Hlavní obsah

Epidemie se čeká každým okamžikem

Právo, Jana Herodková

Zatím si ještě většina z nás stále neuvědomuje, že chřipka je opravdu závažné onemocnění. V počátcích ji obvykle podceníme a do postele ulehneme až tehdy, když nás její projevy definitivně skolí.

Foto: archiv

Helena Vondráčková a Janis Sidovský po jedné z repríz muzikálu Mamma Mia!

Článek

Nejen propuknutí nemoci, ale také dalším komplikacím zabráníme jednoduchým opatřením. Stačí klid na lůžku a včas zahájená léčba. Léky bychom měli mít dávno připravené v lékárničce, protože v zimním období se dá předpokládat, že nás nějaká viróza může potrefit.

Preventivně se osvědčila správná životospráva, dostatek odpočinku a spánku, potřebné množství tekutin, vitamín C a zinek. Jejich zdroj najdeme v ovoci a zelenině nebo ve vitamínových přípravcích.

Jak ji poznáme

Většinou mluvíme o chřipce i tehdy, když jde jen o nachlazení. Je pravda, že zánět horních cest dýchacích má podobné příznaky, které nás sice potrápí, ale rozhodně zdraví neohrožují. Rýmu, kašel, zvýšenou teplotu a bolest v krku určitě zvládne každý sám. Stačí polehávat, mírnit teplotu a další nepříjemné příznaky.

Ale chřipka, to je jiná. Pro ni je typický náhlý začátek, teplota začne rychle stoupat na 38, mnohdy dokonce 41 °C. Dostaví se také zimnice, bolesti v kloubech a svalech. Hlava obvykle silně bolí, jsme malátní a trápí nás také suchý kašel. V této fázi nemoci se ale zásadně neobjevuje rýma.

Pro onemocnění je charakteristické, že má v podstatě stále stejné příznaky, které ale způsobuje neustále se měnící vir. Snad ani neexistuje žádné jiné akutní onemocnění, jež se projevuje jak celkovými příznaky, tak postižením dýchacího ústrojí a kromě toho se současně neobyčejně rychle šíří.

Potíže trvají 5 až 7 dní

Naše trápení trvá obvykle týden, ale ani pak nemusíme mít vyhráno. U některých lidí se na původní onemocnění naváže bakteriální infekce a dojde k zánětu průdušek, zápalu plic, někdy to může být zánět pohrudnice či srdečního svalu. U dětí mnohdy propukne zánět hrtanu a průdušek či střevní obtíže.

Komplikacemi jsou ohroženi zvláště děti, staří lidé nebo chronicky nemocní. Jde o bakteriální záněty plic a oběhové komplikace. Z jejich výčtu je jasně vidět, že onemocnění nelze podceňovat, a v žádném případě ho rozhodně nelze přechodit.

Antibiotika na virózy neplatí

Na začátku onemocnění se doporučují léky na snížení teploty, proti bolestem, kašli a tvorbě hlenu. Chronicky nemocní mají, podle doporučení lékaře, ještě užívat léky na podporu oběhu a dýchání. V této fázi nemá žádný smysl užívat antibiotika, na chřipku prostě neúčinkují. Je tedy zbytečné je na lékaři vyžadovat. Jejich použití má význam, teprve když dojde ke komplikacím, které způsobily bakterie.

Ideální je kombinace vitamínu C a zinku

  • Posilují obranyschopnost organismu, zvyšují odolnost proti nachlazení i chřipce a zmírňují závažnost jejich průběhu. Zinek má zvláštní vlastnost, zablokuje chřipkovému viru možnost navázat se na specifické místo povrchu buněk sliznice nosohltanu. Tím se pro vir uzavírá brána vstupu do organismu.
  • Zinek patří mezi 14 životně důležitých stopových prvků. Důležitou roli hraje také při regeneraci sliznic a při růstu a obnovování tkání.
  • Vitamín C je nezbytný pro řadu reakcí látkové výměny a patří mezi antioxidanty.

Doporučují se jako podpůrná léčba při infekcích či zátěži, smysl ale nemá trvalé podávání vysokých dávek.

CO MÁ OBSAHOVAT LÉKÁRNIČKA

JEDNODUCHÉ PŘÍPRAVKY

  • Proti horečce, např. Acylpyrin, Ambrosan, Aspirin.
  • Na kašel, např. Mucosolvan, Mucobene.
  • Na rýmu, např. Sanorin, nosní kapky, Nasivin.
  • Proti bolestem či škrábání v krku například Lary Pront, Septisan.
  • Vitamíny a stopové prvky - osvědčil se hlavně vitamín C a zinek, vhodné jsou zejména preparáty s postupným uvolňováním vitamínů.

Tato kombinace účinně posílí obranyschopnost organismu, a to je zvláště důležité tehdy, kdy nám hrozí nachlazení a chřipka.

SLOŽENÉ PŘÍPRAVKY

  • Účinkují na více zdravotních obtíží. Například Coldrex či Nurofen obsahují látky, které snižují horečku, tlumí bolesti hlavy, svalů a v krku, uvolňují ucpaný nos a umožňují odkašlávání.
  • Proti teplotám a bolestem někdy stačí Upsarin C, k dostání jsou také léky, které se užívají ve formě horkého nápoje. Ty navíc prohřejí organismus a doplní tekutiny. Koupit si můžeme také speciální sirup na noc. Kromě toho, že léčí chřipku, pomůže také zajistit klidný spánek. Tlumí totiž dráždivý kašel, který právě v noci spánku brání.
  • I při užívání zdánlivě banálních léků je však lepší přečíst si příbalový leták a řídit se jeho pokyny.

Reklama

Související články

Svět se bojí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává pandemie, tedy celosvětové chřipkové epidemie. V úterý opět varovala před rozšířením ptačí chřipky. Kdyby...

Chřipka zaútočí začátkem ledna

Hygienici očekávají chřipkovou epidemii po ukončení vánočních svátků, přibližně začátkem ledna příštího roku. Pokud by přišla pandemie, tedy epidemie světového...

Výběr článků

Načítám