Hlavní obsah

Drobné změny, díky kterým se vám podaří zhubnout

Novinky, lin

Snažíte se jíst vyváženě, dopřáváte si pohyb, ale stejně vám do vysněné váhy chybí zhubnout obligátních pět kilogramů? Zkuste do svého režimu zařadit pět nenásilných pravidel, díky kterým do léta zhubnete, a navíc se budete cítit lépe. Uvidíte, že i drobné změny dokážou zázraky!

Foto: Profimedia.cz

Zhubnout můžete i poměrně jednoduše. Stačí dodržovat pár zdravých zásad.

Článek

Nesvačte, ale jezte

Alespoň jednou každý z nás slyšel, že pravidelné svačení je zdravé. Nová studie ale ukázala, že lidé, kteří jedli méně často, zato ale větší porce, vážili méně. „Držte se zavedeného režimu snídaně, oběda a lehké večeře,” doporučuje profesor medicíny Gary Fraser.

Uberte na kardiu

Dobrá zpráva pro ty, kteří nenávidí kardio! Ve studii odborníci porovnávali dvě skupiny, přičemž jedna vykonávala kardio po dobu třiceti minut, druhá po dobu jedné hodiny.

Účastníci půlhodinové lekce zhubli o 33 % více než ti, kteří vsadili na hodinovou lekci. Je to dáno tím, že po velkém výkonu má naše tělo tendenci odpočívat a kompenzovat si energii jídlem.

Celozrnná dieta

Lidé, kteří jedí celozrnné výrobky, mají tendenci být štíhlejší než ti, kteří se omezují pouze na obyčejné bílé pečivo. Proč? Celozrnné pečivo je zdrojem vlákniny, která napomáhá peristaltice střev, správnému trávení, dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek.

Celozrnné pečivo je také mnohem sytější než bílé, a navíc má také nízký glykemický index (GI). Po jeho konzumaci tak budete mít větší pocit sytosti, což je dáno tím, že potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji sacharidy, což pak pomáhá zamezovat nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru v organismu.

Spěte v chladné místnosti

Tukové buňky neboli adipocyty jsou buňky tvořící tukovou tkáň, kterou rozlišujeme na dva typy: bílou a hnědou, přičemž hnědá tuková tkáň je velmi důležitá při spalovaní. Nedávná studie navíc upozornila na to, že vliv na spalování má i okolní teplota.

Výzkum probíhal po dobu jednoho měsíce, kdy jedna skupina dobrovolníků spala v místnosti, ve které bylo necelých 24 °C a druhá v místnosti, kde teplota dosahovala 19 °C.

Výsledky ukázaly, že po třiceti dnech výzkumu měli dobrovolníci, kteří spali v chladnější místnosti, o 42 procent aktivnější hnědou tukovou tkáň a jejich metabolismus se zrychlil o celých deset procent. Znáte snad pohodlnější způsob hubnutí?

Nedojídejte jídlo za každou cenu

Lidé mají často tendenci jíst očima a zapomínají poslouchat potřeby svého těla, což vede k přejídání.

„Téměř vždy sníme více potravy, než kolik naše tělo doopravdy potřebuje,” říká dietoložka Erin Palinski-Wadeová pro Women´s health magazine. Pokud se tento problém týká i vás, zkuste si nandávat menší porce nebo si odepřete posledních 10 % z jídla, které vám bylo naservírováno. Pokud budete tento trik dodržovat, podaří se vám podle Wadeové samovolně zhubnout pět kilo během šesti měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám