Hlavní obsah

Efektivně proti plísním na kůži

Právo, Petr Veselý

Plísně na kůži a zejména na nohou trápí zhruba polovinu všech mužů i žen. Obvykle proto, že se dopouštějí mnoha chyb, aniž to tuší. Čítankovým příkladem může být chování na návštěvách. Přijdeme-li k lidem, které plísně na nohou trápí, musíme počítat s tím, že drobné infikované kousíčky kůže budou mít v pantoflích, které nám nabídnou, v kobercích, ve vaně a na dalších místech.

Článek

Je lepší vzít si vlastní přezůvky, jakkoli to vypadá nezvykle. V cizích bačkorách se snadno nakazíme i přes ponožky. Ani bychom tam neměli chodit bosi po kobercích a koupat se ve vaně. To platí i pro chování ve vlastním bytě, když se nám plísně, tedy mykózy, vracejí.

Co riziko zvyšuje

Mnoho lidí si kupuje volně prodejné prostředky v lékárně. Stříkání nohou a bot těmito přípravky však nemusí stačit. Třeba právě kvůli tomu, že se postižení opětovně infikují kousky kůže v kobercích.

Nakazit se mohou i lidé, kteří mají potíže s krevním oběhem (kůže na nohou je hůř vyživována, a tedy vystavena většímu riziku plísní a dalších infekcí). Případně i ti, u nichž propukla cukrovka, klesla imunita anebo začali mít další zdravotní potíže, které sklon ke snazšímu infikování výrazně zvyšují.

Ať vás léčí cíleně

Při opakovaných potížích s plísněmi je užitečné co nejdříve navštívit kožního lékaře. Poradí, jak při užívání přípravků i léků postupovat racionálně. U vážnějších potíží nám může udělat rozbor vzorku postižené kůže, který přesně stanoví, o jaký druh mykózy jde, a společně ji začnete cíleně léčit, což je efektivnější než používání přípravků a léků naslepo.

Jedna z prevencí

Plísním se daří v teple a vlhku a není náhodou, že nám znepříjemňují život hlavně tam, kde se potíme a máme sklon se zapařit: kromě nohou také v rozkroku a v podpaží.

V mikroskopu vypadají některé plísně velice působivě.foto: Archiv Novinek

Plísně se často vyskytují v okolí krytých bazénů, ve sprchách, na vlhkých podlahách záchodů a ve společných umývárnách nebo i v některých saunách.

Lidem, které plísně trápí opakovaně, se vyplatí dát si po návratu z takových míst nohy do umyvadla s vodou, do které nakapou odpovídající množství Tea tree oleje, nebo v něm rozpustí pár zrnek hypermanganu. Pomůže i voda s octem.

Tea tree a hypermangan mají dezinfekční účinky, ocet se používá jako prevence hlavně proti plísním. Je také vhodné si kůži se sklonem k vysychání promastit vhodným krémem. Suchou pokožku totiž snáz napadají různé mikroorganismy, včetně plísní.

Když se noha zapaří

Mykózy často sužují lidi, kteří mají nohu dlouho uzavřenou ve špatně větrané obuvi, tedy i sportovce. Je to jev tak frekventovaný, že lékaři mluví o nohách, na nichž se olupuje kůže mezi prsty a na plosce, jako o atletické noze.

Proto bychom si při sportování měli měnit propocené ponožky za suché a nakonec nechat boty dobře vyschnout. Na topení, na sluníčku, kdekoli. S lékařem je dobré konzultovat, zda je nutné obuv pravidelně vystříkávat antimykotickým přípravkem.

Lázeň s trochou octa je prevencí po návratu z bazénu.foto: www.profimedia.cz

Pomoci může i prostředek českého vědce Dáši Veselého: přípravky obsahující parazitní houbu Pythium oligandrum, jež se živí právě kvasinkami a plísněmi, ale lidskému zdraví neškodí.

Podle výzkumu vědců z laboratoří Krajské nemocnice v Pardubicích dosahuje pythium podobné účinnosti jako lokálně působící léky, i když je kosmetickým přípravkem. Nemá vedlejší účinky a plísně nebo kvasinky si na něj nedokážou vytvořit rezistenci, jako se to někdy stává u léků.

Reklama

Související témata:

Související články

Nohy sužují i mykózy

Mykózy již dávno nejsou problémem jen menších skupin, jako jsou starší lidé nebo rizikoví pacienti. Mykózy a plísně dnes obecně patří k nemocem, které je nutno...

Plísně se léčí dlouho

Kdo měl někdy plísňové onemocnění, ať už kůže nebo nehtů, potvrdí, že se léčí dlouho, jsou nevzhledná a dokáží se podepsat i na psychice pacienta. Proto...

Výběr článků

Načítám