Hlavní obsah

Heřmánkový čaj snižuje hladinu cukru v krvi

LONDÝN

Pravidelné pití heřmánkového čaje může být dobrou prevencí proti cukrovce II. typu, dále proti ztrátě zraku či nervovým a ledvinovým obtížím. O výsledcích britsko-japonské studie informoval zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Heřmánkový čaj má mnoho blahodárných účinků.

Článek

Podle týmu japonských a britských vědců vývar z této byliny snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje vzniku enzymu, který způsobuje rozvoj diabetických komplikací. Ve studii zveřejněné v odborném časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry se tvrdí, že tento výsledek zvyšuje naděje na nové léky proti cukrovce.

Vědci podávali 21 dní heřmánkový extrakt skupině diabetických krys. Poté porovnali výsledky s jinou skupinou hlodavců, která se podrobovala běžné dietě. Hladina glukózy v krvi krys, které dostávaly heřmánek, byla výrazně nižší. Heřmánek u nich zpomalil produkci cukru ve slinivce břišní.

Správná životospráva je stále nejdůležitější

Testy také ukázaly sníženou činnost enzymu, který pomáhá přeměnit glukózu na alkoholický cukr sorbitol. U lidí postižených cukrovkou II. typu se aktivita tohoto enzymu zvyšuje se stoupající hodnotou glukózy v krvi. Sorbitol se navíc velmi obtížně dostává přes buněčné membrány a často se hromadí v nadbytečném množství v očních či nervových buňkách, kde může zapříčinit vážné problémy.

"Konzumace zdravě vyvážené diety, pravidelná fyzická aktivita a aplikace předepsaných léčiv zůstává klíčovou cestou pro efektivní kontrolu nad hladinou glukózy v krvi, nad krevním tlakem a tukem v krvi," tvrdí vědci. Dobrá diabetická životospráva podle nich pomáhá snížit riziko vážných zdravotních komplikací, jako jsou srdeční onemocnění, mrtvice či slepota.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám