Hlavní obsah

Fyzioterapeut spolehlivě pomůže od bolestí zad

Právo, Alena Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Současný životní styl a pracovní režim většiny lidí omezuje pohybovou aktivitu. S nástupem počítačů se nejčastěji využívanou polohou stává sed. Asi sedmdesát procent činností nás nutí pracovat vsedě. Sedíme cestou do práce, sedíme při jídle a také večer u televize.

Foto: archiv J. Ledeckého

Janek Ledecký

Článek

Výsledkem setrvání v jedné poloze a celkového pohybového omezení je přetížení tkáňových struktur. To přirozeně vede k bolestivým stavům pohybového aparátu, které se v současné době objevují až u 80 procent obyvatelstva. Odborníci předpokládají, že tyto tendence se budou zvyšovat a postihovat větší část populace nižšího věku.

Fyzioterapeuta dr. Edwina Mahra z Centra preventivní a léčebné rehabilitace v Praze 9 Vysočanech jsme se zeptali, s jakými obtížemi za ním nejčastěji klienti přicházejí: "U sportovců se jedná o akutní úrazové stavy, ale i o preventivní léčebné rekondiční programy. Dvě třetiny klientů nás navštěvují s chronickými problémy zad."

Za jak dlouho se v těchto případech dostavuje zlepšení?

To je individuální, někdy stačí např. odblokování páteře a ukázka kompenzačního cvičení, které musí klient pravidelně cvičit. Jindy je nutná dlouhodobá péče, zejména pokud je problém zanedbaný. K dispozici máme komplexní škálu fyzioterapeutických procedur.

O jaké procedury se jedná?

Základem jsou fyzioterapeutické postupy. Například mobilizace - odblokování - kloubů, měkké techniky, jako jsou masáže a uvolňování svalů, reflexní postupy. Nechybějí ani speciální metodiky. Sem patří mimo jiné akupresura či Vojtova technika. Naší snahou je naučit klienta správnému vnímání pohybu. Fyzioterapeut klienta naučí, jak správně cvičit. Dále klient cvičí sám jako běžný návštěvník posilovny pod dohledem fyzioterapeuta.

Využíváme rovněž balneoterapii, whirlpool, saunu, perličkovou lázeň a fyzikální terapii, která zahrnuje aplikaci laseru, magnetu, parafínu nebo elektroterapii. V průběhu léčby je navíc možné procedury operativně měnit tak, aby efekt léčby byl co nejlepší.

Navíc k nám nepřicházejí pouze klienti se zdravotními problémy, ale i za relaxací. Díky širokému záběru poskytovaných služeb jsme schopni nasimulovat komplexní lázeňský program zaměřený zejména na léčbu či regeneraci pohybového systému. Klient využívá intenzivně všechny nabízené služby.

Jsou mezi klienty už i takoví, kteří si význam prevence uvědomují?

Většina našich klientů se rekrutuje z řad pacientů, kteří nechtějí znovu zažít bolestivé stavy, a jsou ochotni udělat vše pro to, aby se jim zdravotní problémy nevrátily. Lidé se ale začínají stále více o prevenci zajímat a uvědomovat si, že je výhodnější do ní investovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Akupunktura zmírňuje bolesti zad

Skupina odborníků z prestižní pařížské nemocnice ve Villejuif publikovala studii, která naznačuje, že akupunktura účinně zbaví od bolesti zad. Průzkumu bylo...

Vitamín E může redukovat bolest svalů

Bolesti svalů po cvičení prý mže zmírnit vitamín E. Alespoň to tvrdí američtí odborníci, kteří vysvětlují, že éčko funguje jako antioxidant, který brání...

Výběr článků

Načítám