuje cvičební plány celebritám jako je modelka Petra Faltýnová, režisér Filip Renč i známým sportovcům, například hokejistovi Martinu Ručínskému či Kateřině Neumannové.

Článek

Nejúčinnější hubnutí je skutečně dlouhodobý a komplexní proces a ženy by měly vědět, že pokud chtějí dosáhnout dlouhodobějšího efektu, rozhodně tento proces žádnou rychlou dietou neošálí.

To samé ale platí i pro cvičení. Pokud chcete zhubnout v oblasti břicha, rozhodně vám nestačí posilovat břišní svaly. Tak proces hubnutí prostě nefunguje.

Jak tedy začít?

"V první řadě je velmi důležité vytyčit si cíle, kterých chceme dosáhnout, a také naplánovat, jakým způsobem toho chceme dosáhnout a co všechno jsme proto ochotni obětovat," vysvětluje Korbel.

Úplně na začátku je tedy dobré zajít za nějakým výživovým poradcem nebo odborníkem ve fitness centru a nechat si udělat kompletní vyšetření těla. Váha totiž není vše. Mnohem důležitější je zjistit přesný poměr svalové hmoty, vody a podkožního tuku a také například tepové frekvence. Až na základě těchto zjištění je odborník schopen na míru sestavit jak výživový, tak cvičební plán.

Navíc i samotná žena si díky těmto měřením bude schopna přesně stanovit své dlouhodobé i krátkodobé cíle. Za dlouhodobý cíl je považováno např. to, že chce dotyčná  zhubnout 5 kg a za krátkodobý např. že za měsíc zhubne 1 kg a nebo 1 % podkožního tuku.

K hubnutí nepomůže pouze návštěva v posilovně

Mezi cíle je pak také dobré zařadit, kolik času týdně je žena ochotna sportu věnovat a jaké pohybové aktivity upřednostňuje.

"Pokud žena touží zhubnout, rozhodně ji k tomu nepostačí, když bude pouze navštěvovat posilovnu. Vždy je dobré nakombinovat cvičení v posilovně i s další aerobní aktivitou jako je chůze, běh, jízda na kole, in-line bruslení, plavání apod," zdůrazňuje trenér z fitness World Class a dodává: "Lidé často podceňují právě synchronizaci mezi posilovacími a aerobními cviky a kvůli tomu jejich hubnutí není tak účinné, jak předpokládali."

Při volbě vhodné pohybové aktivity je pak důležité hledět na to, aby člověka tato aktivita bavila, protože pokud zvolí sport, který ho nebaví, je i větší pravděpodobnost, že u cvičení dlouho nevydrží.

Výživa a jídelníček = polovina úspěchu

Samozřejmě při hubnutí hraje velmi důležitou roli i jídelníček. Na začátku je dobré si týden zapisovat veškeré jídlo i pití, které žena během dne zkonzumuje. Tento moment je důležitý nejen pro poradce na výživu, ale i pro ženu samotnou. Až díky zapisování si totiž uvědomí, co všechno je během dne schopna sníst.

Kromě správného jídelníčku a cvičebního plánu je také nutné popřemýšlet, co všechno je žena ochotna udělat nad rámec těchto plánů. Někdy stačí například častěji chodit pěšky místo ježdění v autě či MHD a nebo nepoužívat výtah a schody pravidelně vystoupat. Rázem žena vydá mnohem více energie, což samozřejmě napomáhá hubnutí i fyzičce.

"Pokud lidé budou cvičit a neupraví si jídelníček, pak sice budou mít výbornou fyzičku, ale rozhodně nedosáhnou štíhlé postavy. Z vlastní zkušenosti vím, že i silnější člověk zvládne uběhnout maraton, přestože má bříško či nadváhu. Tudíž i z tohoto pohledu je důležité nahlížet prvotní cíle a postupy, jak jich dosáhnout.

Svaly napomáhají hubnutí

Přestože má řada žen strach z nadměrné svalové hmoty a rozhodně netouží vypadat jako kulturistky, hubnutí se bez přibývání svalové hmoty prostě neobejde.

Čím více bude přibývat svalová hmota, tím se i zrychlí metabolismus a tedy i spalování kalorií. A to i v období, kdy žena necvičí. Proto mnozí odborníci ženám kladou na mysl, že zprvu nejsou důležité počty shozených kilogramů, ale především úbytek podkožního tuku a tedy i centimetrů.

A tak přestože vážíte stejně, ve skutečnosti díky cvičení a úpravě jídelníčku můžete hubnout.

"Ze zkušeností mohu potvrdit, že nelze věřit rychlému výsledku. Člověk by měl dělat takové změny, aby dosáhl dlouhodobějšího efektu. Pokud totiž zhubne rychle, málokdy mu to vydrží delší čas," radí Korbel.

Aerobní aktivity a jejich energetická náročnost během 30 min cvičení

- Spinning - 450 kcal.

- Plavání - 380 kcal.

- Skalní lezení - 380 kcal.

- Step aerobik - 345 kcal.

- Kickbox - 345 kcal

- Raketbal - 345 kcal.

- Běh - 300 kcal.

- Orbitrek - 265 kcal.

- Chůze - 130 kcal.

V příštích dílech se budeme hlouběji věnovat výživě a jídelníčku při cvičení a hubnutí, silovému tréninku a jeho kombinaci s aerobním cvičebním, ale i mentálnímu tréninku a nejrůznějším relaxačním technikám.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč i jinak aktivní lidé tloustnou

Příjemná brunetka z redakce, kde jsem léta pracoval, přiváděla kolegyně k zoufalství. Neustále něco jedla a nebyly to jen dietní věci. Při tom měla nádhernou...

Výběr článků

Načítám