Hlavní obsah

Gen chránící Afričany před malárií zřejmě způsobuje náchylnost k HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Gen, jenž se u většiny Afričanů vyvinul na ochranu před malárií, je zřejmě činí náchylnějšími k nákaze virem HIV. Podle nové studie britských a amerických vědců, kterou citovala agentura Reuters, by to mohlo vysvětlovat vysoký výskyt HIV v subsaharské Africe.

Článek

Výzkum provedený vědci z londýnské University College a Texaské univerzity ukázal, že lidé s africkým původem mají kvůli genu, jenž je chrání před malárií, o 40 procent větší náchylnost k HIV.

Studie zveřejněná v časopisu Cell Host & Microbe tvrdí, že tato genová mutace má v Africe na svědomí 11 procent případů infikování virem způsobujícím syndrom získaného selhání imunity. Zároveň ale nakaženým Afričanům údajně zpomaluje průběh nemoci a prodlužuje život až o dva roky. "Je to meč se dvojím ostřím," uvedl výzkumník Sunil Ahuja z Texaské univerzity.

Podle Reuters odlišné sexuální chování a další sociální faktory nemohou vysvětlit, proč jsou více než dvě třetiny z 33 miliónů lidí nakažených HIV právě v subsaharské Africe.

Zmíněnou genetickou mutaci má podle studie 90 procent lidí v subsaharské Africe a na 60 procent Afroameričanů. Mezi lidmi evropského původu se naopak prakticky nevyskytuje.

Podle údajů OSN na nemoc AIDS zemřelo loni na celém světě 2,1 miliónu lidí, z toho 1,6 miliónu bylo ze subsaharské Afriky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vakcína proti AIDS je v nedohlednu

Ročně se na výzkum viru HIV a nemoci AIDS vynaloží miliardy korun na mnoha pracovištích po celém světě. Přestože tu a tam slaví vědci alespoň malé úspěchy...

Výběr článků

Načítám