Hlavní obsah

Falešné mýty o negativních účincích zářivek nejen na naše oči

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí si myslí, že zářivky nebo výbojky škodí očím. Některé ženy jsou navíc přesvědčené, že jim po příliš dlouhém vysedávání pod nimi mohou začít vypadávat vlasy. Je to pravda? Na to jsme se zeptali odbornic ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v Praze.

Článek

„Když se začnete zajímat, jestli lidé, kteří šíří fámy o zářivkách, opírají svá tvrzení o nějaký seriózní vědecký výzkum nebo dokonce o klinickou studii, zjistíte, že to jsou jen dohady v duchu JPP, tedy jedna paní povídala. V každém případě nevíme o žádných studiích, jež by něco takového dokládaly,“ říká MUDr Ariana Lajčíková, CSc. ze SZÚ.

Pokud jde o vliv na zrak, starší typy zářivek, z 60. nebo 70. let, někdy vrčely, případně blikaly. To mohlo vyvolávat nepříjemné pocity, navodit stav nepohody a rychlejší nástup únavy zraku, spíše než jeho přímé poškození. U dnešních zářivek nebo výbojek, které jsou technicky mnohem dokonalejší, se s tím už prakticky nesetkáte. Rozhodně ne v takové míře.

Nesmysly na internetu

Přesto se na internetu a v bulvárním tisku začínají objevovat nové argumenty radikálů bojujících za zdravé osvětlení.

Tentokrát za nové zářivky a žárovky, jejichž světelné spektrum se blíží spektru přirozeného denního světla. Tito radikálové používají daleko drsnější argumenty.

Osvětlení běžnými klasickými žárovkami nebo zářivkami podle nich neustále přetěžuje oči, protože ve světle převažuje červená, oranžová nebo žlutá a chybí modrá s fialovou. Zorničky se pak nepřirozeně rozšiřují, narůstá nitrooční tlak a dochází k poruchám zraku. A nejen to.

Poškozují podle jejich názoru také:

  • nervovou soustavu a energetickou rovnováhu;
  • hospodaření s tekutinami;
  • krevní oběh a dýchání;
  • imunitu i vylučování hormonů.

Pohádky pro dospělé

„To rozhodně není prokázáno,“ říká doktorka Lajčíková. „Zabarvení světla může působit na naše subjektivní pocity a schopnost rozeznávat barvy. Je nám příjemné nebo nepříjemné. U citlivých lidí dokáže vyvolat i pocit rozladění nebo psychické nepohody. Ale odstartovat v lidském organismu takovou pohromu, jakou popisujete, to skutečně nedokáže. Rozhodně o tom nemáme žádné vědecké důkazy.“

Scestné je podle ní už první tvrzení. Rozšířit zorničky umějí nepochybně drogy, případně nedostatek světla, ale ne jeho červené, oranžové a žluté zbarvení. Zvýšit nitrooční tlak pak dokáže řada příčin: infekce, porušená regulace tvorby nitrooční tekutiny, ucpání odtokových kanálků a tak dál. Nikoli však zbarvení světla. Kdo něco takového tvrdí, měl by to věrohodně doložit.

Fakta místo bludů

V tisku se objevily zprávy, že nainstalování plnospektrálních zářivek nebo žárovek ve školách způsobilo po pěti týdnech to, že se studenti cítili méně unavení, podráždění a hyperaktivní. Zlepšily se jejich studijní výsledky a klesly projevy agresivity. Navíc se prý zvětšilo jejich soustředění a zájem o výuku.

Na základě jakého vědeckého výzkumu dospěli propagátoři zdravého světla k těmto závěrům? Na základě dotazníků, do kterých si každý může uvést v podstatě, co chce.

Potvrdit lze jen to, že dobré osvětlení je předpokladem dobrého pracovního výkonu.

Držme se proto prokazatelných fakt. Pokud jde o podání barev a barevné spektrum, nejvíce se přirozenému světlu blíží obyčejná žárovka. Vět šina zářivek je na tom trochu hůř. Úsporné zářivky přesto začínají žárovky nahrazovat.

„Jejich cena je sice vyšší, ale mají podstatně nižší spotřebu elektrické energie a delší životnost,“ vysvětluje Jitka Hollerová ze SZÚ.

Jde o komfort, ale ne o zdraví

Spotřebitele, který si půjde koupit kvalitní zářivku, která se nejvíc blíží přirozenému světlu, bude asi zajímat její cena, životnost a intenzita jejího světla. S prodavačem se může také poradit, do jaké míry dokáže zářivka věrně zobrazit barvy (tón světla z některých zářivek posouvá vnímání barev) a do jaké míry se blíží spektru přirozeného světla. Pokud o tom prodavač nebude nic vědět, je lepší jít jinam.

Všechny uvedené vlastnosti zářivek i žárovek mohou zrychlit nebo zpomalit únavu oka, které se ale dokáže zregenerovat. Nemohou ho poškodit nebo vyvolat zmíněné problémy. Dokonce ani nedostatek světla oko nepoškodí. „Klasická věta maminek: Nečti si při baterce, zničíš si oči, ve skutečnosti neplatí,“ vysvětluje MUDr. Lajčíková.

Únava zraku se obvykle projeví pálením očí, pocitem horka a bolestí. Když má člověk kvůli nevhodnému osvětlení tyto potíže často, je nutné osvětlení změnit nebo si pracovní místo přisvítit vhodnou stolní lampou. Pokud trvají dál, měl by navštívit očního lékaře. „Může jít o nesprávně korigovanou oční vadu,“ říká Jitka Hollerová.

Co je tedy důležité

Z hlediska hygieniků není rozhodující, jestli svítíme klasickou žárovkou, úspornou zářivkou nebo výbojkou či žárovkou, které se maximálně přibližují přirozenému spektru světla.

Důležitější je, abychom měli třeba svůj psací stůl správně osvětlený. Nejlépe pomocí stolní lampy, kterou si libovolně nastavíme, a dobře si tak posvítíme na všechno, na co potřebujeme. Na falešné mýty kolem zářivek, stejně jako na cokoli jiného.

Zrádný hormon

Nepříznivý vliv zdraví na člověka má ale určitě nedostatek světla. Přesněji řečeno malý světelný kontrast mezi nocí a dnem, který je typický pro zimu a pro severské země. Způsobuje, že se nám z krve nedostatečně vyplavuje hormon melatonin. Jsme pak unavení, spaví, skleslí, podráždění, hůře se soustředíme atd. Můžeme mít dokonce potíže se spánkem (více na: www.dobry-spanek.cz).

Odborníci mluví o sezónní afektivní poruše (anglická zkratka SAD). Tento vliv prokázaly vědecké studie. Stejně jako to, že SAD může mírnit speciální zářivka nebo spíš lampy s vysokou svítivostí. Ale třeba také procházky a cvičení za svítání, pokud nechcete utrácet nemalé sumy za tyto lampy.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemoci, které poškodí váš zrak

Nejčastější příčinou, proč lidé ztratí zrak, jsou ve vyspělých zemích degenerativní změny na sítnici. Říká se jim makulární degenerace. Absurdní je, že o nich...

Výběr článků

Načítám