Hlavní obsah

Gel z vlastních krevních buněk prý dobře hojí rány na kůži

– USA

Gel vyrobený z vlastních krevních buněk pacienta hojí rychleji rány na kůži než klasické léky. Zjistili to američtí vědci, o jejichž výzkumu informoval britský list The Guardian.

Článek

Lékaři očekávají, že tato metoda by mohla pomoci pacientům dříve se zotavit po operacích a omezit komplikace u lidí, jejichž kůže se hojí pomalu. 

Při malém, pilotním průzkumu testovali experti čtyři muže a čtyři ženy. Každému z nich pětkrát nařízli kruhovitě kůži na stehnech, řez pronikl každou vrstvou kůže. Na jednu nohu dostali standardní mast s antibiotiky, na druhou gel vyrobený z buněk krevních destiček z vlastní krve. 

Po dvou týdnech lékaři zjistili, že 79 procent ranek léčených gelem se zcela zahojilo a bylo méně náchylných k infekci. Naproti tomu se zcela zavřelo pouze 49,6 ran potíraných antibiotiky. Téměř všechny rány léčené gelem se zahojily do tří týdnů. 

"Náš výzkum může posloužit pacientům, jejichž kůže se špatně hojí, například diabetikům," řekl vedoucí vědeckého týmu Cincinnatské univerzity David Hom. Potřeba ale podle něj budou ještě další studie.

Reklama

Související témata:

Související články

Med pomáhá s hojením diabetických boláků

Včelí med je pro diabetiky zakázanou potravinou. Pokud se ovšem podává vně, mohl by se stát jejich pomocníkem a účinným lékem na vředy a boláky vznikající jako...

Výběr článků

Načítám