Hlavní obsah

Hledáme méně tučná jídla

Právo, Petr Veselý

Hlavní kalorické bomby jsme si popsali. Neřekli jsme si ovšem, jak nahradit chutná, ale tučná jídla něčím podobně chutným, ovšem méně tučným. Když se to naučíme dobře, pomůže nám to hubnout, aniž bychom se zbytečně trápili.

Článek

Samozřejmě, že postup nezvládneme bez znalosti kalorických hodnot potravin. Podívejme se třeba do brožury Zdravě jíst, zdravě žít. A najděme si v ní kilojouly u různých druhů potravin. U některých můžeme sledovat i hodnoty tuku, často skrytého.

Maso, 1 kg:

Kuřecí řízky mají 4300 kJ a 9 g tuku, ryba 5000 kJ a 30 g tuku, hovězí 8600 kJ a 150 g tuku, vepřové 15 000 kJ a 330 g tuku, čabajka 22 000 kJ a 500 g tuku.

Sýry, 100 g:

Olomoucké tvarůžky mají 560 kJ a 1 g tuku, cottage 460 kJ a 5 g tuku, 30% camembert 850 kJ a 11 g tuku, nízkotučný eidam: s 20 % tuku v sušině 900 kJ a 10 g tuku, eidam 45 % 1460 kJ a 26 g tuku, hermelín 1490 kJ a 22 g tuku.

Od mléka ke šlehačce, 2 dcl:

Odstředěné mléko má 300 kJ a 1 g tuku, polotučné 500 kJ a 3 g tuku, plnotučné 800 kJ a 7 g tuku, nízkotučný krém ke šlehání 1000 kJ a 16 g tuku, smetana 1150 kJ a 25 g tuku, šlehačka 2600 kJ a 65 g tuku.

Máslo a rostlinné tuky:

Pomazánkové máslo má 1370 kJ, rostlinný tuk light 1480 kJ, rostlinný tuk 2600 kJ, máslo 3000 kJ a sádlo 3400 kJ. Tak bychom mohli pokračovat. Už jen z tohoto stručného seznamu je zjevné, co bude výhodnější jíst a kterým extrémům bychom se měli spíše vyhnout.

Praktické rady

O špeku, sádle, hermelínu, šlehačce a dalších podobných energetických peckách většina z nás ví, že to zrovna nejsou "hubené" potraviny. Ovšem i ti, kteří je mají rádi, často netuší, jakou nálož kalorií skrývají. Přitom pro hubnutí často stačí, když je omezíme nebo nahradíme něčím podobně chutným, ale méně tučným.

Odborníci proto u potravin, které obsahují dost tuku, doporučují například:

* mazat si na chleba místo másla nebo sádla kvalitní rostlinný tuk a roztírat ho do tenké vrstvy: je pro nás prospěšnější než živočišné tuky, ale obsahuje dost kalorií, a proto je i u něj potřeba snížit množství,

* před tím, než začneme zpracovávat tučné maso, bychom z něho měli odstranit tuk,

* omezit smažené potraviny a jídla připravená na tuku nebo je smažit s minimem tuku či úplně bez něj, ve speciálním nádobí, případně na speciálních fóliích,

* odstranit z drůbeže kůži, v níž se soustřeďuje živočišný tuk,

* nezahušťovat omáčky a polévky jíškou, ale zeleninou, bramborami nebo vlákninou typu psyllia nebo otrub,

* tučná masa a uzeniny si dopřávat svátečně, v malém množství a v libovější variantě,

* z mléčných výrobků jíst hlavně ty nízkotučné (mléko, jogurty a tvaroh do 2 % tuku, sýry do 20 %, maximálně 30 %).

Tabulky jako trhák

Proč má smysl hledat v nudných kalorických tabulkách? Kdo je nezná, toho chvíli nudit nebudou. Naopak, mohou ho šokovat. Zjistí třeba, že levný salám má v deseti dekách 25 g tuku stejně jako dortík z cukrárny.

Tvrdý sýr ho má 30 g, paštika 40 g a vlašské ořechy dokonce 60 g.

Je pravda, že složení rostlinných tuků v ořeších je pro náš organismus příznivé, ale pořád je to kalorická exploze.

Není to však jediné překvapení. Pokud se ponoříme do kalorických tabulek, můžeme zjistit, že různé tabulky uvádějí u stejných potravin někdy trochu jinou kalorickou hodnotu (používají jinou metodiku).

Hlavní viníky tloustnutí však odhalují poměrně spolehlivě. Kdo má internet, ten může hledat kalorie v potravinách pomocí e-kalkulačky na www.flora.cz. Kdo ho nemá, ten si může pořídit brožurku Energetické hodnoty potravin nebo přehledný Ledničkový tahák anebo počítačový program na sestavování jídelníčku (www.stobplus. cz).

E-kalkulačka i počítačový program ukazují energetickou hodnotu a složení konkrétních potravin stejně jako jídel, která z nich připravíme. Díky tomu nám pomáhají sestavit rychleji a snáz kaloricky vhodný jídelníček.

Bezvadné recepty

Kdo se tolik nekamarádí s počítači a chce se dozvědět něco opravdu jednoduchého nebo hodně návodného, ten se může podívat do knihy Hubneme s rozumem a v praxi.

Je v ní spousta receptů na snídani, svačinu a hlavní jídla (ta mají kolem doporučených 1500 kJ). Recepty na zdravá jídla s nízkým počtem kalorií najdete i v knize Víta Chaloupky Moderní zdravá kuchařka. Nebo v novince Jak jsem potkal hubnutí od Luboše Xavera Veselého. Podobně jako v řadě dalších knih.

Jak to dělat v praxi

Pečenou kachnu (150 g) s bramborovým knedlíkem a dušeným červeným zelím (150 g), která má 3600 kJ, můžeme nahradit kuřetem á la kachna, s bramborovým knedlíkem a salátem z červeného zelí. Toto jídlo má 1780 kJ.

Potřebujeme k němu: 5 g rostlinného oleje - 190 kJ, 10 g cibule - 20 kJ, 50 ml černého piva - 60 kJ, 70 g bramborového knedlíku - 380 kJ, 150 g hlávkového.červeného zelí -200 kJ, 180 g kuřecího stehna -930 kJ a také ocet spolu s nekalorickým sladidlem.

Omyté a očištěné kuře osolíme, okmínujeme, dáme na pekáček, podlijeme vodou a v troubě upečeme doměkka. Během pečení přelijeme kuře sklenicí tmavého piva. Omyté zelí nakrájíme na nudličky, spaříme vařící vodou, scedíme a dáme do mísy. Cibuli nadrobno nasekáme a zalijeme sladkokyselou zálivkou (olej, sůl, ocet, umělé sladidlo). Předem uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou mouku, vejce, osolíme a zpracujeme na těsto. Z toho uděláme malou šišku a vaříme ji 25 minut. Hotový knedlík pak nakrájíme na plátky. Podáváme v odváženém množství.

Reklama

Související témata:

Související články

Tvaroh je výhodný nejen pro redukční dietu

S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v light podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší...

Shazujte kila s psycholožkou

Psycholožka Iva Málková je úspěšnou odbornicí na hubnutí. Kromě jiného i proto, že se nespokojuje s pouhým počítáním kalorií a shazováním kil.

Nejzáludnější kalorické bomby

Znát úhlavního nepřítele. To je v boji s nadbytečnými kily jedna z klíčových věcí. Většina lidí si myslí, že o něm dobře ví. Všední praxe však ukazuje,...

Výběr článků

Načítám