Hlavní obsah

Estetické operace jsou bez skalpelu

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současným trendem nejen ve všech oblastech medicíny, ale také v plastické chirurgii a estetické medicíně je minimální poranění pacienta. Používá se stále dokonalejší mikrotechnika. Nejnovější postupy a technologie umožňují provádět estetické operace bez použití skalpelu.

Foto: Josef Zajíc

30.11.2017 Přejeme ti Ostravo !!! Truhla, do které lidé vkládali své vzkazy.

Článek

Takové zákroky jsou pro pacienta maximálně šetrné a také nezanechávají jizvy. Ocení to zejména klienti, kteří si nechávají upravit obličej. Kromě toho téměř vždy nevyžadují ani následnou hospitalizaci, ani domácí léčení. Nezanedbatelná není ani finanční stránka věci. Ve srovnání s klasickými chirurgickými metodami jsou často levnější.

Okamžitý efekt

Aptos je nový postup, při kterém se stárnoucí obličej upraví bez použití skalpelu, a to speciální nití a pouze s místní anestézií. Používá se hlavně pro úpravu kontur obličeje a krku. Osvědčil se také při poklesu tkáně obličeje a krku, a to bez ohledu na její původ, při poklesu ústních koutků a jejich okolí apod. Je to zákrok, který je na rozdíl od klasické metody vhodný i pro různé věkové skupiny. Lze ho použít i pro mladší klienty, třeba již od 30 let, a pokud je to nutné, i u ještě mladších.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Uvažujete o plastické chirurgii?

"K vytažení kůže obličeje a krku se používá speciální jehly o průměru 1,2 mm a Aptos nitě. To je speciální vlákno s protisměrnými kličkami. Zachytí se při protažení podkožím o tkáň a celá niť drží vybranou partii v požadované poloze. Není třeba mít žádné obavy. Nitě jsou vyrobeny z materiálu, který se již léta používá v plastické chirurgii. Nezpůsobuje alergii a organismu se plně přizpůsobí," uvádí MUDr. Peter Hajduk, vedoucí lékař Aura Medical Clinic.

Ihned po operaci je vidět výsledek. V průběhu několika měsíců se stav ještě mírně zlepší tím, že působením nitě v podkoží vznikají kolagenové srůsty, které pak drží tvář v požadovaném tvaru. Zákrok vydrží maximálně pět let. Samozřejmě to také závisí na typu kůže, podkoží a věku pacienta. Pokud je to třeba, lze proceduru několikrát opakovat. Cena zákroku se pohybuje mezi 12 000 až 30 000 Kč.

Použít se dají i vlastní buňky

Další novinkou v estetické medicíně je použití vlastních buněk, tzv. FibroGen. Buňky se nejdříve rozmnoží v tkáňové bance, a to na séru (části krve) pacienta. Do těla se tedy nevpravuje žádný cizí materiál, a proto také nehrozí riziko alergické reakce. Metoda je vhodná skoro pro každého. Pomáhá při defektech po akné, poúrazových jizvách, při stárnutí kůže a vyhlazení hlubokých vrásek. Mladším lidem oddálí projevy stárnutí a starším přinese omlazení.

Nejprve se v místním znecitlivění odebere kousek tkáně, asi 3 až 4 mm kůže a podkoží za uchem. Tento vzorek se vyčistí a rozmnoží ve speciální tkáňové bance a nakonec se roztok buněk mikrojehlou aplikuje do příslušné partie obličeje.

"Celá tato procedura zahrnuje tři po sobě jdoucí aplikace, které mají časový odstup 3 až 5 týdnů. Další výhodou je, že část vzorku je možné uchovávat neomezenou dobu a po čase, pokud si chce pacient zákrok zopakovat, není nutný další odběr tkáně.

Tato možnost má velký význam i proto, že odebraná tkáň na rozdíl od klienta nestárne. Může se totiž stát, že počet vypěstovaných buněk by ovlivnil právě věk pacienta," vysvětluje dr. Hajduk.

Narozdíl od rozšířené aplikace botulotoxinu nebo umělých materiálů účinek vlastních buněk nastupuje pomalu. Projeví se až po 4-8 týdnech, trvá ale tři až pět let. Kromě toho dochází k celkovému omlazení struktury podkoží a tím i výraznému zpomalení stárnutí. Tuto proceduru je možné na stejném místě použít nejdříve po roce. Cena FibroGenu je 25 000 až 30 000 Kč. Skladování buněk stojí 1200 Kč za rok.

Anketa

Uvažujete o plastické chirurgii?
Ano
72,5 %
Ne
27,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 556 čtenářů.

Než se rozhodneme

Plastickou operaci podstupujeme pouze pro sebe. Neměli bychom to dělat ani na přání partnera, ani proto, aby nás okolí lépe hodnotilo. Protože plastika nás před žádnou ani partnerskou krizí neochrání. Do 18 let klienta musí s operací souhlasit rodiče nebo jejich zákonní zástupci, horní věková hranice záleží na typu výkonu a zdraví klienta. Některé zákroky se doporučuje realizovat spíše v chladnějších měsících roku, mimo vrcholící léto.

Vybereme si stálé pracoviště s pooperační následnou péčí, které má certifikát. Při první návštěvě sledujeme jeho vybavení, přístup personálu a hlavně si zjistíme, jaké má klinika reference. Nízká cena zákroku by nás měla varovat, že něco není úplně v pořádku. Pokud klinika nebo operatér, o jehož kvalitách jsme přesvědčeni, je dražší, než kolik si momentálně můžeme dovolit vydat, můžeme situaci vyřešit úvěrem. Vyplatí se to, jde přece o naše zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Na plastiku je nejvhodnější podzim

Podzim je nejlepší období pro plastickou chirurgii. Prohlásil to doktor Svatopluk Svoboda z kliniky plastické chirurgie Fakultní nemocnice Královské Vinohrady....

Místo oběda návštěva kosmetiky

Většina žen by si ráda uchovala hezkou pleť, nepoznamenanou stárnutím, až do vysokého věku. Snaží se pro to udělat maximum. Zkoušejí nejrůznější preparáty,...

Výběr článků

Načítám