Hlavní obsah

Důležitou roli v léčbě roztroušené sklerózy sehrává i pohyb

Novinky, das

Každý rok uslyší diagnózu „roztroušená skleróza“ přibližně tisíc lidí. Mezi nimi převažují lidé v mladším a středním věku, tedy od 20 do 40 let. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Prognózy mohou být různé, velmi záleží, v jaké aktivitě se u dotyčného nemoc projeví. Ačkoliv dnes již existuje léčba, která nemoc dokáže stabilizovat, recept na úplné vyléčení zatím chybí.

Foto: Profimedia.cz

Dnes už víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní.

Článek

Při tomto onemocnění dochází k poškozování ochranného myelinu, který pokrývá nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Ta přestávají správně přenášet signály v nervovém systému a objevují se příznaky roztroušené sklerózy (RS).

Lidé tak zprvu často zakopávají a dochází u nich k brnění končetin, závratím, poruchám paměti, k rozostřenému vidění či ke ztuhlosti svalů a bezděčným svalovým stahům. Zároveň se mnohdy objevují emoční změny, kolísání nálad a deprese.

Diagnóze tohoto onemocnění předchází důkladné vyšetření u neurologa, který jediný dokáže vyloučit jiné příčiny zdravotních obtíží, a to i za pomoci vyšetření, jako je magnetická rezonance apod.

Nelze vyléčit, jen stabilizovat

Přestože nové moderní léky dokážou nemocného dlouhodobě stabilizovat, vyléčit jej zcela nelze. U atakovité formy roztroušené sklerózy nemusí pacient v období, kdy je stabilizovaný, subjektivně pociťovat příznaky roztroušené sklerózy. Nebo jsou to projevy nemoci, které nemusí příliš omezovat život pacienta.

Bohužel u některých pacientů má nemoc progresivnější průběh. Zde mohou pacientovi pomoci lékaři, ale také další specialisté. Cílem léčení je, aby období stabilizace nemoci byla co nejdelší a nemoc nepostupovala. Proto je u všech forem onemocnění důležité partnerství lékaře a pacienta. Lékař vybere vhodnou léčbu a pacient ve spolupráci s lékařem aktivně hledá možnosti, jak upravit svůj životní styl, aby mohl pravidelně aplikovat předepsané léky, jak pečovat o své tělo a psychickou pohodu. Lékař a pacient tak mohou být silnými protihráči nemoci a mít pozitivní vliv na její průběh.

Aktivní pohyb je důležitý

Dříve lékaři pohybovou aktivitu pacientům zakazovali, aby se jim ještě více nezhoršila únava – jeden z nejčastějších a nejvíce limitujících příznaků. „Dnes už víme, že pravidelná péče o fyzickou i psychickou kondici je naprosto zásadní a že při dlouhodobé změně životního stylu lze tyto příznaky zmírnit. Důležité je ušít pacientům program na míru a motivovat je, aby je cvičení bavilo,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lucie Suchá.

Pokud navíc tito nemocní včas podstoupí biologickou léčbu, mají velký předpoklad, že budou moci chodit i nadále do zaměstnání a zůstanou mnohem déle i celkově aktivní. Což potvrzují i statistická data celostátního Registru pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS, podle nichž více než 60 % pacientů dlouhodobě léčených pomocí biologické léčby a cvičení může stále pracovat.

„Potvrzuje se tak naše argumentace vůči pojišťovnám, že včasné zavedení biologické léčby spolu s intenzivní rehabilitací a pravidelným pohybem pacientům zásadně oddálí vzplanutí nemoci. Zároveň prodlouží dobu, po kterou mohou pacienti bez problémů žít a pracovat,“ dodává prof. MUDr. Eva Havrdová, CSc., vedoucí MS Centra Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

V současnosti má biologickou léčbu nasazenou přibližně osm tisíc pacientů, podle prof. Havrdové by ji mohly podstoupit další dva tisíce lidí s RS. Celkem v ČR trpí roztroušenou sklerózou přibližně 17 tisíc lidí.

Maraton aneb Celý den a noc nepřetržitého cvičení pro nemocné s roztroušenou sklerózou
Maraton odstartuje v Sokolovně v Průhonicích v pátek 6. března v 17 hodin a skončí v sobotu odpoledne. Účastníci se během 24 hodin vystřídají na různých stanovištích – posilovacích strojích, rotopedu, veslařském trenažéru, chodicích pásech, balanční pomůcce bosu nebo míčích. Letos poprvé si budou moci maratonci vyzkoušet v rámci doprovodného programu i kognitivní rehabilitaci pomocí softwaru HAPPYneuron BrainJogging. Cvičení pomocí počítače, který trénuje paměť, logické myšlení, koncentraci a mnohé další a každý tým i jednotlivec se bude moci zapojit do utkání o nejaktivnějšího hráče.K pražským Průhonicím se postupně, vždy na několik hodin, připojí lidé z Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Kyjova, Liberce, Ostravy, Poděbrad a z Ústí nad Orlicí, ze zahraničí budou cvičit týmy ze slovenských Piešťan a švýcarského Valens.Svou účast přislíbilo přibližně 700 lidí. Účastníky přijedou podpořit i známé osobnosti – v Praze zavítá do Průhonic například tým basketbalistek z USK Praha, basketbalový reprezentant Pavel Miloš, hráči amerického fotbalu Prague Black Panthers, herci Tereza Brodská, Jan Čenský, Radim Fiala či Ivana Jirešová.Organizátorem celé akce je Nadační fond IMPULS, který spravuje celostátní Registr pacientů s roztroušenou sklerózou – ReMuS. Cílem maratonu je motivovat pacienty k tomu, aby se naučili pravidelně cvičit, a také vybrat peníze na rehabilitační pomůcky, které zdravotní pojišťovna nehradí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám