Hlavní obsah

Dvacet pět procent lidí trpí občas nespavostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nespavost neboli insomnie je spojena s nekvalitním spánkem, který člověka fyzicky ani psychicky neosvěží. Důsledkem je únava, poruchy soustředění a paměti, častější změny nálady, zvýšené napětí, podrážděnost a nižší motivace. Objevovat se mohou i bolesti hlavy a poruchy zažívání a trávení. Každý čtvrtý člověk ví, jaké je to nespát.

Foto: Profimedia.cz

Lidé, kteří trpí nespavostí, se často hodiny převalují na lůžku a neusnou

Článek

"U pacientů s nespavostí nedoporučujeme se na tuto chorobu soustřeďovat, protože soustředění na tento příznak vlastně usínání a kvalitu spánku dále zhoršuje," řekl vedoucí Centra pro poruchy spánku ve Všeobecné fakultní nemocnici Karel Šonka. Podle něj mnohdy lidem jejich nespavost pomůže překonat už to, když se seznámí s její podstatou. Účinná bývá psychoterapie, krátkodobě situaci vyřeší léky. 

Takzvaná hypnotika, tedy prášky na spaní jsou v ČR jen na předpis. Déle než čtyři týdny by je podle Šonky pacient užívat neměl. "Pro krátkodobé užití jsou hypnotika vhodná. Mnozí lidé ale nejsou schopni pak jejich užívání přerušit," uvedl. 

Stejnou zkušenost má i lékárnice a mluvčí České lékárnické komory Leona Štěpková. "V republice je poměrně dost pacientů, kteří jsou závislí na hypnoticích. Nejčastěji se je bez receptu snaží získat ti, kteří bez nich nedokážou usnout a kterým je lékař už odmítl předepsat, zapomněli si vyzvednout recept nebo odjíždějí na služební cestu či dovolenou," řekla Štěpková. V lékárnách jsou podle ní volně k dostání jen bylinné výtažky či čaje na spaní. 

Rizikem pro zdraví je i nadbytek spánku

Lidem, kteří nespí například kvůli neustálému stresu v práci, lékaři radí změnit životosprávu a nastolit klidnější a pravidelnější režim. "Takovou nespavost by měl člověk řešit v první řadě sám. Měl by vykonávat takovou práci, na kterou biologicky a svou duševní rovnováhou stačí," uvedl Šonka. 

Lidé s nespavostí by se před spaním neměli rozrušovat. Neměli by se soustředit na nějaký problém a měli by podnikat takové aktivity, které je zklidní. V ložnici by neměla být televize, tikající hodiny či věci, které připomínají práci. 

Stejně jako nedostatek spánku může negativní vliv na zdraví mít i jeho nadbytek. Pokud lidé spí denně čtyři hodiny a méně, zvyšuje se u nich riziko srdečních a cévních chorob, mozkové příhody, cukrovky i nádorů. Obdobně jsou na tom i ti, kteří spí denně devět a více hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní spánek ovlivňuje naši sexualitu

Slova spát a sex mají k sobě v hovorové řeči blízko. Vyspat se s někým, to podle lidového rčení považujeme za dokonanou soulož. Český slovník připouští dokonce...

Výběr článků

Načítám