Hlavní obsah

Energie z letní dovolené brzy vyprchá, podzimní prospěje víc

Právo, Václav Pergl

Už jste po dovolené? A těšili jste se do práce? Jak dlouho vám energie vydržela? Každý asi odpoví po svém, protože co platí pro jednoho, neplatí pro druhého.

Foto: Václav Pergl, Právo

Chvilky odpočinku třeba u moře dokážou organismu pomoci k regeneraci. Stačí ale často jen pár hodin v práci a stres vykoná své.

Článek

„Ono totiž hodně záleží na tom, jak dlouhá dovolená byla. Podle toho i energie z ní vydrží, nebo rychle vyprchá,“ soudí známý psycholog doktor Karel Humhal z Prahy.

Dodává, že čím je dovolená kratší, tím méně se organismus stačí zregenerovat a po návratu do práce během několika dnů, ba dokonce i hodin, je po energii.

„Podle výzkumů je nejideálnější dovolená 21 dní a déle vcelku. Máme-li 7 nebo 14 dní, je to málo. Bohužel lidé to nedodržují a dnešní rychlý způsob života vede k tomu, že si dovolenou vybíráme jen několik dní, někdy dokonce jako prodloužený víkend. A to je chyba,“ tvrdí doktor Humhal.

Jiného názoru je doktor Martin Kořán, klinický psycholog pražské Nemocnice Na Homolce. Ten soudí, že člověk by si měl vybírat dovolenou nejméně tři až čtyřikrát do roka, aby tak měl možnost se po návratu z jedné dovolené už těšit na druhou. „Toto těšení je určitou vidinou odpočinku a člověk se na něj soustředí,“ uvádí doktor Kořán.

Několik dní i hodin

Po návratu z dovolené do práce nás zpravidla čeká spousta úkolů, zvlášť když ten, kdo nás na pracovním místě zastupoval, práci nedělal kvalitně a sporné věci k řešení odsouval. Nával práce pak podle psychologů znamená, že energie z dovolené stačí vyprchat během několika hodin, maximálně dní.

V práci totiž člověk po dovolené mnohdy zůstává déle, aby stihl všechno vyřídit, a když se k tomu přidá ještě tvrdý vedoucí pracovník, který vyžaduje okamžité splnění nahromaděných úkolů, pak pracovníka, který se vrátil z dovolené, zachvátí stres a energie z dovolené je definitivně pryč.

„Člověk by z dovolené měl do pracovního procesu přijít s určitým nadšením a elánem a většina lidí se skutečně na práci i těší. Ale jen chvíli,“ tvrdí doktor Humhal.

Většinou návrat z dovolené do pracovního kolektivu je spíše plynulejší pro ženy než muže. Podle výzkumů si ženy totiž najdou čas popovídat o zážitcích z dovolené, zasmějí se nad povedenými fotografiemi a spíše se uvolní než muži. Ti se podle psychologů snaží vplout do pracovního procesu doslova od první minuty, natahují pracovní dobu a první týden po návratu z dovolené je pak pro ně hektický a stresový. Pomůže víkend, ale jen krátce.

Poslouchat své tělo

Nevybraná dovolená podle psychologů může vážně poškodit zdraví. A někteří lidé, zejména podnikatelé, si dovolenou nevybírají, protože chtějí být stále v kontaktu se svou prací a nedelegují své pravomoci na jiné. Prostě rozhodují o všem, o každém detailu. „Nevybraná dovolená ale pak vede ke zdravotním potížím, zejména kardiovaskulárním, psychickým, ale i zažívacím,“ soudí doktor Kořán.

Jeho kolega ze stejné nemocnice, internista Miloslav Kalaš přidává, že málo umíme poslouchat své tělo, které si samo řekne, co potřebuje.

„Jsme-li unaveni, tak si lehněme. Potřebujeme-li pár dní odpočinku, vezměme si dovolenou. Máme-li potřebu setkat se s přáteli, udělejme to. Prostě své tělo poslouchejme, protože je největší regulátor našich potřeb,“ zdůrazňuje doktor Kalaš.

Podzimní dovolená prospěje víc

Psychologové tvrdí, že pozdní dovolená, například na podzim, dokáže energií dobít organismus často víc než letní dovolená.

Je tomu tak proto, že v létě na organismus má vliv i vedro nebo prudké výkyvy počasí, které na podzim takové nejsou. Organismus se s nimi lépe vyrovnává a má větší klid. Navíc den je kratší a i to vede k prodloužení času na odpočinek.

A ještě něco: při dovolené by měl člověk změnit prostředí, nezůstávat doma, kde se místo odpočinku dotyčný pustí do malování anebo do jiných domácích prací. Změna prostředí přispívá k novým zážitkům a víc organismus osvěží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám