Hlavní obsah

Homolka léčí vysoký krevní tlak alkoholem

Právo, Václav Pergl

Kardiologové pražské Nemocnice Na Homolce jako první v ČR zahájili klinický výzkum nové možnosti léčby vysokého krevního tlaku, tentokrát za pomoci alkoholu. U pacientů, kteří nemají detekovatelné karotické tělísko, je to další možná cesta k jejich léčbě. Po zákroku se pacientovi sníží tlak i počet léků, které na vysoký tlak užívá.

Foto: archiv Nemocnice Na Homolce

Profesor Petr Neužil (vpravo), který unikátní zákrok provedl.

Článek

Po světovém prvenství v léčbě vysokého krevního tlaku ultrazvukovým působením na karotické tělísko v počátku letošního roku je to již v krátké době jejich druhý unikátní postup.

„Tato nefarmakologická léčba je určena pacientům s extrémně vysokým krevním tlakem, kterým již léky nepomáhají,“ sdělil Právu v pondělí profesor Petr Neužil, primář kardiologického oddělení Homolky.

Vysvětlil, že při zákroku se neaplikuje žádná energie katétrem ani zevně ultrazvukem, jak bylo prováděno doposud, ale do okolí ledvinných tepen se aplikuje dehydrovaný alkohol „za účelem vymizení aktivity sympatických nervových vláken“.

Kolem ledvinné tepny totiž probíhají důležité nervy, které jsou součástí tzv. autonomního nervstva a podílejí se na systému regulace krevního tlaku buď přímou, anebo nepřímou cestou. Doposud používané katétrové systémy k provedení tohoto zákroku nebyly vždy technicky účinné a neprokázaly výjimečný efekt.

„Cílem jakéhokoliv zákroku v této oblasti je postihnout pokud možno všechny nervové pleteně sympatického nervstva, které probíhají kolem ledvinných tepen,“ uvedl profesor Neužil.

Speciální katétr určený k aplikaci alkoholu má vysunovací mikrojehličky, pomocí nichž se přes cévní stěny ledvinné tepny aplikuje koncentrovaný 96% alkohol do oblasti, kde probíhají nervová vlákna. Jejich cíleným narušením se pak docílí následného snížení krevního tlaku.

Tento zákrok provádí doposud pouze 20 pracovišť v Evropě. Do projektu bude postupně zařazeno 120 nemocných v ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám