Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce může být spouštěčem deprese

Novinky, kčt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

U žen, které užívají hormonální antikoncepci ve formě pilulek, se podle výzkumu mnohonásobně zvyšuje riziko depresí. Týká se to jak kombinované, tak i nízkohormonální progestinové antikoncepce, informoval server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ženy ve věku mezi dvaceti a třiceti čtyřmi lety, které užívají kombinovanou hormonální antikoncepci, mají pravděpodobnost rozvoje deprese přibližně 23 procent. Mnohem vyššímu riziku však čelí mladé dívky do 19 let. U nich je až 80procentní.

Progestinová antikoncepce, tzv. „minipilulky“, které na rozdíl od kombinované neobsahují estrogen, je podle dánských vědců rizikovější.

Riziko u mladých dívek

U mladých dívek ve věku 15 až 19 let užívajících progestiny je rozvoj deprese nejpravděpodobnější, téměř stoprocentní. U žen ve věku 20–34 let se zvyšuje riziko na 34 procent.

Vědci z Kodaňské univerzity analyzovali lékařské záznamy jednoho miliónu dánských žen ve věku 15–34 let a zjistili, že více než desetina z nich, zhruba 133 000 žen, si nechala předepsat antidepresiva, 23 000 žen mělo depresi diagnostikovanou.

Všechny ženy a dívky, které se do výzkumu zapojily, však depresí před užíváním antikoncepce nikdy netrpěly.

Spouštěčem může být progesteron

Vědci se domnívají, že spouštěčem depresí je klíčová složka většiny antikoncepčních pilulek – progesteron, který je zodpovědný za sekreční fázi menstruačního cyklu.

Zároveň upozornili na to, že cílem jejich studie nebylo dokázat, že pilulky přímo způsobují depresi, a že bude potřeba další studie.

„Tato studie neukazuje, že by pilulky nebo jiné druhy antikoncepce způsobovaly deprese, nicméně je nám známo, že hormony mohou ovlivňovat náladu a chování. Potenciální souvislost budeme zkoumat při dalším výzkumu,“ řekla Independentu Genevieve Edwardsová, ředitelka neziskové společnosti Marie Stopes International, která zajišťuje antikoncepci a možnost interrupce po celém světě.

Alternativní způsoby ochrany

„Spousta žen užívá antikoncepční pilulky bez jakýchkoliv problémů. Nechceme, aby někdo riskoval nechtěné těhotenství, kdyby po vysazení pilulek s lékařem nejdříve nekonzultoval alternativní způsob ochrany proti početí,“ dodala Edwardsová.

Stephen Buckley z charitativní organizace Mind k tomu uvedl, že deprese může být nežádoucím účinkem mnoha různých medikamentů.

„Než začnete užívat hormonální antikoncepci, je důležité si otevřeně a upřímně promluvit se svým gynekologem, aby vám mohl poradit, jaké další formy ochrany jsou dostupné, a řekl vám jejich klady a zápory,” uvedl Buckley.

Reklama

Související články

Největší mýty o antikoncepci

Při výběru druhu antikoncepce je důležité být správně informován a přesvědčen o tom, že je pro vás, respektive partnera, ta pravá. Čím více budete o druhu...

Výběr článků

Načítám