Hlavní obsah

Hormon lásky může pomoci lidem s poruchou příjmu potravy

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hormon, který se v těle objevuje například při líbání, by mohl pomoci lidem, kteří trpí poruchou příjmu potravy. Testy jsou zatím teprve na začátku, přesto ale vykazují povzbudivé výsledky.

Foto: Profimedia.cz

Mentální anorexie trápí hlavně ženy.

Článek

Britští a korejští vědci dali jednatřiceti pacientům nosní kapky, které obsahovaly oxytocin. To je hormon, který se uvolňuje například při líbání, sexu, porodu nebo kojení. Údajně může pomoci právě lidem, kteří trpí poruchami příjmu potravy.

Pokud se účinky oxytocinu doopravdy potvrdí, pak připadá v úvahu, že bude podáván jako nová forma léčby. Vědci předpokládají, že by se aplikoval na dva až tři roky, a to ve formě nosního spreje. Všichni doufají, že právě to by mohlo být klíčem k úspěchu, aby pacienti pochopili své problémy a naučili se k jídlu a životnímu stylu přistupovat zodpovědněji a se zdravějším úsudkem. Tím by se zvyšovala i jejich šance k celkovému uzdravení a kvalitnějšímu životu.

Vědci ale zároveň udávají, že tato teorie i studie jsou zatím ve svých počátcích, každopádně jsou nadšeni a celý projekt je pro ně velmi vzrušující.

Na anorexii neexistuje lék

Bohužel v této době neexistují žádné léky, které by mohly osobám s mentální anorexií či bulimií nějak pomoci. Lidé trpící psychickou poruchou, kdy kontrolují vše, co snědí, počítají kalorie a bojí se každého přibraného kila na váze, bojují sami se svou psychikou. Pacienti s mentální anorexií pak v některých případech trápí své tělo extrémním cvičením, které jej velmi vyčerpává.

Profesorka Youl-Ri Kim z Univerzity v Soulu říká, že oxytocin působí na pacienty velmi pozitivně. „Oxytocin snižuje nevědomé tendence zaměřování se na potraviny, tvar a hmotnost těla i negativní emoce. Náš průzkum vykazuje důležité výsledky. Především to, že se oxytocin může hodit na léčbu duševních nemocí a v budoucnu by mohl být hojně využíván u pacientů s mentální anorexií.”

Vedoucí studií, profesorka Janet Treasureová z Psychiatrického Institutu v Londýně tvrdí, že pacienti s anorexií trpí sociálními problémy daleko dříve, než u nich nemoc vůbec propukne. „Tyto potíže, které ve většině případů vyústí izolací od společnosti, mohou být důležité pro pochopení příčiny vzniku nemoci. Použitím oxytocinu jakožto potencionálního léku na anorexii se snažíme zaměřit na tyto zásadní důvody, se kterými se u pacientů stýkáme.”

Studie byla zatím prováděna pouze na malém počtu pacientů, ale oba týmy doufají, že budou mít v budoucnu možnost vyzkoušet oxytocin i u více jedinců a populací.

Anorexie je jednou z nejzávažnějších duševních poruch dospívajících dívek i chlapců. Je spojena s psychickými problémy, přecitlivělostí, depresemi a může vyústit v sebepoškozování i sebevraždu.

Reklama

Související články

Myšlenky anorektiček: jídlo, vzhled i smrt

O poruchách příjmu potravy bylo napsáno mnoho, přesto stále dochází k růstu počtu dívek, které trpí anorexií a bulimií, případně jinou poruchou příjmu potravy....

Výběr článků

Načítám