Hlavní obsah

Dožijete se stovky? Vědci už znají odpověď

Washington

V dřívějších dobách bylo zcela nemožné zjistit, kolika let se člověk dožije. Dnes však můžeme se 77% jistotou říct, zda se člověk dožije sta let, nebo ne. Pomohou k tomu genové vzorce.

Foto: Profimedia.cz

Brzy si bude každý sám moci zjistit, kolika se dožije let.

Článek

Podle Dr. Paoly Sebastianové a Thomase Perlse z univerzity v americkém Bostonu "jde o objev, který se zatím nejvyšší přesností dovede předpovědět, zda se dotyčný dožije vysokého věku".

Bostonský tým geny 19 vzorců, které se 77 procentní přesností vypovídají o tom, kdo dosáhne dlouhověkosti, odhalil po několikaletém výzkumu. Experti při něm sledovali 1 000 osob, které se dožily stovky a víc, a jejich genetickou výbavu srovnávali s 1 200 mladšími.

Foto: Profimedia.cz

dítě, jídlo

Ke svému překvapení zjistili, že nejstarší lidé mají stejné geny související s různými chorobami jako všichni ostatní. Podle všeho ale jejich vliv na organismus ruší geny dlouhověkosti.

"Kdekdo se zeptá:´Kdo by se chtěl dožít stovky, když se stářím přichází nemoci jako Alzheimer?´ Ve skutečnosti ale po vysokém věku touží většina lidí," tvrdí Perls. Lékaři ovšem upozorňují, že vlastnictví takových genů ještě neznamená, že se jejich držitel nemusí starat o své zdraví.

"Naši respondenti, kteří se dožili stovky, zároveň dodržovali pravidla zdravého životního stylu - cvičili, vyhýbali se alkoholu, nekouřili a díky víře a dobrým vztahům v rodině zvládali i stres," dodává Sebastianová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám