Hlavní obsah

Hranici škodlivosti éček nelze určit, jejich omezením ale chybu neuděláte

Novinky, das

Stále více lidí přemýšlí, co kupují za potraviny, a při nákupu se neorientují pouze cenou, nýbrž kvalitou. Pro výběr potravin je tedy čím dál určující jejich složení. Asi nejsložitější je orientace v tzv. éčkách, jelikož existuje celá řada těch dobrých, ale i špatných.

Foto: Profimedia.cz

Dopady éček na zdraví člověka jsou velmi individuální.

Článek

“Orientace ve spleti kódů není opravdu jednoduchá. V případě, že potravina je již označena logem CEFF, máte jistotu, že jste od těch nejvíce nežádoucích éček ochráněni. Ale prozatím toto označení nemají všechny tyto potraviny, proto zkuste číst alespoň kategorie éček, které jsou na obalu výrobku uvedeny – dobré je vyhnout se především konzervantům, umělým barvivům, sladidlům a glutamátům,” vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Jitka Palatová, MBA.

Zbytečně lidé také utrácejí peníze za modifikované škroby, které často nahrazují nutričně hodnotnější složky potravin, jako je například ovoce nebo mléčná složka - viz některé dětské výživy, které obsahují pouhých 25 % ovoce, dále pak kečupy a jogurty, jejichž ceny bývají výrazně nižší.

Někdy může pomoci v lepší orientaci i počet éček ve výrobku. Obecně se dá říci, že čím jich je více, tím hůře pro člověka. Pokud se vám složení zdá moc chemické, porovnejte ho se složením podobných produktů vedle v regále.

Foto: Profimedia.cz

Zcela bez éček jsou pak potraviny jako cukr, káva, máslo, med, mléko, smetana, oleje, nearomatizované čaje, kysané mléčné výrobky bez příchutě.

Za méně kvalitní potraviny jsou mnohdy označovány i tzv. zpracované potraviny (cukrovinky, snacky, ochucené nápoje, hotová jídla, nátěrky a pochoutkové saláty), které obsahují často velké množství éček.

Naopak nezpracované potraviny, mohou obsahovat pouze některá éčka a jejich množství je navíc regulováno.

Dělení éček
Přírodní látky - např. vitaminy, které jsou pro naše tělo přirozené a mnohdy prospěšné.
Éčka přírodně identická – např. zvýrazňovače chuti, kde bychom se měli mít už na pozoru.
Éčka syntetického „chemického“ původu -  například umělá barviva a sladidla. Ta do našeho těla nepatří vůbec, nic mu nepřinášejí, naopak ho zatěžují.

„Určitou část chemikálií dokáže náš organismus přirozeně vyloučit, pokud je však chemie moc nebo je těžko odbouratelná, tělo si s ní neporadí a začne ji ukládat na různá místa. Čím je organizmus v horší kondici (fyzické či psychické), z přijaté chemie si uloží více. Takto vzniklé černé skládky mohou být v budoucnu zdrojem zdravotních problémů - ekzémy a alergiemi počínaje, přes hormonální nerovnováhu a v extrémních případech rakovinu konče,” dodává Jitka Palátová.

Po požití zbytečné chemie jedince nic nebolí, nicméně ty skutečné problémy se mohou projevit až po několika letech. Chemii po roky ukládanou v našem těle lze částečně vyloučit pod odborným dohledem, je to ale složitý proces, který může trvat několik měsíců a stát i dost peněz.

Jak to vidí zákony

Zákony, národní i evropské směrnice se neustále mění a upravují. Náklady na testování nezávadnosti éček jsou velmi vysoké a musí se hradit z rozpočtu Evropské unie. Občas se chyba v testování objeví až za několik let, dávno po povolení éčka v potravinách. Jsme tedy svědky zásadních změn v seznamu povolených a zakázaných éček.

Velké rozdíly najdeme také mezi seznamy povolených éček nejvyspělejších světových ekonomik - Evropské unie, USA, Kanady nebo Austrálie.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Dnes již existuje aplikace v mobilním telefonu, kde lze nalézt kompletní seznam éček. Info na www.ceff.info.

”Umělá sladidla - cyklamáty (E 952), které jsou spojovány s rakovinou močového měchýře, byly v České republice dříve zakázány, ale v rámci sjednocování s legislativou EU jsou nyní povoleny. V 90. letech bylo prohlášeno barvivo E 128 červeň 2G za neškodné, následně pak bylo v roce 2008 zakázáno v celé EU pro podezření z karcinogenních účinků,” upozorňuje Ivana Bednářová Častvajová, výživová poradkyně z iniciativy CEFF, která navíc vzpomíná na povinné uvádění varování na výrobcích obsahující glutamáty - „Nevhodné pro těhotné ženy a děti do 3 let,” což se už dnes psát vůbec nemusí.

Jak říkají samotní propagátoři stravy bez éček, dopady éček na zdraví člověka jsou velmi individuální. Zatím neexistují žádné dlouhodobé studie, které by negativa těchto chemických látek potvrzovaly. Nicméně to neznamená, že jsou pro lidský organismus přínosem. Proto je lepší se jim alespoň v rámci možností vyhýbat.

Reklama

Související články

Na éčka s rozumem a bez hysterie

V nekriticky pojatých článcích o éčkách se dočtete o potravinách zamořených chemií. A dokonce i o rakovinotvorných látkách, které si nic zlého netušíce...

Výběr článků

Načítám