Hlavní obsah

Hladovkou lze prý zabít velmi nebezpečný nádor mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Osoby s agresivní formou rakoviny mozku, tzv. glioblastomem, by měly přísně hlídat množství kalorií, které zkonzumují. Podle expertů z Bostonu totiž pokusy na zvířatech prokázaly, že hladovka může růst nádoru mozku nejen zastavit, ale dokonce zhoubný tumor zcela zničit.

Foto: Profimedia.cz

Buňky zhoubného nádoru mozku jsou citlivější vůči energetickému stresu než normální buňky.

Článek

Doktorka Laura Sheltonová z Bostonu testovala vliv hladovky na hlodavcích, jimž experti do mozku implantovali nádorové buňky lidského glioblastomu. Omezení příjmu kalorií vedlo k poklesu krevní glukózy a snížení přístupu energie z karbohydrátů k nádorovým buňkám, které jsou přitom velmi silně závislé na glykolýze.

Glykolýza je metabolický proces, při němž se karbohydráty a cukry sérií reakcí štěpí a při štěpení je uvolněná energie využita pro chod buněk.

„Buňky zhoubného nádoru mozku jsou citlivější vůči energetickému stresu než normální buňky a mohly by tak být postiženy řízeným omezením příjmu kalorií,“ uvedla Sheltonová. Omezení příjmu potravin bohatých na sacharidovou energii by mohlo podpořit léčbu zhoubného nádoru mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám