Hlavní obsah

Dostupní pomocníci při odvykání kouření

PRAHA

Závislost na tabáku způsobuje nikotin, který je obsažen ve vdechovaném cigaretovém kouři. Při odepření si pravidelné dávky cigaret se dostavují abstinenční příznaky, které jsou v některých ohledech srovnatelné s abstinenčními příznaky uživatele heroinu.

Článek

Přípravky náhradní nikotinové léčby pomáhají kuřákovi překonat fyzické obtíže závislosti na nikotinu a tím mu umožňují soustředit se na psychické obtíže při odvykání kouření a na celkovou změnu životního stylu.

Náhradní nikotinová léčba (NNL) je v porovnání s kouřením cigaret mnohem bezpečnější. Cigaretou se do lidského organismu dostává více než 4000 nebezpečných látek,  43 z nich může způsobit rakovinu. Přípravky NNL do organismu odvykajícího kuřáka dodávají omezené množství "čistého" nikotinu, které se postupně snižuje. Množství nikotinu je upraveno tak, aby při doporučeném způsobu dávkování nevyvolávalo fyzickou závislost. Naopak snižováním dávek se kuřák fyzické závislosti zbavuje.

Žvýkačky

Nikotinové žvýkačky pomáhají odvykajícím kuřákům v momentě objevení se chuti na cigaretu. Jsou vhodné pro kuřáky, kteří kouří nárazově v průběhu dne.

Veškeré žvýkačky je třeba pro lepší vstřebání nikotinu žvýkat přerušovaně. Po několika "nakousnutích" či žvýknutích by se žvýkačka měla ponechat přibližně na půl minuty v ústech v klidu kvůli vstřebávání nikotinu a pak se celý proces opakuje. Kuřáci by neměli žvýkat příliš silně, jinak se nikotin se slinami dostane do žaludku, kde je už neúčinný. Těsně před užitím žvýkačky by kuřáci neměli jíst, pozor by si měli dát i na kyselé nápoje.

Náplasti

K nejpohodlnějším způsobům náhradní nikotinové léčby patří nikotinové náplasti, jejichž užívání nevyžaduje od odvykajícího kuřáka žádnou činnost. Pro většinu kuřáků, kteří abstinují, jsou náplasti pro "aktivní část dne" vhodnější než náplasti na celých 24 hodin, protože jen málokterý kuřák se v noci budí a jde si zakouřit.

Inhalátor a mikrotablety

Inhalátor je dalším z prostředků náhradní nikotinové léčby, který kuřákům pomáhá překonat psychické i fyzické aspekty kouření. Inhalátor se hodí zejména pro kuřáky, kterým chybí pocit držení cigarety v ruce. Podobně jako u žvýkaček mohou kuřáci inhalátor využít jako podpůrný prostředek při snižování počtu vykouřených cigaret. Odvykajícím kuřákům pomáhá v momentě, kdy se u nich objevuje chuť na cigaretu.

Mikrotablety představují poslední novinku mezi přípravky. Tablety ocení především ti, kteří preferují diskrétní způsob užívání náhradní nikotinové léčby, protože jsou malé a nenápadné. Mikrotabletu si kuřák tabletu vloží pod jazyk, kde ji nechá rozpustit. Může se pomoci i jejím rozkousáním, ale i kousky tablety musí nechat rozpustit v ústech. Nikotin z mikrotablet se rozpouští ve slinách a tělo tento nikotin přijímá prostřednictvím sliznice v ústech, proto tablety nejsou určeny k polykání.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření komplikuje užívání antikoncepce

Díval jsem se v jednom severomoravském městě na tablo střední podnikatelské a manažerské školy a byl trochu zaskočen. Autor tabla vyfotografoval budoucí...

Výběr článků

Načítám